Laboratorieanalytiker

Intervjuer Publicerad

"Spektret för laboratorieanalytikerns arbetsuppgifter är enormt, så i detta yrke kan man inrikta sig på olika uppgifter och utveckla sin kompetens enligt sina intressen. Till de dagliga uppgifterna hör användning av olika system, analysapplikationer och apparater, så den som arbetar i yrket ska ha teknisk kompetens. Dessutom behövs naturvetenskaplig förståelse för de fenomen som undersöks för att kunna tillämpa den teoretiska kunskapen i praktiken."

  • Namnet publiceras inte på den intervjuades begäran. 
  • Laboratorieanalytiker vid Tullaboratoriet.
  • Utexaminerad som laboratorieanalytiker från Helsingfors yrkeshögskola Stadia.
  • 20 års arbetserfarenhet inom branschen. 

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som laboratorieanalytiker vid Tullaboratoriet och i min arbetsbeskrivning ingår analys av prover. Vår huvuduppgift är att sträva efter att identifiera olagligt importerade ämnen. Dessutom analyserar jag prover i anslutning till kvalitetskontrollen av bränslen. Bränslen undersöks för att det bränsle som används i Finland ska vara av hög kvalitet och så miljövänligt som möjligt.

Utöver analyserna ingår i mitt arbete uppgifter i anslutning till underhållet av analysapparaterna, såsom små reparationer och att kontakta servicefirmorna. Jag ansvarar också för farligt kemikalieavfall från Tullaboratoriet och förstöringen av det samt rapporteringen i anslutning till det. Dessutom ansvarar jag för att utarbeta anvisningar för hanteringen av kemikalieavfall och för att utbilda arbetskamraterna.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag har alltid gillat kemi och andra naturvetenskaper. Efter gymnasiet började jag studera till laboratorieanalytiker vid Helsingfors yrkeshögskola. Efter min examen har jag arbetat redan i tjugo år i samma yrke på olika arbetsplatser.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Min arbetsdag varierar beroende på vilket skift jag arbetar i. Vissa arbetsuppgifter cirkulerar varje vecka för att belastningen de orsakar ska fördelas jämnare mellan alla teammedlemmar.

Vanligtvis börjar min dag med att jag läser e-postmeddelanden och andra arbetsmeddelanden. De kan innehålla brådskande begäran om att analysera vissa prover. Dessa begäran kan komma när som helst under dagen, och man måste reagera omedelbart på dem. Ibland behövs resultatet samma dag, så arbetsdagarna blir ofta längre än planerat. De övriga uppgifterna, såsom underhållet av laboratoriet, sköts mellan analyserna.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag jobbar på laboratoriet och kontoret. I tullaboratoriet har vi endast dagskift inom ramen för flextid, arbetsskiftet är mellan kl. 6 och 20.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I detta yrke krävs kunskaper i kemi samt laboratorieanalys och att man kan använda de anordningar som behövs. Laboratoriearbete är kontinuerligt lärande, eftersom världen omkring oss hela tiden förändras i rasande takt. Motivation och intresse för arbetet är viktigt för att hänga med i utvecklingen.

Laboratorieanalytiker förutsätts vara flexibla, eftersom det hela tiden sker förändringar och allt inte alltid går planenligt. Även initiativförmåga och stresstålighet behövs. Dessutom förutsätter min egen uppgift behörighet som TFÄ-säkerhetsrådgivare, eftersom jag ansvarar för hanteringen av kemikalieavfall från Tullaboratoriet.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med laboratorieanalytikerns arbete är de mångsidiga uppgifterna samt möjligheten att lära sig nytt och utveckla sitt eget arbete.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Arbetets mångsidighet och variation är också dess nackdelar, eftersom jag ibland märker att jag saknar trygga rutiner. Att hela tiden utveckla sig själv samt att arbeta i lite stress och brådska tar på krafterna. Lyckligtvis är veckorna lugnare ibland.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli en laboratorieanalytiker?

Spektret för laboratorieanalytikerns arbetsuppgifter är enormt, så i detta yrke kan man inrikta sig på olika uppgifter och utveckla sin kompetens enligt sina intressen. Till de dagliga uppgifterna hör användning av olika system, analysapplikationer och apparater, så den som arbetar i yrket ska ha teknisk kompetens. Dessutom behövs naturvetenskaplig förståelse för de fenomen som undersöks för att kunna tillämpa den teoretiska kunskapen i praktiken.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Vid Tullaboratoriet kommer det att finnas mycket arbete även i framtiden. Jag hoppas att automatiken i fortsättningen underlättar arbetet och frigör resurser för uppgifter som det för närvarande inte finns tid för.

Dela artikeln