Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Hevostenhoitaja

Haastattelut Julkaistu

"Hevostenhoitaja on kutsumusammatti henkilölle, jolle hevoset ovat enemmän kuin pelkkä harrastus. Jos lisäksi viihdyt ulkotöissä, haluat liikkua paljon työpäivän aikana ja pidät rutiineista, voisit nauttia hevostenhoitajan työstä."

  • Satu Hukkataival 
  • Yrittäjänä, hevostenhoitajana ja hevoshierojana Pokun Talli Oy:ssä. 
  • Suorittanut maatalousalan perustutkinnon Keudassa ja hevostalouden ammattitutkinnon Koulutuskeskus Salpauksessa. 
  • Työkokemusta alalta 10 vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi. 

Toimin hevostenhoitajana eli huolehdin hevosten ruokinnasta, tarhauksesta, veden saannista, loimituksesta ja karsinoiden siivouksesta. Tarkkailen päivittäin hevosten hyvinvointia sekä suoritan tarvittaessa lääkintä- ja hoitotoimenpiteitä. Työhön kuuluu myös tallin ja sen ympäristön siistimistä ja kunnossapitoa sekä asiakaspalvelua.  

Toimin yrittäjänä, joten työkohteet voivat vaihdella. Tällä hetkellä teen töitä pääsääntöisesti 40 hevosen ratsastuskoululla. Teen myös hevoshierontoja useille eri asiakkaille. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Olen käynyt maatalouskoulun. Kun valmistuin, minulla oli hevonen yksityistallissa, joka aikoi lopettaa toimintansa. Keräsin rohkeuteni, ja ryhdyin talliyrittäjäksi. Kun hevoseni jouduttiin lopettamaan, myös minä päätin tallitoiminnan harjoittamisen.  

Lähdin opiskelemaan hevosalaa, ja valmistumiseni jälkeen päädyin vielä pariksi vuodeksi pyörittämään yksityistallia uusissa tiloissa. Jonkin ajan kuluttua totesin, että talliyrittäjänä toimiminen on liian kuormittavaa ja kannattamatonta, joten aloin tekemään hevostenhoitajan töitä yrittäjänä. Aluksi tein lähinnä tuurauksia eri talleilla, kunnes sain tämän ison ratsastuskoulun hevoset hoidettavakseni. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Hevosille rutiinit ovat tärkeitä, joten työpäivät ovat usein samanlaisia. Pääsääntöisesti päivä alkaa hevosten aamuruokinnalla. Sitten hevoset loimitetaan, jos sää sitä vaatii, minkä jälkeen ne siirretään tarhoihin. Huolehdin samalla kaikille hevosille tarhoihin juomavedet. Kun hevoset on saatu ulos, aloitetaan karsinoiden ja tallin siivoaminen. Toki joskus tulee yllättäviä tilanteita, joiden takia näistä rutiineista joudutaan poikkeamaan. 

Annan hevosille heiniä keskipäivällä ja iltapäivällä. Tämän lisäksi lanaan kentän ja maneesin pohjat sekä teen pieniä kunnossapitotöitä, kuten korjaan ja rakennan tarhoja. Jos hevoset ovat sairaita tai niillä on vaivoja, suoritan niiden lääkehoidon ja muut tarvittavat hoitotoimenpiteet. Päivään sisältyy myös hevosten viemistä ja hakemista paikoista toisiin esimerkiksi ratsastustunteja varten. Tallilla juttelen asiakkaiden kanssa ja autan heitä tarvittaessa.  

Ratsastuskoululla tehdyn vuoron lisäksi minulla voi olla sovittuna samalle päivälle myös hevosenhoitajan tuuraus toisella tallilla tai hevoshieronta.  

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Hevostenhoitajan arki sisältää paljon ulkotyötä. Fyysinen työ sekä pölyinen ympäristö altistavat rasitusvammoille ja ammattitaudeille.  

Työskentelen yleensä viitenä päivänä viikossa 6–8 tuntia päivässä. Minulla voi olla aamutallivuoro, joka kestää kello 8–16 välisen ajan tai iltatallivuoro, joka tehdään kello 15–21. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Hevosalalla kokemuksella on suurempi merkitys kuin koulutuksella. Hevosten käyttäytymistä pitää osata tulkita ja ymmärtää, ja sitä taitoa on mahdotonta opiskella ainoastaan kirjoista. Työ vaatii johdonmukaisuutta ja määrätietoisuutta, sillä isojen eläinten kanssa ei pärjää voimalla. On tärkeää ymmärtää hevosen lajityypillistä käyttäytymistä. Hevostenhoitajan täytyy mahdollistaa sen toteutuminen talliympäristössä, jotta pystyy huolehtimaan hevosten hyvinvoinnista parhaalla mahdollisella tavalla. 

Hevosalalla työskentely edellyttää joustavuutta, sillä eläimistä pitää huolehtia kellonajasta tai omista menoista riippumatta. Muuttuviin tilanteisiin täytyy pystyä reagoimaan nopeasti. Lisäksi työ vaatii ongelmanratkaisukykyä, järjestelmällisyyttä ja maalaisjärkeä. 

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta hevostenhoitajan ammatissa on, että saa tehdä töitä upeiden eläinten kanssa. Kun oppii tuntemaan niitä, ne alkavat tuntua perheenjäseniltä. Tässä työssä saa seurata niiden kasvua ja kehitystä lähietäisyydeltä parhaimmillaan vuosien ajan.  

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Tämä on yksi harvoista aloista, jossa koulutuksella ei ole suurta merkitystä. Palkka on usein sama, oli koulutus tai ei. Rahan takia tähän työhön ei kannata ryhtyä, sillä korvaus työn määrään ja vaativuuteen verrattuna ei ole oikeassa suhteessa. Myöskään etenemismahdollisuuksia ei juuri ole. Lisäksi ammatissa on korkea tapaturmariski.  

Koska hevosten hyvinvointi on aina asetettava etusijalle, työpäivät venyvät ja vapaapäivät muuttuvat työpäiviksi. Loppuun palaminen on yleinen haaste alalla. Omasta hyvinvoinnista tulee huolehtia, mutta se saattaa olla käytännössä hankalaa. Yksi keino on palkata työntekijä, mutta monille kynnys siihen on korkea, kun on totuttu venyttämään omia rajoja. 

Mielestäni alalla on jonkin verran kirjoittamattomia sääntöjä, jotka oppii usein kantapään kautta. Paksunahkaisuuttakin tarvitaan, sillä osa ihmisistä keskittyy liian paljon arvostelemiseen. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee hevostenhoitajan ammattia? 

Hevostenhoitaja on kutsumusammatti henkilölle, jolle hevoset ovat enemmän kuin pelkkä harrastus. Jos lisäksi viihdyt ulkotöissä, haluat liikkua paljon työpäivän aikana ja pidät rutiineista, voisit nauttia hevostenhoitajan työstä. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Hevosia tulee olemaan niin kauan kuin ihmisillä riittää rahaa. Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun tallilla on paljon hevosia, mutta ei ole rahaa palkata työntekijää. Tälläkin hetkellä tilanne on tämä monessa tallissa. Haluaisin uskoa hevosalan valoisaan tulevaisuuteen, mutta on pakko myöntää, että alan yllä leijuu tummia pilviä, jotka liittyvät toiminnan kannattamattomuuteen.

Jaa artikkeli