Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Site lead, tuulivoima

Haastattelut Julkaistu

"Ammatti vaatii jonkin verran teknistä ymmärrystä, mutta erityisen suurta etua on sähkö- ja automaatiotekniikan osaamisesta. Tuulivoiman kunnossapidon töissä on myös kaksi vaatimusta, joista on mahdoton joustaa. Ensimmäinen on rohkeus työskennellä korkealla, sillä töitä pitää pystyä tekemään 140 metrin korkeudessa. Toinen on englannin kielen taito, sillä tuulivoima-ala on kansainvälinen ala, missä työkieli on englanti."

Site Lead Sami Rytilahti
  • Sami Rytilahti
  • Site leadina Siemens Gamesa Renewable Energyssä. 
  • Suorittanut sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon Oulun teknillisessä oppilaitoksessa.
  • Työkokemusta alalta 19 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin Site Leadina (huolto- ja kunnossapitopäällikkö) yrityksessä Siemens Gamesa Renewable Energy. Tehtäviini kuuluvat huolto- ja kunnossapitotöiden koordinointi ja aikataulutus sekä asentajien esihenkilönä toimiminen. Lisäksi toimenkuvaani kuuluu kunnossapitobudjetin hallinta sekä varaosien hankinta. Työni tavoite on pitää asiakas eli tuulivoimapuistojen omistajat tyytyväisinä.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Valmistuin vuonna 2005. Oli kesä ja selailin Kalevaa. Huomasin lehdestä, että WinWind hakee sähköasentajia tuulivoimaloiden valmistukseen. Siihen aikaan tuulivoima ei ollut suuri tai tunnettu energiantuottaja, mutta laitoin huvikseni hakemuksen vetämään. Hakijoita oli 500 ja vain kaksi sai paikan. Olin toinen heistä.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Aloitan aamun katsomalla sähköpostit läpi. Varmistan tuulivoimaloiden tilanteen eli sen, että kaikki koneet pyörivät. Sen jälkeen pidetään asentajien kanssa yhdessä aamupalaveri, jossa päätämme kuka tekee huoltoja ja kuka viankorjausta. Pitkin viikkoa pitää valvoa koneiden toimintaa ja sähköntuotantoa. Lisäksi teen asiakasyrityksille tuotantosuunnitelmia eli arvioita siitä, kuinka paljon pystymme tuottamaan sähköä kulloinkin vallitsevissa olosuhteissa.

Perjantaisin meillä on viikkopalaveri yhdessä Ruotsissa sijaitsevan keskustoimiston kanssa. Palaverissa tehdään seuraavalle viikolle alustava työsuunnitelma. Käytännössä tuo suunnitelma menee kuitenkin usein uusiksi, sillä yhdenkin koneen pysähtyminen ja poistuminen tuotannosta muuttaa ennakkoon laaditun aikataulun. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työni on pääsääntöisesti toimistotyötä, mutta tykkään käydä välillä käytännön töissä tuulivoimaloissa. Huoltotyötä tulee tehtyä enemmän erityisesti silloin, kun joku on lomalla tai sairaana.

Työ pyritään tekemään päivisin, mutta ilta- ja viikonlopputöitä tulee usein. Viikonloppuisin voi olla päivystystä.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Ammatti vaatii jonkin verran teknistä ymmärrystä, mutta erityisen suurta etua on sähkö- ja automaatiotekniikan osaamisesta. Tuulivoiman kunnossapidon töissä on myös kaksi vaatimusta, joista on mahdoton joustaa. Ensimmäinen on rohkeus työskennellä korkealla, sillä töitä pitää pystyä tekemään 140 metrin korkeudessa. Toinen on englannin kielen taito, sillä tuulivoima-ala on kansainvälinen ala, missä työkieli on englanti.

Etua on nokkeluudesta ja ongelmanratkaisukyvystä, sillä vianetsintä on toisinaan pitkä prosessi. Jonkinlaiset tiimi- ja kommunikointitaidot on hyvä olla. Myös turvallisuus täytyy huomioida eli tietää, mitä tekee ja ymmärtää, millaisia riskejä eri työvaiheisiin liittyy. Lisäksi näissä hommissa vaaditaan joustavuutta, koska työpäivät voivat venyä.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta ammatissani on monipuolisuus, sillä koskaan ei ole samanlaista päivää. Olen ollut monta vuotta alalla, ja pitkään työkokemukseen liittyy paljon hyviä puolia. On ollut mukava seurata tuulivoiman kehityskulkua työuran alusta tähän päivään. Työurani aikana minulle on kertynyt laajat verkostot asiakkaiden ja alihankkijoiden puolelta, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että törmään joka paikassa vanhoihin tuttuihin.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Vianetsintä ei aina ole helppoa. On tilanteita, milloin vikaa ei tahdo löytyä. Silloin otetaan tarvittaessa yhteyttä tekniseen tukeen.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee huolto- ja kunnossapitopäällikön ammattia?

Tuulivoima-alalla on mielenkiintoisia työtehtäviä ja paljon erilaisia mahdollisuuksia. Alalla on paljon tarjottavaa, mutta se vaatii joustavuutta ja halua oppia uutta. Työmahdollisuuksia on ympäri maailmaa, koska työkieli on englanti. Verkostoituminen kannattaa aina, ja kokemusta voi lähteä kartuttamaan vaikkapa Saksaan tai Thaimaahan, jos haluaa vaihtelua. Jos harkitset alan työtehtäviä, ota rohkeasti yhteyttä potentiaalisiin työantajiin, sillä tarvetta osaajille on.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Tulevaisuus näyttää valoisalta. Töitä riittää monipuolisesti eri tehtävissä. Huomionarvoista on, että jos yhdessä maassa investoinnit tuulivoimaan olisivat jostain syystä jäissä, työskentelymahdollisuuksia löytyy ympäri maailmaa.

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli