Ändringsåtgärder som stöder arbetsförmågan

Som arbetsgivare är du skyldig att se till att dina arbetstagares arbetsförmåga upprätthålls och söka lösningar på eventuella problem med arbetsförmågan.

Du har tillgång till olika åtgärder som eventuellt hjälper dig att hitta lösningar när din arbetstagares nedsatta arbetsförmåga har börjat störa arbetet.

Anpassning av arbetet

Om en sjukdom eller en funktionsnedsättning hos en ny eller nuvarande arbetstagare hindrar hen från att utföra arbetet kan ni göra anpassningar i arbetet på arbetsplatsen. Med anpassningar avses ändringar i arbetet som anpassar arbetstagarens arbetsbeskrivning så att den bättre motsvarar och stöder hens kompetens och arbetsförmåga.

Kom överens med dina arbetstagare om nödvändiga ändringar och anpassningar i arbetsuppgifterna. Gör också upp ett skriftligt avtal om dem. Kom dessutom överens om när situationen ska bedömas på nytt tillsammans med arbetstagaren och företagshälsovården.

När du kommer överens med arbetstagaren om arbetstidsarrangemangen får arbetstagaren flexibilitet i sitt dagliga arbete.

Ni kan till exempel komma överens om flexibel arbetstid, vilket innebär att arbetstagarna inom vissa gränser kan bestämma när arbetet börjar och slutar. Arrangemanget måste följa arbetstidslagen och kollektivavtalet i er bransch.

Dina arbetstagare kan också arbeta deltid. Möjliga alternativ är bland annat deltidsarbete enligt prövning, partiell ålderspension, delinvalidpension och partiell vårdledighet som hör till familjeledigheterna.

Deltidsarbete (erto.fi, på finska)⁠

Distansarbete är arbete som din arbetstagare utför antingen hemma eller på en annan överenskommen plats utanför den egentliga arbetsplatsen. Distansarbetet kan vara antingen på heltid eller deltid så att arbetstagaren till exempel arbetar på distans en del av veckan och en del på arbetsplatsen. Din arbetstagare kan också utföra distansarbete en gång under en tid som avtalats separat.

Flexibel arbetstid (ttl.fi)⁠

När arbetsuppgifterna och arbetsprocesserna anpassas till arbetstagarens arbetsförmåga kan det hända att hen orkar arbeta bättre i olika livssituationer.

Du kan omorganisera dina arbetstagares uppgifter inom arbetsplatsen eller anpassa deras arbetstider och arbetsformer. Ni kan göra antingen tidsbundna eller permanenta ändringar i arbetsfördelningen. Det lönar sig att diskutera förändringarna tillsammans med hela arbetsgemenskapen.

Partiell arbetsförmåga i arbetsgemenskapen (ttk.fi)⁠

Arbetsrotation innebär att din arbetstagare för en viss tid övergår till andra funktioner eller enheter på arbetsplatsen, varefter hen återgår till sitt tidigare arbete. Målet med arbetsrotationen kan till exempel vara att öka arbetstagarens arbetshälsa eller motivation.

Du kan använda Ratko-metoden för att utforma och organisera arbetet. Med hjälp av den kan ni omorganisera uppgifterna i er arbetsgemenskap. Ni bryter ner arbetsuppgifterna för alla inblandade. Ni skapar en helt ny uppgiftshelhet för de uppgifter som inte omfattas av kärnkompetensen hos dina arbetstagare och som de är vana att utföra vid sidan av sin kärnuppgift. Ni kan utforma denna nya arbetsuppgift så att den till exempel motsvarar arbetsförmågan hos en partiellt arbetsför arbetstagare.

Du kan använda Ratko-metoden för både nya och nuvarande arbetstagare. Vid behov får du hjälp med att genomföra metoden via Ratko-experttjänsten eller utbildningen i användningen av Ratko-metoden.

En tillgänglig arbetsmiljö är lämplig, jämlik och lättåtkomlig för alla dina arbetstagare.

Om en arbetstagare har nedsatt funktionsförmåga på grund av en skada eller sjukdom kan hen till exempel få stöd av hjälpmedel. Ibruktagandet av hjälpmedel är en individuell del av rehabiliterings- eller vårdprocessen. Din arbetstagare får de vanligaste hjälpmedlen som stöder rörligheten samt dagliga funktioner och sinnesfunktioner från primärvården. I anordnandet av hjälpmedel deltar dock flera olika aktörer, som var och en ansvarar för sitt eget delområde.

Om en arbetstagare på grund av en skada eller sjukdom inte klarar av vissa uppgifter kan hen behöva personlig assistans. En person har rätt att få personlig assistans om förutsättningarna för att få service enligt lagen om funktionshinderservice uppfylls. Välfärdsområdet ansvarar för att ordna assistansen.

