Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Kalanviljelijä

Ammatit Julkaistu

Kalanviljelijä työskentelee kalanviljelylaitoksessa ruokakalan tai kalanpoikasten tuotannossa. Tehtäviin kuuluu kalojen kasvun tarkkailua, ruokintaa ja altaiden puhtaudesta huolehtimista. Työpaikkoja on kalankasvatuslaitoksissa ja kalankasvatusyrityksissä. Kalanviljelijän on hallittava eri viljely- ja ruokintamenetelmät. Työssä tarvitaan myös huolellisuutta ja hyvää kuntoa.

Kalanviljelylaitokset ja kalankasvatusyritykset.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kalanviljelijä

Kalanviljelijällä tulee olla tietoa ja taitoa kalojen eri viljely- ja ruokintamenetelmistä.Työssä on osattava tuottaa poikasia sekä laitos- että luonnonravintoviljelyn avulla. Kalanviljelijän tulee myös ymmärtää vedenlaadun ja ympäristöolosuhteiden merkitys kalojen hyvinvoinnille. Työssä on hallittava myös laitoshygienia ja kalojen käsittelyvaatimukset. Myös teknisten laitteiden ja automaatiojärjestelmien tuntemus on eduksi, sillä ne ovat usein olennainen osa kalanviljelyn arkea.

Kalanviljelijän on osattava käsitellä ja valmistaa kalat myyntiä varten sekä kuljettaa ne säädösten vaatimalla tavalla. Ammattiin kuuluu tärkeänä osana tuotteiden markkinointi ja myynti, joka on palvelutyötä, jossa tarvitaan vuorovaikutustaitoja ja sosiaalisuutta. Lisäksi työn onnistuminen edellyttää hyvää organisointikykyä ja tarkkuutta.

Työn kausiluonteisuuden vuoksi kalanviljelijän on sopeuduttava vaihtelevaan työrytmiin. Hyvä fyysinen kunto on tarpeen, sillä työtä tehdään ulkona vaihtelevissa sääoloissa. Työ on fyysisesti raskasta, sillä siinä joutuu esimerkiksi nostelemaan painavia saaveja.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kalatalouden perustutkinnon (kalanviljelijä). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös kalatalouden ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Ylipistoissa on mahdollista opiskella bio- ja ympäristötieteitä. Opinnoissa voi suuntautua mm. kalabiologiaan ja kalatalouteen sekä hydrobiologiaan ja limnologiaan. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Kalanviljelijän palkkaus vaihtelee työpaikasta ja tehtävistä riippuen. Yksityisyrittäjänä toimivan ansiot riippuvat elinkeinotoiminnan kannattavuudesta.