Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Specialsakkunnig, arbetshälsa

Intervjuer Publicerad

"Jag är en av de proffs vid Arbetshälsoinstitutet som förbättrar arbetslivet och hjälper människor att må bättre i sitt arbete. Detta gör mitt arbete mycket betydelsefullt, etiskt belönande och engagerande."

Erityisasiantuntija, työhyvinvointi Liisa Puskala
  • Liisa Puskala
  • Specialsakkunnig vid Arbetshälsoinstitutet.
  • Utexaminerad som psykologie magister från Helsingfors universitet. 
  • 25 års arbetserfarenhet inom branschen. 

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är utbildare i coachning med arbetshälsa som tema inom Arbetshälsoinstitutets utbildningstjänster. Jag håller utbildningar för olika arbetsgemenskaper på nätet och skapar olika utbildningsmaterial för nätet och virtuella miljöer. Dessutom kommunicerar jag om teman för arbetshälsa i sociala medier och ger intervjuer till olika medier. Jag har varit med i poddar, nyheter och morgonprogram.  

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Som barn sysslade jag med konståkning och mitt första drömyrke var coach inom skridskoåkning. Under abivåren övergick jag från tävlingsskridskoåkare till coach. I coachningen var jag särskilt intresserad av idrottsprestationens psykologiska sida. Inspirerad av detta bestämde jag mig för att studera psykologi. Efter att studierna inletts arbetade jag ännu som coach i flera år. 

Senare fortsatte jag coacha utan skridskor. I psykologistudierna avlade jag min praktik inom arbetslivsträning vid en vuxenläroanstalt. Jag jobbade där i 18 år. Jag fick göra branschövergripande uppgifter och utvecklas professionellt. Arbetshälsoteman har alltid legat mig varmt om hjärtat. Därför sökte jag hit till Arbetshälsoinstitutet, där jag nu arbetar för fjärde året i rad.  

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Jag ordnar temaföreläsningar, webbinarier och workshoppar för företag och andra arbetsplatser. Jag planerar och genomför evenemang och håller kontakt med kunderna. 

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Mitt coachningsarbete sker huvudsakligen på nätet och det är numera sällsynt att göra besök på plats. Jag arbetar huvudsakligen på kontoret eftersom det finns en studio där för att hålla webbinarier. Ibland arbetar jag på distans hemma och ibland träffar jag kunder i mötesrummen och hotellens mötesrum. 

Min arbetstid är mycket flexibel. Jag kan jobba klockan 7–21. Jag brukar jobba klockan 8–16. Om det ingår planering i arbetsdagen arbetar jag ibland i två delar: jag har en längre lunchpaus och arbetar längre på kvällen. 

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I detta arbete behövs utbildningskompetens och pedagogisk skicklighet. Dessutom ska det finnas en stark sakkunskap om ämnet som undervisas. Jag har förståelse för människors agerande, det vill säga psykologisk kunskap. All erfarenhet under karriären ger ett värdefullt perspektiv i mitt arbete.  

Intresset för olika yrken är viktigt, eftersom jag utbildar gruvarbetare och chefer för globala storföretag och alla däremellan. Min fortbildning i facilitering och business coach-examen efter universitetet har gett mig nyttiga färdigheter i min vardag. Utvecklingen av artificiell intelligens och digitalisering kräver kontinuerliga studier och digitala färdigheter. 

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med det här arbetet är möjligheten att påverka världen positivt. Jag är en av de proffs vid Arbetshälsoinstitutet som förbättrar arbetslivet och hjälper människor att må bättre i sitt arbete. Detta gör mitt arbete mycket betydelsefullt, etiskt belönande och engagerande. Dessutom tycker jag om att kunna tidsplanera arbetet så att det passar mig. Motvikten till hektiska perioder är lugna veckor. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Ibland avgörs tidtabellerna ett halvt år i förväg och då kan man inte veta om jag har röst av till exempel på grund av allergi. Det vore bra om jag kunde planera min arbetsdag på förhand så att den inte blir för belastande. Jag tampas kontinuerligt med kalendern. Det är svårt att överföra egna arbeten till vikarien eftersom de kräver en viss kompetens.  

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli psykolog eller specialsakkunnig?

Jag rekommenderar studier i psykologi, eftersom den psykologiska kompetensen kan utnyttjas förutom i det kliniska arbetet även till exempel i utvecklingen av datasystem och arbetsklimat. Studier i psykologi kan avläggas vid öppna universitetet vid sidan av det egna arbetet. Många blir intresserade av att studera arbetspsykologi även i äldre ålder. 

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag ser yrkets framtid som ljus, eftersom den psykologiska förståelsen uppskattas och behovet av psykologer ständigt ökar. Psykologisk kompetens behövs allt mer till exempel i HR-uppgifter och i utvecklingen av ledarskapet. 

Det finns också efterfrågan på experter på kompetens och lärande när handledningen av lärandet blir en del av allt fler arbeten. Därför är handledningskompetensen en nyttig färdighet att komplettera den egna kompetensen inom vilket yrke som helst. 

Bild: Annukka Pakarinen

Dela artikeln