Sysselsättningsplan
En sakkunnig vid arbetskraftsservicen gör tillsammans med dig upp en personlig sysselsättningsplan vars mål är snabb sysselsättning. I sysselsättningsplanen kommer man överens om målen för din jobbsökning, hur du själv främjar din sysselsättning, vilka tjänster du behöver och hur du i fortsättningen sköter dina ärenden med arbetskraftsservicen.
Sysselsättningsplanen görs upp med dig under den inledande intervjun eller under det kompletterande samtalet om jobbsökning som sker innan den inledande intervjun. Genomförandet följs upp under kommande samtal om jobbsökning.
Du hittar din sysselsättningsplan i avsnittet E-tjänster på Jobbmarknaden. Du meddela om genomförandet av de uppgifter som överenskommits i din sysselsättningsplan inom den tidsfrist du fått. Om du inte kan meddela om dessa via Jobbmarknaden kan du anmäla utförandet av uppgifterna direkt till arbetskraftsmyndigheten.
På Jobbmarknadens regionala sidor kan du läsa mer om arbetskraftsservicens övergång till kommunerna och hur du ska gå till väga. På de regionala sidorna har också samlats kontaktuppgifter som arbetskraftsmyndigheterna meddelat.
Läs mer
- Inledande intervju och jobbsökningssamtal
- Uträtta ärenden vid arbetskraftsservicen
- Arbetslivstjänster lokalt
Mer information
Olika planer
Beroende på din situation är din plan en sysselsättningsplan, aktiveringsplan, integrationsplan eller en sektorsövergripande plan. Du gör upp planen tillsammans med en sakkunnig vid arbetkraftsservicen.
Om du har varit arbetslös länge och ditt mål är att förbättra din livskompetens och dina möjligheter att få arbete, gör du tillsammans med en sakkunnig vid arbetkraftsservicen upp en aktiveringsplan eller en sektorsövergripande plan.
Om du är invandrare gör du upp en integrationsplan tillsammans med en sakkunnig vid arbetkraftsservicen.
Läs mer
Uppgifter som överenskommits i sysselsättningsplanen
I sysselsättningsplanen antecknas antalet arbetsmöjligheter som ska sökas, dvs. din skyldighet att söka arbete. Målet är att du så snabbt som möjligt ska få sysselsättning på den öppna arbetsmarknaden.
För att få utkomstskydd för arbetslösa måste du delta i bedömning av servicebehov, uppläggning och granskning av sysselsättningsplan, tjänster dom stöder din jobbsökning och sysselsättning. Du måste aktivt söka arbete eller utbildning och i regel fyra arbetsmöjligheter per månad. I sysselsättningsplanen beaktas att de arbetsmöjligheter som söks ska vara sådana att du har möjlighet att få sysselsättning. Även till exempel eventuell arbetsoförmåga eller arbetsmarknadssituationen i din region beaktas i din sysselsättningsplan. Om det inte finns några arbetsmöjligheter att söka får du ingen skyldighet att söka jobb.
Fullgörande av skyldigheten att söka arbete
Du kan uppfylla din skyldighet att söka arbete på många olika sätt. Du kan till exempel
- söka en arbetsplats du själv valt,
- be om mertidsarbete av den egna arbetsgivaren,
- utnyttja arbetsmöjligheter som företagare,
- skapa och publicera en jobbsökningsprofil på Jobbmarknaden och
- söka andra motsvarande arbetsmöjligheter.
Dessutom kan arbetskraftsmyndigheten ge dig arbetserbjudanden. Arbetserbjudandena är förpliktande om din jobbsökning har varat sex månader räknat från den inledande intervjun. Ett arbetserbjudande är inte förpliktande om du före arbetserbjudandet har rapporterat att du har ansökt om ett överenskommet antal arbetsmöjligheter under granskningsperioden.
Sysselsättningsplanens inverkan på utkomstskyddet för arbetslösa
Som arbetssökande som ansöker om utkomstskydd för arbetslösa ska du följa sysselsättningsplanen och meddela arbetskraftsmyndigheten om att planen har genomförts på det sätt som arbetskraftsmyndigheten bestämmer. Genomförandet av planen kan påverka ditt utkomstskydd för arbetslösa.
Du godkänner sysselsättningsplanen tillsammans med en sakkunnig vid arbetskraftsservicen.
I sysselsättningsplanen ska ni komma överens om
- hur genomförandet av planen följs upp,
- tidsfristerna för de överenskomna åtgärderna och hur du meddelar om att de genomförs samt
- tidsfristen inom vilken du ska meddela om genomförandet av planen.
Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)
Uppdaterad: