Produktionsförman

Yrke Publicerad

Produktionsförmannen ansvarara för verksamhet inom sin avdelning på livsmedelsindustrins produktionsanläggning. Han eller hon planerar den dagliga produktionen och dess genomförande samt deltar i utvecklandet av produkter, recept och processer. Arbetet omfattar förutom ledningsuppgifter också övervakning och rapportering. Yrket kräver kunskap inom livsmedelsindustrin, ansvarstagande och samarbetsförmåga.

Produktionsförmannen svarar för arbetssäkerheten, teknologin, råvarubeställningarna och rengöringen av anläggningar och produktionsutrymmen på sin avdelning. Han eller hon löser eventuella problemsituationer såsom störningar i maskiner och råvaruavvikelser.

I arbetet behövs ledningskunnande och sociala färdigheter samt god kännedom av livsmedelsbranschen. Språkkunskapernas betydelse har ökat då branschen internationaliserats. Lämplig examen för arbetet är ingenjörsexamen (YHS) vid linjen för bio- och livsmedelsteknik, automationsteknik eller maskin- och produktionsteknik.

Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset.

Bläddra bland jobbannonser: Produktionsförman

Tuotannon esihenkilöltä edellytetään hyvää elintarvikealan tuntemusta, omaaloitteisuutta sekä harkinta- ja päätöksentekokykyä. Ammatissa tarvitaan vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Esihenkilöltä odotetaan vastuullisuutta ja työyhteisön hyvinvoinnista huolehtimista. 

Kielitaidon merkitys on kasvanut, ja siitä on etua kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa kommunikoinnissa. Työ on tulosvastuullista, joten työnjohtajalta edellytetään paineensietokykyä. 

Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa tutkinnon insinööri (AMK) bio- ja elintarviketekniikkaan suuntautuen. Yliopistossa voi opiskella elintarviketieteitä ja suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon elintarviketieteiden maisteri. 

Toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa voi suorittaa tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon (työnjohtaja).

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Hygieniapassi vaaditaan, mikäli käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita. 

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Medianlön

3821 €/m

Privata sektorn

3820 €/m

Offentliga sektorn

3857 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde