Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Avdelningsfarmaceut

Intervjuer Publicerad

"Det bästa är om man i intervjusituationen lyckas öka patientens förståelse eller kännedom om sin egen medicinering. Jag gillar också utredningsarbetet och i det här arbetet kan det krävas flera källor för att reda ut saker."

Osastofarmaseutti Petra Rinne
  • Petra Rinne
  • Avdelningsfarmaceut vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS). 
  • Har avlagt farmaceutexamen vid Helsingfors universitet.
  • Fem års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som avdelningsfarmaceut vid polikliniken och avdelningen inom den specialiserade sjukvården. Min huvuduppgift är att kontrollera hemmedicineringslistorna, dvs. utreda vilka mediciner en patient använder. Det här gör jag vanligtvis genom att intervjua patienter och granska läkemedlens expedieringsuppgifter i Receptcentret.

Dessutom söker jag svar på frågor om olika läkemedel, utbildar i läkemedelsfrågor och sköter uppgifter i anslutning till enheternas läkemedelslogistik. I allmänhet är det avdelningsfarmaceutens uppgift att beställa läkemedel på enheterna, men i min egen arbetsbeskrivning finns det mindre av det här än normalt.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag valde att studera farmaci eftersom jag var intresserad av både naturvetenskap och människonära arbete. Under studierna började jag bli särskilt intresserad av sjukhusarbete och klinisk farmaci. Efter min examen arbetade jag på ett öppet apotek, men för ett par år sedan erbjöds en möjlighet att byta till arbete på sjukhus och här är jag nu.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

En typisk arbetsdag eller -vecka beror i hög grad på vilken enhet jag arbetar vid. Hittills har mina arbetsdagar huvudsakligen gått åt till att ringa patienter och intervjua dem på mottagningen, och dessutom har jag skött några andra uppgifter. Nu håller jag på att övergå till avdelningsarbete, så i fortsättningen har arbetsdagen en tydligare struktur, eftersom vissa arbetsuppgifter, till exempel beställning av läkemedel, måste skötas före ett visst klockslag.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar vanligtvis mellan kl. 7.30 och 16.00, eftersom min arbetstid är flexibel. Arbetsdagen börjar beroende på arbetsuppgifterna och enheten, men vid alla enheter börjar arbetstiden mellan klockan 7 och 9.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Farmaceutexamen är kandidatexamen. För att bli antagen som studerande krävs att man i studentprovet har skrivit kemi eller åtminstone har kunskap om motsvarande ämnen för att klara sig i inträdesprovet och studierna.

I arbetet som farmaceut har man nytta av samarbetsfärdigheter och kundservicekompetens. Dessutom måste man vara stresstålig och det lönar sig att hantera branschens informationskällor ganska bra så att man vid behov snabbt kan söka information. Goda språkkunskaper hjälper till att intervjua patienter på olika språk.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är om man i intervjusituationen lyckas öka patientens förståelse eller kännedom om sin egen medicinering. Jag gillar också utredningsarbetet och i det här arbetet kan det krävas flera källor för att reda ut saker. Frågorna kan till exempel gälla läkemedelspreparatens sammansättning, hur olika läkemedel fungerar ihop eller huruvida ett visst tablettpreparat kan krossas eller lösas upp i vatten.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Saker och ting följer sällan läroboken och man måste acceptera att det finns en viss bristfällighet. Det finns inte svar på alla frågor om läkemedel, och till exempel i vissa sjukdomar är till exempel äldre personer bara tvungna att använda läkemedel som inte rekommenderas för deras ålder.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli avdelningsfarmaceut?

I arbetet som farmaceut hjälper det om man tycker om arbete med upprepade rutiner, men å andra sidan inte skräms ens av överraskande situationer, eftersom man stöter på dem regelbundet. Arbetet kräver noggrannhet och att man är omsorgsfull, men jag upplever att man inte behöver komma ihåg minsta detalj från studierna, utan det viktigaste är att ha grepp om helheter. Dessutom måste man kunna söka information och vara beredd att hela tiden lära sig nytt.

Även om man med en farmaceutexamen kan sysselsättas någon annanstans än på apotek eller sjukhus, är det bra om den som söker sig till branschen är medveten om att studierna omfattar två praktikperioder på tre månader som ska avläggas antingen båda på ett öppet apotek eller så att den ena görs på ett öppet apotek och den andra på ett sjukhus.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Farmacibranschen genomgår ett brytningsskede just nu. Apoteksreformen och apotekens framtid diskuteras mycket. Å andra sidan har man börjat utnyttja farmacipersonal i större utsträckning inom hälso- och sjukvården, så det finns numera betydligt fler avdelningsfarmaceuter än när jag inledde mina studier inom branschen. För närvarande är sysselsättningssituationen i branschen bra.

Dela artikeln