Operatör vid kraftverk

Yrke Publicerad

Operatörer vid kraftverk arbetar med olika typer av driftsuppgifter vid kraftverk. Målet med arbetet är en effektiv, ekonomisk och säker energiproduktion vid kraftverket. Processerna kring produktionen av el- och värmeenergi är i stor utsträckning automatiserade. Uppgifterna för operatörer vid kraftverk omfattar övervakning över samt mätning och reglering av processerna vid kraftverket.

Arbetet utförs i kraftverkets kontroll- och produktionsutrymmen. Till sin hjälp har operatören processdiagram, skärmar och mätare. Processerna är i stor utsträckning automatiserade - de styrs och regleras med hjälp av datateknik, men vid behov övergår man till manuell styrning. Treskiftsarbete.

I yrket måste man ha kännedom om energiteknik samt behärska processerna. Noggrannhet, en god koncentrationsförmåga och samarbetsförmåga behövs i arbetet. Vid yrkesinriktade läroanstalter kan man avlägga en grundexamen inom el- och automationsteknik. Examen kan också avläggas som läroavtalsutbildning eller fristående examen. Efter att man fått yrkeserfarenhet kan man avlägga yrkesexamen för operatör vid kraftverk som fristående examen.

Energiateollisuus: voimalaitokset.

Bläddra bland jobbannonser: Operatör vid kraftverk

Voimalaitoksen käyttäjän ammatti edellyttää energiantuotannon ja voimalaitoksen prosessien tuntemusta. Automaatiolaitteiden käyttö on hallittava. Ammatissa tarvitaan sähkötekniikan ja voimalaitoksen koneiden perustuntemusta. Työhön liittyvät ympäristömääräykset on tunnettava.

Työssä tarvitaan huolellisuutta ja kärsivällisyyttä sekä hyvää hahmottamis- ja keskittymiskykyä. Ammatissa pitää pystyä työskentelemään itsenäisesti mutta myös ryhmässä.

Tietotekniikan käyttötaidot ovat tarpeen. Työturvallisuus on huomioitava kaiken aikaa. Tekniikan kehittyminen edellyttää opiskelua ja uuden omaksumista.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon.  

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös energia-alan ammattitutkinto (voimalaitoksen käyttäjä) ja erikoisammattitutkinto (voimalaitosmestari). 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Alikonemestarin tai A- tai B-koneenhoitajan pätevyyskirjan omaava henkilö toimii käytön valvojana höyry- tai kuumavesikattilalaitoksen käyttötehtävissä tai voi toimia kattilalaitoksen käyttöhenkilökunnan esimiehenä tai hoitaa kokonaan itse kattilan toimintaan ja käyttöön liittyvät työtehtävät.

Alikonemestarinkirjan saamiseksi vaaditaan asetuksen mukainen
työkokemus ja alikonemestarin koulutus. A-koneenhoitajankirjan saamiseksi vaaditaan asetuksen mukainen työkokemus ja A-koneenhoitajan koulutus. B-koneenhoitajankirjan saamiseksi vaaditaan asetuksen mukainen työkokemus ja B-koneenhoitajan koulutus tai todistus siitä, että hakijalla on riittävät tiedot.

Sähköturvallisuusalan säädösten mukaan oman alansa sähkö- ja käyttötöitä saa itsenäisesti tehdä vain henkilö, jolla on näihin töihin riittävä ammattitaito. Sähköturvallisuusalan vastuuhenkilöllä (sähkötöiden johtaja tai käytön johtaja) tulee olla toimialueen kattava pätevyystodistus. Pätevyystodistus annetaan henkilölle, jolla on riittävä sähköalan koulutus, työkokemus ja suoritettu sähköturvallisuustutkinto.

Sähkötöiden johtajan/Käytön johtajan pätevyys (suomi.fi)

Medianlön

4495 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde