Verkställande direktör, dryckesindustrin
"Som bryggeriets verkställande direktör förutsätts det att man har ett genuint intresse för bryggeribranschen. Dessutom behövs en öppen och rask karaktär, eftersom man i detta arbete måste göra mycket som man bara lär sig genom att göra – och ofta den hårda vägen."
- Anne Silmälä
- Verkställande direktör vid OlutMylly Oy.
- Utexaminerad restonom från yrkeshögskolan Haaga-Helia och har avlagt Bachelor of Arts-examen i europeisk turism vid universitetet i Lincoln.
- Åtta års arbetserfarenhet inom branschen.
Berätta kort vad du arbetar med.
Jag är verkställande direktör på Panimo Olutmylly, som tillverkar öl. Vi har ett familjeföretag där min man ansvarar för att tillverka öl och jag tar hand om nästan allt annat. Till mina uppgifter hör försäljning, marknadsföring, ekonomiförvaltning och lagerförvaltning. Dessutom ordnar vi bryggeriturer och provsmakningar för grupper samt erbjuder konferenslokaler för gästerna. Jag tar emot och handleder grupper, serverar och städar möteslokalerna efter evenemangen. Jag ansvarar också för produkternas logistik, dvs. jag transporterar beställningar direkt till kunder. Särskilt sommartid säljer vi öl på flera olika evenemang.
Hur har du hamnat i det yrke du valt?
Efter moderskapsledigheten började jag som företagare på Mustiala gård. Tillsammans med min man bestämde vi oss för att hyra ett bryggeri i närheten av gården. Så småningom började vi lära oss att tillverka öl.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
Jag börjar dagen med att kolla upp e-post, telefon och kalender. Om vi har ett leveransdatum för öl sammanställer jag leveransen och planerar en körrutt till målet. Därefter packar vi ner ölen och kör den till beställaren. Dagarna är mycket varierande, eftersom det kan finnas möten med till exempel läroanstalter, burkning av öl, försäljning vid sommarevenemang eller till exempel arbete med rapporter på dator.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
Om jag inte är på bryggeriet, kör jag bil runt i Finland, jag är på evenemang eller arbetar på distans hemma.
Det är svårt att beskriva arbetstiderna, eftersom de varierar från dag till dag och från vecka till vecka. I allmänhet är dagarna långa, men å andra sidan har en företagare frihet att göra saker på önskat sätt och i sin egen takt. På sommaren kan man inte riktigt ta semester.
Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?
Som bryggeriets verkställande direktör förutsätts det att man har ett genuint intresse för bryggeribranschen. Dessutom behövs en öppen och rask karaktär, eftersom man i detta arbete måste göra mycket som man bara lär sig genom att göra – och ofta den hårda vägen.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa är att jag har fått skapa ett arbete som passar just mig. Bryggeribranschen är en egen värld och jag gillar dem som arbetar inom branschen. Vi har ett bra nätverk.
Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?
Inom denna sektor är det inte lätt att göra företaget lönsamt, så ibland orsakar bryggeriets ekonomiska situation stress. Jag önskar att jag hade råd att anställa någon! Jag tycker inte heller om att städa, och under mörka vinterdagar känns körsträckorna ofta långa.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli verkställande direktör inom bryggeribranschen?
Om man överväger att bli företagare inom bryggeribranschen lönar det sig att kontakta aktörerna inom branschen och modigt fråga efter tips. Hos oss har många nya företagare bekantat sig med varandra och vi är gärna till hjälp även i fortsättningen.
Hur ser framtiden ut för ditt yrke?
Man får se hur framtiden kommer att se ut, eftersom kostnaderna för närvarande stiger och det ibland förekommer problem med tillgången på råvaror. Å andra sidan finns det många människor i Finland som vill dricka något annat än vanlig öl.