Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Sakkunnig, jordbruk

Intervjuer Publicerad

"Syftet med denna uppgift är att bromsa upp förlusten av biologisk mångfald. Utöver klimatförändringen är förlusten av biologisk mångfald ett av de största framtidshoten. Betydelsen av specialkompetens i anslutning till förlusten av biologisk mångfald kommer att framhävas i framtiden."

ELY-keskuksen asiantuntija Merja Lehtinen
  • Merja Lehtinen
  • Sakkunnig i stöd- och tillsynsgruppen för ansvarsområdet näringar vid NTM-centralen i Mellersta Finland.
  • Studerat till agrolog (YH) från Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu och agrolog (högre YH) från Tavastlands yrkeshögskola.
  • 20 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

I mitt arbete ingår jag avtal om EU-stöd med jordbrukare och markägare som vill vårda och upprätthålla vårdbiotoper, naturbeten och mångfunktionella våtmarker. De stöd som vi beviljar finansieras delvis av EU.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Att jag sökte mig till branschen var i stor utsträckning en slump. Jag kom inte in på studierna inom hälso- och sjukvårdsområdet dit jag sökt i första hand. Det grämde mig att inte få en studieplats för andra gången. Samtidigt pågick gemensamma ansökan och lantbruksskolan i Jämsä sökte studerande till en allmän kurs. Jag tänkte att även om jag inte vill fortsätta längre med jordbruksstudierna skulle jag åtminstone lära mig nyttiga praktiska färdigheter. Jag är stadsbo i andra generationen, men min pappas släkt var från en lantgård där jag hjälpte till om somrarna. Jag tyckte ändå att utbildningen var intressant, och jag ville fortsätta till agrolog. Jag fick en plats för fortsatta studien på Peltosalmi landsbygdsinstitut i Idensalmi, som senare blev yrkeshögskolan Savonia.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Mitt arbete ändrar mycket mellan sommar och vinter. Terrängsäsongen inleds i början av maj, då vi börjar granska de områden som skickat in ansökan. Vi träffar jordbrukare och bekantar oss med gårdens möjligheter att vårda värdefulla vårdbiotoper, naturbeten eller våtmarker. Vi diskuterar kraven för vården, tar fotografier och mäter skiftenas arealer. Jag arbetar med en biolog från miljöansvarsområdet som fungerar som mitt arbetspar. Vi kommer överens med den sökande om fortsättningen, d.v.s. om området de ansöker om godkänns eller om det lämnas bort. Vintersäsongen börjar när snön faller på marken. Under vintern ingår jag avtal och hjälper till med behandlingen av ärenden som gäller avtalens utbetalning och återkrav. Dessutom utbildar jag sökande och intressentgrupper för att informationen om de stöd som kan sökas ska nå potentiella sökande.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar under tjänstetid, d.v.s. kl. 8–16. Sommartid rör jag mig i skogen, på ängar och i våtmarksområden. På vintern håller har jag kontorsdagar på NTM-centralens verksamhetsställe eller på distans på hemkontoret.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I denna uppgift krävs kännedom om EU-lagstiftning, nationell lagstiftning, jordbruk och naturvetenskaper samt våtmarksbyggande. Dessutom måste man ha kompetens i att mäta arealer och digitalisera kartor, samarbetsfärdigheter och sociala egenskaper. Man måste vara motiverad i uppgiften, och man måste uppdatera sina kunskaper om EU:s lagstiftning och anvisningar varje programperiod. Det behövs också noggrannhet och omsorgsfullhet samt en förmåga att komma överens med olika slags människor.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med detta arbete är mångsidigheten och möjligheten att vara utomhus mycket sommartid. Som naturmänniska är det trevligt att få se fina naturobjekt och följa med hur de utvecklas. Jag gillar också att träffa olika slags kunder

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Ibland uppstår tryck och stress från ogjorda arbeten. I synnerhet när programperioden byts ut var femte till sjunde år medför ändringarna utmaningar, eftersom man måste lära sig många saker på nytt och omsätta dem i praktiken. Det känns också utmanande att vara utsatt för vädret om sommaren är regnig eller gassande het.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli sakkunnig i jordbruk?

Studera jord- eller skogsbruk eller biologi, sök till NTM-centralen på praktik och sök till terrängsynsuppgifter, varefter du kan avancera till sakkunniguppgifter.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag ser det som positivt. Syftet med denna uppgift är att bromsa upp förlusten av biologisk mångfald. Utöver klimatförändringen är förlusten av biologisk mångfald ett av de största framtidshoten. Betydelsen av specialkompetens i anslutning till förlusten av biologisk mångfald kommer att framhävas i framtiden.

Yrke

Yrkesområde

Dela artikeln