Om din arbetstagare, på grund av en hörsel-, syn- eller talskada behöver tolkning, bor i Finland och har tillgång till någon kommunikationsmetod, kan hen använda FPA:s tolkningstjänst för personer med funktionsnedsättning.

Som arbetsgivare måste du utveckla arbetsförhållandena och verksamhetssätten för att främja likabehandling. Om du regelbundet har minst 30 anställda ska du ha en plan för de åtgärder som behövs för att främja likabehandling. Du ska diskutera de främjande åtgärderna och deras effekt tillsammans med personalen eller deras representanter.

Om en ny eller nuvarande arbetstagare har en skada eller sjukdom som kräver till exempel anskaffning av arbetsredskap eller ändringar på arbetsplatsen för att klara av arbetsuppgifterna, kan du ansöka om stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen hos arbetskraftstjänsterna.

Stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen

Mer information

Andra lösningar på utmaningar orsakade av nedsatt arbetsförmåga

Även om anpassningar av arbetet eller andra förebyggande åtgärder har vidtagits för att upprätthålla arbetsförmågan, kan arbetstagarens arbetsförmåga trots detta bli nedsatt under anställningsförhållandet. Det finns olika metoder och hjälp att fås för sådana situationer.

Du kan hänvisa arbetstagaren till en bedömning av arbetsförmågan om det uppstår svårigheter med att klara av arbetet som ni inte kan korrigera med egna metoder på arbetsplatsen. Vid bedömningen av arbetsförmågan bedöms arbetstagarens förmåga att klara av de nuvarande uppgifterna, utvecklingen av funktions- och arbetsförmågan samt möjligheterna att fungera i arbetslivet. Läkaren inom den egna företagshälsovården är ofta den bästa experten på bedömning av arbetsförmågan, eftersom hen har information om förhållandena på arbetsplatsen.

Bedömning av arbetsförmågan (tela.fi)

Om en ny eller nuvarande arbetstagare har en skada eller sjukdom som kräver till exempel anskaffning av arbetsredskap eller ändringar på arbetsplatsen för att klara av arbetsuppgifterna, kan du ansöka om stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen hos arbetskraftstjänsterna.

Stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen

Rehabilitering kan vara till hjälp för din arbetstagare när en skada eller sjukdom försvårar hens arbete eller förmåga att klara sig i olika livssituationer.

En arbetstagare som du sysselsätter med lönesubvention kan övergå till en annan arbetsgivare till exempel i en situation där en annan arbetsgivare har möjlighet att erbjuda arbetsuppgifter som bättre lämpar sig för din arbetstagares arbetsförmåga. Förflyttningen kan göras antingen för viss tid eller för resten av hela lönesubventionsperioden.

Förflyttning av en arbetstagare som sysselsatts med lönesubvention till en annan arbetsgivare

Hur invalidpensionen för partiellt arbetsföra inverkar på stora arbetsgivares arbetspensionsavgift

Om du är en stor arbetsgivare, fastställs din avgiftsklass för arbetspensionsavgiften (ArPL) genom att din risk för arbetsoförmåga jämförs med den genomsnittliga risken. I beräkningen jämförs beloppet av tidigare beviljade invalidpensioner med ArPL-beloppet i genomsnitt.

En kund vid arbetskraftsservicen som är partiellt arbetsför och som ska sysselsättas i din tjänst, ska då anställningsförhållandet inleds be arbetsrkaftsmyndigheten om ett intyg över att personen i fråga har införts i kundregistret som en partiellt arbetsför arbetssökande. Därefter ska personen själv lämna in intyget till dig. Du som är arbetsgivare ska förvara intyget.

Om en partiellt arbetsför person blir arbetsoförmögen under de fem första åren av arbetet, ska du lämna in det intyg över partiell arbetsförmåga som du fått av arbetstagaren till ditt arbetspensionsförsäkringsbolag, varvid arbetstagarens invalidpension inte påverkar din avgiftsklass för arbetspensionen.

Då en arbetstagare begär ett intyg över partiell arbetsförmåga i samband med att anställningen inleds och lämnar in det till dig, kan du undvika de konsekvenser som en eventuell invalidpension skulle orsaka för din arbetspensionsavgift. Detta kan för sin del uppmuntra till att anställa en partiellt arbetsför arbetstagare.

Mer information

Förutseende stöd för arbetsförmågan

Information om förebyggande av problem med arbetsförmågan finns på sidan Förutseende stöd för arbetsförmågan. På sidan finns information om modellen för stöd för arbetsförmågan, sjukfrånvaron, företagshälsovård samt om tidiga stödsamtal och förhandlingar med företagshälsovården.

Läs mer

Uppdaterad: