Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Programplanerare och programmerare

Yrke Publicerad

Programplanerare och programmerare arbetar med programproduktion vid företag som tillhandahåller serviceproduktion inom IT eller inom andra branscher. De planerar och genomför nya samt utvecklar befintliga programprodukter. Uppgifterna kan också omfatta kundservice och utbildning. Arbetet kräver kännedom om program och programmeringskunskaper samt kundkännedom och en förmåga att lösa problem och samarbeta med andra.

Programmeringsarbetet sker med hjälp av datorer i kontorsmiljö. Teamarbete är vanligt. Till arbetet kan höra att resa till kunderna och presentera produkterna. I projektarbete kan arbetsdagarna lätt bli långa.

Man kan utbilda sig för yrket t.ex. genom att avlägga diplomingenjörsexamen (DI) eller filosofie magister examen (FM) inom en lämplig studieinriktning, yrkeshögskoleexamen för ingenjör eller tradenom eller datanomexamen inom yrkesutbildningen på andra stadiet.

Palvelinohjelmoijan on tunnettava palvelinarkkitehtuurit sekä hajautetut järjestelmät. Palvelinohjelmoijan on hallittava palvelinten ohjelmointi ja ohjelmointimenetelmät sekä työssä tarvittavat ohjelmointikielet, kuten Java, Javascript, C, C++, C# ja Flash.

Ammatissa on tunnettava myös palvelinten käyttöjärjestelmät kuten Windows, OS, Linux ja Unix. Työ edellyttää tietokantojen kuten SQL ja NoSQL tuntemusta. Ammatissa on hallittava myös tietoturva-asiat sekä pilvipalvelut. 3D Unity -pelimoottorin hallinta on työssä etu.

Työssä tarvitaan data-analytiikan osaamista sekä kykyä hyödyntää ns. big dataa, jossa tallentuu tietoja esimerkiksi pelaajien määristä, peliajoista, yhteysnopeuksista ja ongelmista. Palvelinohjelmoijan on hallittava myös palvelinten asennukset, käyttöönotto ja ylläpito. Työ edellyttää myös laitteistojen tuntemusta.

Palvelinohjelmoijan on tunnettava digitaalisten pelien kehitysprosessi sekä esimerkiksi pelisuunnittelua. Työ edellyttää myös peligenrejen ja niihin kuuluvien pelien tuntemusta sekä kiinnostusta pelaamista kohtaan. Ohjelmointityö edellyttää oma-aloitteisuuden lisäksi loogista päättelykykyä, järjestelmällisyyttä, tarkkuutta ja ongelmanratkaisutaitoja. Yhteistyötaidot ja vuorovaikutustaidot ovat tarpeen tiimityössä.

Hyviä viestintätaitoja tarvitaan esimerkiksi ongelmien kuvaamisessa ja muussa raportoinnissa. Kielitaitoa, erityisesti englannin kielen taitoa, tarvitaan kansainvälisellä ala. Palvelinohjelmoijalta vaaditaan oman alan kehityksen ja teknologioiden jatkuvaa seuraamista sekä täydennyskouluttautumista tai itseopiskelua. Hyvä stressinsietokyky on tarpeen kiireisten työvaiheiden ja aikataulujen vuoksi.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto datanomi ohjelmistotuotantoon (pelialan) suuntautuen. 

Listaa pelialan koulutuksista ylläpitää Neogames https://www.neogames.fi/pelialan-koulutus/

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella tietojenkäsittelyä ja suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK) esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikkaa opiskellen. 

Yliopistoissa pelialan koulutusta (useimmiten tutkimusorientaatio) järjestävät Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto LUT, Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto sekä Tampereen yliopisto / TRIM / Game Research Lab. Helsingin yliopistossa järjestetään pelialan kursseja tietojenkäsittelytieteessä. 

Alempi korkeakoulututkinto on yliopistosta ja tiedekunnasta riippuen tekniikan kandidaatti tai taiteen kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri, diplomi-insinööri tai taiteen maisteri. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

3970 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde