Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Fiskodlare

Yrke Publicerad

Fiskodlaren arbetar vid fiskodlingsanstalter. Han eller hon producerar matfisk och fiskyngel. Fiskodlaren granskar fiskynglens utveckling i odlingsbassängerna, har hand om utfodringen och rengöringen av odlingsbassängerna samt deltar i reparations- och underhållsarbeten. Fiskodlaren arbetar ofta som självständig yrkesutövare vid sidan av ett annat arbete.

Till fiskodlarens arbete kan också höra att ha hand om anskaffning av lekmogen fisk från naturvatten, rensning av matfisk, fortsatt förädling och marknadsföring. Arbetet är säsongbetonat. I allmänt sker arbetet på dagtid, men arbetsdagarna blir längre om sommarn och hösten.

Arbetsuppgifterna kräver kännedom om fiskodling och utfodringsmetoder. Av fiskodlaren fordras noggrannhet och god kondition. För yrket kan man utbilda sig genom läroavtalsutbildning eller genom att avlägga grundexamen inom fiskeri vid yrkesläroanstalt eller iktyonomexamen vid yrkeshögskola.

Kalanviljelylaitokset ja kalankasvatusyritykset.

Bläddra bland jobbannonser: Fiskodlare

Kalanviljelijän on hallittava eri viljely- ja ruokintamenetelmät. Työssä on osattava tuottaa poikasia sekä laitos- että luonnonravintoviljelyn avulla. Myös mädin tuotannon eri työvaiheet on hallittava. Kalanviljelijän on tunnettava myös vesitysjärjestelmät sekä veden määrän ja laadun vaatimukset eri kasvatusoloissa. Työssä on hallittava myös laitoshygienia ja kalojen käsittelyvaatimukset.

Kalanviljelijän on osattava teurastaa ja valmistaa kalat kauppaa varten sekä kuljettaa ne säädösten vaatimalla tavalla. Ammattiin kuuluu tärkeänä osana tuotteiden markkinointi ja myynti, joka on palvelutyötä, jossa tarvitaan vuorovaikutustaitoja ja sosiaalisuutta.

Kalanviljelijän on oltava työssään huolellinen, sillä laiminlyönnistä saattaa aiheutua kalakuolemia tms., joista voi aiheutua yritykselle suuria taloudellisia tappioita. Yksityisyrittäjänä toimivan kalanviljelijän on osattava suunnitella koko laitoksensa toiminta sekä tunnettava yrittämiseen liittyviä asioita kuten verotusta ja markkinointia. Altaiden rakentaminen vaatii suuria taloudellisia panostuksia.

Työn kausiluonteisuuden vuoksi kalanviljelijän on sopeuduttava vaihtelevaan työrytmiin. Hyvä ruumiillinen kunto on tarpeen, sillä työtä tehdään ulkona vaihtelevissa sääoloissa. Työ on fyysisesti raskasta, siinä joutuu esimerkiksi nostelemaan painavia saaveja.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kalatalouden perustutkinnon (kalanviljelijä). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös kalatalouden ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

 Ylipistoissa on mahdollista opiskella bio- ja ympäristötieteitä. Opinnoissa voi suuntautua mm. kalabiologiaan ja kalatalouteen sekä hydrobiologiaan ja limnologiaan. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Kalanviljelijän palkkaus vaihtelee työpaikasta ja tehtävistä riippuen.

Yksityisyrittäjänä toimivan ansiot riippuvat elinkeinotoiminnan kannattavuudesta.

Yrkesområde