Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Asiantuntija, maatalous

Haastattelut Julkaistu

"Tämän tehtävän tarkoitus on hidastaa luontokatoa. Luontokato on ilmastonmuutoksen lisäksi yksi suurimmista tulevaisuuden uhista. Luontokatoon liittyvän erityisosaamisen merkitys korostuu tulevaisuudessa."

ELY-keskuksen asiantuntija Merja Lehtinen
  • Merja Lehtinen  
  • Asiantuntijana Keski-Suomen ELY-keskuksen elinkeinot-vastuualueen tuki- ja valvontaryhmässä.  
  • Valmistunut agrologiksi (AMK) Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta ja agrologiksi (YAMK) Hämeen ammattikorkeakoulusta.  
  • Työkokemusta alalta 20 vuotta. 

 Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Teen työkseni EU-tukiin liittyviä sopimuksia viljelijöiden ja maanomistajien kanssa, jotka haluavat hoitaa ja ylläpitää perinnebiotooppeja, luonnonlaitumia ja monivaikutteisia kosteikkoja. Myöntämämme tuet ovat osittain EU:n rahoittamia.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Alalle hakeutuminen oli pitkälti sattumaa. En päässyt opiskelemaan terveydenhuoltoalaa, jonne olin hakenut ensisijaisesti. Harmitti, kun opiskelupaikka jäi jo toistamiseen saamatta. Samaan aikaan oli käynnissä yhteishaku, ja Jämsän maatalousoppilaitos haki opiskelijoita yleiskurssille. Ajattelin, että vaikka en haluaisikaan jatkaa maatalousopintoja pidemmälle, oppisin ainakin hyödyllisiä käytännön taitoja. Olen toisen polven kaupunkilainen, mutta isäni suku oli maatilalta, jossa kävin kesäisin auttamassa. Koulutus oli mielestäni kuitenkin mielenkiintoinen, ja halusin jatkaa agrologiksi. Sain jatkopaikan Iisalmen Peltosalmen maaseutuopistosta, jonka pohjalle nykyinen Savonia-ammattikorkeakoulu syntyi.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työni on hyvin erilaista kesällä ja talvella. Maastokausi alkaa toukokuun alussa, jolloin alamme tarkastamaan alueita, joista on tullut hakemus. Tapaamme viljelijöitä ja tutustumme tilan mahdollisuuksiin hoitaa arvokkaita perinnebiotooppeja, luonnonlaitumia tai kosteikkoja. Keskustelemme hoidon vaatimuksista, otamme valokuvia sekä mittaamme lohkojen pinta-alat. Teen työtä työparinani toimivan ympäristövastuualueelta olevan biologin kanssa. Sovimme hakijan kanssa jatkosta eli hyväksytäänkö haettu alue vai jätetäänkö se pois. Talvikausi alkaa, kun lumi sataa maahan. Talven aikana teen sopimukset sekä autan sopimusten maksatus- ja takaisinperintäasioiden käsittelyssä. Lisäksi koulutan hakijoita ja sidosryhmiä, jotta tieto haettavista tuista tavoittaisi potentiaaliset hakijat.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen virka-aikaan eli kello 8–16. Kesäisin kuljen metsässä, niityillä ja kosteikkoalueilla. Talvisin teen toimistopäiviä ELY-keskuksen toimipaikassa tai etänä kotikonttorilla.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä tehtävässä vaaditaan EU- ja kansallisen lainsäädännön, maatalouden ja luonnontieteiden sekä kosteikkorakentamisen tuntemusta. Lisäksi pitää olla pinta-alojen mittaamisen ja karttojen digitoinnin osaamista, yhteistyötaitoja ja sosiaalisia ominaisuuksia. Tehtävässä täytyy olla motivoitunut ja EU:n lainsäädäntöön ja ohjeisiin liittyvät tiedot täytyy päivittää ohjelmakausittain. Tarvitaan myös tarkkuutta ja huolellisuutta sekä kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Mikä on parasta ammatissasi?

Tässä työssä parasta on monipuolisuus sekä mahdollisuus olla kesäisin paljon ulkona. Luontoihmisenä on mukava päästä näkemään hienoja luontokohteita sekä seurata niiden kehittymistä. Pidän myös erilaisten asiakkaiden tapaamisesta.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Välillä syntyy painetta ja stressiä tekemättömistä töistä. Erityisesti 5–7 vuotta kestävän ohjelmakauden vaihtuessa muutokset tuovat haasteita, koska monet asiat täytyy opetella uudelleen ja viedä käytäntöön. Myös säiden armoilla oleminen tuntuu haastavalta, jos kesä on sateinen tai paahtavan kuuma.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee maatalouden asiantuntijan ammattia?

Opiskele maa- tai metsätaloutta tai biologiaa, hakeudu ELY-keskukseen harjoitteluun ja hae maastokatselmointitehtäviin, minkä jälkeen voit edetä asiantuntijatehtäviin.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Näen sen positiivisena. Tämän tehtävän tarkoitus on hidastaa luontokatoa. Luontokato on ilmastonmuutoksen lisäksi yksi suurimmista tulevaisuuden uhista. Luontokatoon liittyvän erityisosaamisen merkitys korostuu tulevaisuudessa.

Jaa artikkeli