Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Laboratorioanalyytikko

Haastattelut Julkaistu

"Laboratorioanalyytikon työtehtävien kirjo on valtava, joten tässä ammatissa voi suuntautua erilaisiin tehtäviin ja kehittää osaamistaan omien kiinnostuksenkohteidensa mukaisesti. Päivittäisiin tehtäviin kuuluu erilaisten järjestelmien, analytiikkasovellusten ja laitteiden käyttöä, joten ammatissa toimivalla pitää olla teknistä osaamista. Lisäksi tarvitaan tutkittavien ilmiöiden luonnontieteellistä ymmärrystä, jotta osaa soveltaa teoreettista tietoa käytäntöön."

  • Nimeä ei julkaista haastateltavan pyynnöstä. 
  • Laboratorioanalyytikkona Tullilaboratoriossa.
  • Valmistunut laboratorioanalyytikoksi Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta.
  • Työkokemusta alalta 20 vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi. 

Toimin laboratorioanalyytikkona Tullilaboratoriossa, ja työnkuvaani kuuluu näytteiden analysoiminen. Pääasiassa pyrimme tunnistamaan laboratoriossa laittomasti maahantuotuja aineita. Lisäksi analysoin polttoaineiden laadunvalvontaan liittyviä näytteitä. Polttoaineita tutkitaan, jotta Suomessa käytettävä polttoaine olisi laadukasta ja mahdollisimman ympäristöystävällistä.

Analyysien tekemisen lisäksi työhöni kuuluu analyysilaitteiden kunnossapitoon liittyviä tehtäviä, kuten pieniä korjauksia ja yhteydenpitoa huoltofirmoihin. Vastaan myös Tullilaboratorion vaarallisista kemikaalijätteistä ja niiden hävittämisestä sekä niihin liittyvästä raportoinnista. Lisäksi vastuulleni kuuluu kemikaalijätteiden käsittelyyn liittyvän ohjeistuksen laatiminen ja työkavereiden kouluttaminen.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Olen aina pitänyt kemiasta ja muista luonnontieteistä. Lukion jälkeen menin Helsingin ammattikorkeakouluun opiskelemaan laboratorioanalyytikoksi. Valmistumiseni jälkeen olen toiminut samassa ammatissa parissa eri työpaikassa jo kaksikymmentä vuotta.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työpäivän sisältö vaihtelee sen mukaan, missä vuorossa työskentelen. Tiettyjä työtehtäviä kierrätetään viikoittain, jotta niiden aiheuttama kuormitus jakautuisi tasaisemmin kaikkien tiimiläisten kesken.

Yleensä päiväni alkaa sillä, että tarkastan sähköpostit ja muut työtehtäviin liittyvät viestit. Niissä voi olla kiireellisiä pyyntöjä analysoida tiettyjä näytteitä. Näitä pyyntöjä voi ilmaantua milloin tahansa päivän aikana, ja niihin on reagoitava välittömästi. Joissain tilanteissa tulos tarvitaan saman päivän aikana, joten työpäivät venyvät usein suunniteltua pidemmiksi. Muut tehtävät, kuten laboratorion ylläpitoon liittyvät työt, hoidetaan analyysien tekemisen välissä.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen laboratoriossa ja toimistossa. Tullilaboratoriossa tehdään ainoastaan päivävuoroa liukuman puitteissa, eli työvuoro sijoittuu kello 6–20 välille.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä ammatissa vaaditaan kemian sekä laboratorioanalytiikan ja siihen liittyvien laitteiden käytön osaamista. Laboratoriotyö on jatkuvaa oppimista, sillä maailma ympärillämme muuttuu koko ajan hurjaa vauhtia. Motivaatio ja kiinnostus työtä kohtaan ovat tärkeitä, jotta pysyy kehityksen mukana.

Laboratorioanalyytikolta edellytetään joustavuutta, sillä muutoksia tulee jatkuvasti, eikä kaikki mene aina suunnitelmien mukaan. Myös oma-aloitteisuutta ja paineensietokykyä tarvitaan. Lisäksi oma tehtäväni edellyttää VAK-turvallisuusneuvonantajan pätevyyttä, koska vastuullani on Tullilaboratorion kemikaalijätteiden käsittely.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta laboratorioanalyytikon työssä ovat monipuoliset tehtävät sekä mahdollisuus oppia uutta ja kehittää omaa työtä.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Työn monipuolisuus ja vaihtelu ovat myös sen varjopuolia, sillä toisinaan huomaan kaipaavani turvallisia rutiineja. Jatkuva itsensä kehittäminen sekä pienessä stressissä ja kiireessä työskentely kuluttaa voimavaroja. Onneksi välillä on rauhallisempia viikkoja.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee laboratorioanalyytikon ammattia?

Laboratorioanalyytikon työtehtävien kirjo on valtava, joten tässä ammatissa voi suuntautua erilaisiin tehtäviin ja kehittää osaamistaan omien kiinnostuksenkohteidensa mukaisesti. Päivittäisiin tehtäviin kuuluu erilaisten järjestelmien, analytiikkasovellusten ja laitteiden käyttöä, joten ammatissa toimivalla pitää olla teknistä osaamista. Lisäksi tarvitaan tutkittavien ilmiöiden luonnontieteellistä ymmärrystä, jotta osaa soveltaa teoreettista tietoa käytäntöön.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden? 

Tullilaboratoriossa riittää työtä myös tulevaisuudessa. Toivon, että jatkossa automatiikka helpottaa työtä ja vapauttaa voimavaroja tehtäviin, joiden tekemiseen ei tällä hetkellä ole aikaa.

Ammatit

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli