Lantbruksföretagare

Intervjuer Publicerad

"För mig är mjölkkorna själen och hjärtat i detta arbete. Arbetet med djuren är händelserikt och årscykeln för åkerarbeten har sina sidor. Man lämnar sitt avtryck i allt man gör och jag får själv ställa upp mina egna mål."

Maatalousyrittäjä Leea Paananen
  • Leea Paananen
  • Arbetar som lantbruksföretagare.
  • Har avlagt grundexamen inom lantbruksbranschen vid Haapajärvi lantbruksskola.
  • Sju års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är mjölkgårdsägare och till mina uppgifter hör både växtodling och att upprätthålla en husdjurgård.

Det är typiskt att man blir lantbruksföretagare i och med en generationsväxling. Jag fick möjligheten att fortsätta på hemgården och jag ville ta tag i den möjligheten.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Det är typiskt att man blir lantbruksföretagare i och med en generationsväxling. Jag fick möjligheten att fortsätta på hemgården och ville ta tillfället i akt.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Ingen dag är likadan och arbetsuppgifterna varierar beroende på årstiden. Till exempel åkerarbeten utförs i regel endast på sommaren. Korna kalvar året runt, så det finns varje månad kor och kalvar som behöver särskild uppmärksamhet. Djuren kräver kontinuerlig omsorg varje dag under året och ibland också nattetid. I mjölkproduktionen finns många saker att beakta samt funktioner som måste följas upp noggrant och upprätthållas dagligen.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar i ladugården och utomhus till exempel på åkern. Till arbetsmiljön hör arbetsmaskiner och djur. När man har ett eget företag får man forma omgivningen så som man vill ha den.

Arbetstiderna är oregelbundna, de varierar mycket på grund av djuren. Arbetsdagarna är långa och på grund av den automatiska mjölkningen är jag ensam i jourberedskap dygnet runt. Jag försöker ta ut minst två lediga dagar i månaden.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I detta arbete måste man ha företagaranda och vara beredd att arbeta långa dagar. Lantbruksföretagaren ska ha grundläggande kunskaper om den egna produktionsbranschen och förmåga att tillämpa kunskaperna i praktiken. I yrket behövs också grundläggande kunskaper i bokföring och beskattning. Man måste kunna planera sina egna arbetsuppgifter på lång sikt. Samarbete med experter och rådgivare hör till vardagen.  Man måste vara medveten om den fysiska och psykiska belastning som yrket orsakar för att bevara funktionsförmågan.

Vad är det bästa med ditt yrke?

För mig är mjölkkorna själen och hjärtat i detta arbete. Arbetet med djuren är händelserikt och årscykeln för åkerarbeten har sina sidor. Man lämnar sitt avtryck i allt man gör och jag får själv ställa upp mina egna mål.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Jordbrukets avgiftsstruktur är för tillfället utmanande, eftersom ersättningen inte står i rätt proportion i förhållande till arbetsmängden. Utbrändhet är beklagligt vanligt inom branschen. Från och med 2022 har gårdar lagts ner i snabb takt och i synnerhet nedläggningar av mjölkgårdar får man läsa om i sociala medier varje vecka.

Man vänjer sig knappast någonsin vid att avstå från en ko som man håller kär.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli lantbruksföretagare?

 Man måste på ett realistiskt sätt beräkna och fundera över vilka förutsättningar det finns för att inleda jordbruksverksamhet. Det finns olika produktionsstilar, så det lönar sig att fundera på hur man vill arbeta för att hitta den lösning som passar en själv bäst.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

I framtiden skulle jag vilja se mer handlingar än prat för inhemsk matproduktion. Till exempel borde den ersättning för mjölk och kött som primärproducenten får höjas till en hållbar nivå. Det finns åtminstone möjligheter i framtiden, jag tror att de närmaste åren kommer att visa ifall de kommer att utnyttjas.

Dela artikeln