Landsbygdssekreterare
"I detta skede av karriären värms hjärtat särskilt av generationsskiften och unga jordbrukare som är entusiastiska över sitt yrke. Det är härligt att se att mat även i fortsättningen produceras i Finland."
- Sinikka Linnakallio
- Landsbygdssekreterare inom Pihtipudas landsbygdsförvaltnings samarbetsområde.
- Utexaminerad som agrolog från lantbruksskolan i Ilmola (Ilmajoen maatalousopisto).
- 30 års arbetserfarenhet inom branschen.
Berätta kort vad du arbetar med.
Jag arbetar som landsbygdssekreterare i landsbygdsförvaltningens lokala myndighetsuppgifter i anslutning till bl.a. EU:s och nationella jordbruksstöd, djurhållarregistret, viltskador samt flyghavrelagen.
Hur har du hamnat i det yrke du valt?
Jag ville arbeta med jordbruk och bo på landsbygden. Jag utbildade mig till agrolog, vilket gav mig förutsättningarna för att söka till exempel dessa arbeten.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
Arbetet är huvudsakligen kontorsarbete. Dagen omfattar kundkontakter som jag sköter antingen per telefon eller e-post samt i viss mån kundmöten. En stor del av arbetstiden går åt att behandla stödansökningar. Ansökan och behandlingen sker elektroniskt. Expertarbetet kräver också kontinuerlig utbildning, vilket innebär att jag nuförtiden till exempel deltar i korta utbildningar på Teams varje vecka.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
Arbetsmiljön är ett kommunkansli, och i arbetet iakttas kollektivavtalet för kommunsektorn. Kontorsarbetstiden är 37 timmar och 15 minuter i veckan. Arbetstiden kan i viss mån anpassas till de egna tidtabellerna, eftersom arbetet inom ramen för flextiden kan inledas på morgonen kl. 7–9 och avslutas på eftermiddagen kl. 15–17. Jag arbetar på distans ungefär en dag i veckan. Viltskador och flyghavre tar mig ut i terrängen några dagar om året.
Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?
I detta arbete är det en fördel att vara bra på att lära sig och tillämpa nya regler och anvisningar. De varierar från programperiod till programperiod och en del årligen, och antalet är enormt. Vid kundkontakterna måste man kunna plocka ut de relevanta delarna av den komplicerade stöddjungeln för den aktuella gården och berätta om dem så att åhöraren förstår dem. Våra kunders gårdar samt deras kompetens och ålder varierar stort, vilket medför utmaningar för hur man berättar och informerar om saker och ting.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Trevliga kunder och en fantastisk arbetsgemenskap. För mig är det också viktigt med de små stunderna när man märker att kunden med min hjälp att hittat svaret på sin fråga. I detta skede av karriären värms hjärtat särskilt av generationsskiften och unga jordbrukare som är entusiastiska över sitt yrke. Det är härligt att se att mat även i fortsättningen produceras i Finland.
Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?
Här nära kunden är det tungt att se hur komplicerade EU-rättsakter och nationella författningar är och hur de påverkar jordbrukarens vardag och ork.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli landsbygdssekreterare?
Om du är intresserad av jordbruk och människor som arbetar med det men också är redo att kontinuerligt upprätthålla yrkesskickligheten, lönar det sig att överväga detta arbete som ett alternativ. Vi har i dagens läge fungerande verktyg för att arbeta och hålla kontakt med kunderna. I det här arbetet skadar det inte med erfarenhet inom och en kontaktyta även med det praktiska jordbruket.
Hur ser framtiden ut för ditt yrke?
Under min karriär har hela samhället gjort ett enormt digitalt språng, vilket innebär att vi har gått från en vanlig skrivmaskin till att artificiell intelligens avgör en del saker för vår räkning. Behandlingen av ansökningar automatiseras i fortsättningen ytterligare i fråga om rutinärenden. Det som återstår är uppgifter som kräver mänskligt övervägande samt olika utredningar och avgöranden av motstridigheter, dvs. det finns arbete för oss människor även i fortsättningen. Jag tror att arbetet i fortsättningen i allt högre grad är en blandning av platsoberoende distansarbete och gemenskap.