Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Site lead, vindkraft

Intervjuer Publicerad

"Yrket kräver en viss teknisk förståelse, men en särskilt stor fördel är kompetens inom el- och automationsteknik. Vid underhåll av vindkraft finns det också två krav som man inte kan ge avkall på. Det första är modet att arbeta på hög höjd, eftersom man måste kunna arbeta på 140 meters höjd. Det andra är kunskaper i engelska, eftersom vindkraftsbranschen är en internationell bransch där arbetsspråket är engelska."

Site Lead Sami Rytilahti
  • Sami Rytilahti
  • Site lead i Siemens Gamesa Renewable Energy. 
  • Har avlagt grundexamen i el- och automationsteknik vid Uleåborgs tekniska läroanstalt.
  • 19 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är Site Lead (service- och underhållschef) i Siemens Gamesa Renewable Energy. Till mina uppgifter hör att koordinera och schemalägga service- och underhållsarbeten samt att fungera som chef för montörerna. Till min arbetsbeskrivning hör dessutom hantering av underhållsbudgeten samt anskaffning av reservdelar. Målet med mitt arbete är att hålla kunderna, det vill säga ägarna till vindkraftparkerna, nöjda.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag utexaminerades år 2005. Det var sommar och jag satt och bläddrade i Kaleva. Jag såg att WinWind söker elmontörer för att tillverka vindkraftverk. På den tiden var vindkraften ingen stor eller känd energiproducent, men jag skickade in en ansökan för skojs skull. Antalet sökande var 500 och endast två fick jobb. Jag var en av dem.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Jag börjar morgonen med att titta igenom e-posten. Jag kontrollerar alla vindkraftverks status, ser till att alla maskiner snurrar. Därefter hålls ett morgonmöte tillsammans med montörerna där vi beslutar vem som ska utföra underhåll och vem som ska åtgärda fel. Under veckans gång måste man övervaka maskinernas funktion och elproduktionen. Dessutom gör jag upp produktionsplaner för kundföretagen, det vill säga bedömer hur mycket el vi kan producera under rådande förhållanden.

På fredagar har vi ett veckomöte med centralkontoret i Sverige. Under mötet utarbetas en preliminär arbetsplan för följande vecka. I praktiken förnyas dock ofta denna plan, eftersom om en enda maskin stannar och tas ur produktion så påverkar det den på förhand uppgjorda tidtabellen. 

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Mitt arbete är i regel kontorsarbete, men ibland tycker jag om att arbeta praktiskt vid vindkraftverk. Jag utför mer underhållsarbete särskilt när någon är på semester eller sjuk.

Vi strävar efter att utföra arbetet på dagarna, men kvälls- och veckoslutsarbete utförs ofta. På veckoslut kan man ha jour.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Yrket kräver en viss teknisk förståelse, men en särskilt stor fördel är kompetens inom el- och automationsteknik. Vid underhåll av vindkraft finns det också två krav som man inte kan ge avkall på. Det första är modet att arbeta på hög höjd, eftersom man måste kunna arbeta på 140 meters höjd. Det andra är kunskaper i engelska, eftersom vindkraftsbranschen är en internationell bransch där arbetsspråket är engelska.

Det är en fördel att vara snabbtänkt och ha problemlösningsförmåga, eftersom felsökning ibland är en lång process. Det är bra att ha team- och kommunikationsfärdigheter. Även säkerheten måste beaktas, dvs. man måste veta vad man gör och förstå vilka risker olika arbetsskeden medför. Det krävs dessutom flexibilitet i det här arbetet, eftersom arbetsdagarna kan dra ut på tiden.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är mångsidigheten, ingen dag är sig lik. Jag har varit i branschen i många år och det finns många fördelar med att ha lång arbetserfarenhet. Det har varit trevligt att följa med hur vindkraften utvecklats från början av min arbetskarriär fram till idag. Under min karriär har jag fått omfattande nätverk av kunder och underleverantörer, vilket i praktiken innebär att jag stöter på gamla bekanta överallt.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Felsökning är inte alltid lätt. Det finns situationer där man inte lyckas hitta något fel. Då kontaktar vi teknisk support vid behov.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli site lead?

Vindkraftsbranschen har intressanta arbetsuppgifter och många olika möjligheter. Branschen har mycket att erbjuda, men det kräver flexibilitet och vilja att lära sig nytt. Det finns arbetsmöjligheter runt om i världen, eftersom arbetsspråket är engelska. Det lönar sig alltid att bilda nätverk och man kan skaffa sig erfarenhet till exempel i Tyskland eller Thailand om man vill ha variation. Om du överväger att arbeta inom branschen ska du modigt kontakta potentiella arbetsgivare, eftersom det finns behov av experter.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Framtiden ser ljus ut. Det finns många olika arbetsuppgifter. Det är värt att notera att om investeringarna i vindkraft av någon anledning skulle stå stilla i ett land, så finns det arbetsmöjligheter runt om i världen.

Dela artikeln