Förutseende stöd för arbetsförmågan
Dina arbetstagare kan behöva stöd för att kunna utföra sitt arbete. Vissa åtgärder hjälper dig att förebygga eventuella problem med arbetsförmågan hos dina arbetstagare. Du som arbetsgivare är också skyldig att vidta de föreskrivna åtgärderna.
Du kan förebygga problem med arbetstagarens arbetsförmåga när du kommer överens om tillvägagångssätt för att stödja arbetsförmågan, följer upp sjukfrånvaron, samarbetar med företagshälsovården och diskuterar frågor som gäller arbetsförmågan.
Företagshälsovården samarbetar med din organisation för att upprätthålla dina arbetstagares hälsa och arbetsförmåga i alla skeden av deras karriär. Stödet för arbetsförmågan grundar sig på den praxis som man kommit överens om i arbetsgemenskapen. De verksamhetssätt som ledningen, personalförvaltningen och arbetstagarna samt företagshälsovården har kommit överens om antecknas i modellen för stöd för arbetsförmågan på arbetsplatsen.
Om du märker att din arbetstagares arbetsförmåga har blivit nedsatt eller att sjukfrånvarogränsen (över 90 dagar) överskrids är det ditt ansvar att lyfta fram ärendet och diskutera det med arbetstagaren.
Som arbetsgivare är du skyldig att för varje arbetstagare i arbets- eller tjänsteförhållande ordna åtminstone förebyggande företagshälsovård. Du kan skaffa dessa tjänster antingen från en offentlig eller privat tjänsteproducent. Det rekommenderas att du skaffar företagshälsovård också när du är företagare, även om det inte är obligatoriskt.
Du kan föra ett tidigt stödsamtal med arbetstagaren där ni försöker hitta lösningar som stöder hens arbetsförmåga. Det lönar sig att fortsätta diskussionen om situationen under förhandlingar med företagshälsovården.
Mer information
- Stöd för arbetsförmågan på arbetsplatsen (suomi.fi)
- Työ sujuvaksi- handbok (oppiva.tyoelamanverkko-opisto.fi, på finska)
- Som stöd för arbetsgivaren (vates.fi, på finska)
Ändringsåtgärder som stöder arbetsförmågan
På sidan Ändringsåtgärder som stöder arbetsförmågan hittar du olika lösningar på en situation där din arbetstagares nedsatta arbetsförmåga redan har börjat störa arbetet.
Läs mer
Uppdaterad: