Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Hästskötare

Intervjuer Publicerad

"Arbetet som hästskötare är ett kall för en person som anser att hästar är mer än bara en hobby. Om du dessutom trivs med utomhusarbete, vill röra dig mycket under arbetsdagen och tycker om rutiner, kan du njuta av hästskötarens arbete."

  • Satu Hukkataival
  • Företagare, hästskötare och hästmassör vid Pokun Talli Oy.
  • Har avlagt grundexamen inom lantbruksbranschen vid Keuda och yrkesexamen i hästhushållning vid Koulutuskeskus Salpaus.
  • Arbetserfarenhet inom branschen i 10 år.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som hästskötare, dvs. sköter utfodringen av hästar, för ut hästarna till hagarna, ser till att hästarna har vatten, sköter användningen av stalltäcken och städar boxarna. Jag övervakar varje dag hästarnas välbefinnande och utför vid behov sjukvårds- och vårdåtgärder. Till arbetet hör också att snygga upp och underhålla stallet och dess omgivning samt kundservice.

Jag är företagare, så arbetsplatserna kan variera. För närvarande arbetar jag främst vid en ridskola med 40 hästar. Jag masserar också hästar till flera olika kunder.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag har gått i lantbruksskola. När jag tog min examen hade jag en häst i ett privat stall som skulle lägga ner verksamheten. Jag samlade mitt mod och blev stallföretagare. När man blev tvungen att avliva min häst avslutade jag också stallverksamheten.

Jag började studera hästbranschen och efter min examen beslöt jag mig för att driva ett privat stall i nya lokaler i ytterligare ett par år. Efter en tid konstaterade jag att det är för belastande och olönsamt att vara stallföretagare, så jag började arbeta som hästskötare som företagare. Till en början gjorde jag främst inhopp i olika stall tills jag fick börja ta hand om hästarna vid den här stora ridskolan.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

För hästarna är rutinerna viktiga, så arbetsdagarna är ofta likadana. I regel börjar dagen med morgonmatning av hästar. Sedan får hästarna stalltäcken om vädret kräver det, och efter det får de gå ut till hagarna. Samtidigt ser jag till att alla hästar har dricksvatten i hagarna. När hästarna har fått gå ut börjar jag städa boxarna och stallet. Visserligen uppstår det ibland oförutsedda situationer som gör att man måste avvika från rutinerna.

Jag ger hästarna hö på mitt på dagen och på eftermiddagen. Dessutom sladdar jag planens och manegens bottnar samt utför små underhållsarbeten, såsom att göra reparationer och att bygga hagar. Om hästarna är sjuka eller har besvär, utför jag läkemedelsbehandlingar och andra nödvändiga behandlingsåtgärder. Till arbetsdagen ingår också att ta och hämta hästar från en plats till en annan till exempel för ridlektioner. I stallet pratar jag med kunderna och hjälper dem vid behov.

Utöver min arbetstur på ridskolan kan jag också ha avtal om inhoppsarbete som hästskötare vid ett annat stall eller ha inbokat en hästmassage samma dag.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Hästskötarens vardag innebär mycket arbete utomhus. Fysiskt arbete och en dammig miljö ökar risken för belastningsskador och yrkessjukdomar.

Jag arbetar vanligtvis 5 dagar i veckan 6–8 timmar om dagen. Jag kan ha ett morgonstallsskift som pågår mellan klockan 8 och 16 eller ett kvällstallsskift som utförs mellan klockan 15 och 21.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Erfarenhet inom hästbranschen har större betydelse än utbildning. Man måste kunna tolka och förstå hästarnas beteende och det är omöjligt att endast lära sig den färdigheten från böcker. Arbetet kräver att man är konsekvent och målmedveten, eftersom man arbetar med stora starka djur. Det är viktigt att förstå hästens arttypiska beteende. Hästskötaren måste göra det möjligt att genomföra arbetet i stallmiljön för att kunna sörja för hästarnas välbefinnande på bästa möjliga sätt.

Arbete inom hästbranschen förutsätter flexibilitet, eftersom man måste ta hand om djuren oberoende av klockslag eller egna måsten. Man måste kunna reagera snabbt på föränderliga situationer. Dessutom kräver arbetet problemlösningsförmåga, systematiskt tänkande och sunt förnuft.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med hästskötarens yrke är att man får arbeta med fantastiska djur. När man lär känna dem börjar de kännas som ens familjemedlemmar. I detta arbete får man följa dem när de växer upp och deras utveckling på nära håll i bästa fall i flera år.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Detta är ett av få områden där utbildning inte har någon större betydelse. Lönen är ofta densamma, vare sig man har en utbildning eller inte. Om man vill tjäna mycket pengar lönar det sig inte att börja arbeta med det här arbetet, eftersom ersättningen i förhållande till arbetets mängd och svårighetsgrad inte står i rätt proportion. Det finns knappt heller några möjligheter att klättra på karriärstegen. Dessutom finns det en hög risk för olycksfall i yrket.

Eftersom hästarnas välbefinnande alltid ska prioriteras, förlängs arbetsdagarna och lediga dagar blir arbetsdagar. Att bli utbränd är en vanlig utmaning inom branschen. Man ska ta hand om sitt eget välbefinnande, men det kan vara svårt i praktiken. Ett sätt är att anställa en arbetstagare, men för många är tröskeln hög när man är van vid att tänja på sina egna gränser.

Jag anser att det finns en del oskrivna regler inom branschen, som man ofta lär sig den hårda vägen. Man behöver ha mycket skinn på näsan också, eftersom en del människor koncentrerar sig för mycket på kritik.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli hästskötare?

Arbetet som hästskötare är ett kall för en person som anser att hästar är mer än bara en hobby. Om du dessutom trivs med utomhusarbete, vill röra dig mycket under arbetsdagen och tycker om rutiner, kan du njuta av hästskötarens arbete.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Det kommer att finnas hästar så länge folk har råd. Problem uppstår när det finns många hästar i ett stall, men det inte finns pengar att anställa en arbetstagare. För närvarande gäller den här situationen många stall. Jag skulle vilja tro på hästsektorns ljusa framtid, men jag måste erkänna att det finns mörka moln i branschen som har att göra med olönsamhet.

Dela artikeln