Processen för internationell rekrytering

När du har hittat en internationell arbetstagare som du vill anställa är det viktigt att beakta hur personens medborgarskap påverkar rekryteringen.

När du anställer en internationell expert som redan finns i Finland måste du försäkra dig om arbetstagarens uppehållstillstånd och rätt att arbeta. En medborgare i ett EU- eller EES-land eller Schweiz behöver inte uppehållstillstånd i Finland och kan börja arbeta omedelbart. En medborgare i ett annat land behöver ett arbetsbaserat uppehållstillstånd för att kunna arbeta i Finland.

Om en internationell expert i Finland redan har ett giltigt uppehållstillstånd och rätt att arbeta, framskrider rekryteringsprocessen på samma sätt som för en finsk medborgare. Som arbetsgivare är du dock skyldig att kontrollera din arbetstagares rätt att arbeta för just den uppgiften. I vissa uppehållstillstånd, såsom uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL) och uppehållstillstånd för säsongsarbete, kan rätten att arbeta vara begränsad till en viss bransch eller arbetsgivare. I vissa yrken, liksom i vissa uppgifter inom hälso- och sjukvården och småbarnspedagogiken, kan kravet vara en examen som avlagts i Finland eller rätt att utöva yrket.

Alla personer som har fått ett positivt uppehållstillstånd i Finland har ett uppehållstillståndskort. Det är enklast att kontrollera rätten att arbeta med uppehållstillståndskortet, eftersom eventuella begränsningar av rätten att arbeta nämns i kortet. Om uppehållstillståndskortet inte berättigar personen att arbeta inom önskad bransch, ska personen ansöka om ett nytt uppehållstillstånd för att arbeta i uppgiften.

Du kan också kontrollera personens rätt att arbeta per e-post hos Migrationsverket.

Medborgare i EU- och EES-länder samt Schweiz har obegränsad rätt att arbeta i Finland. Som arbetsgivare måste du dock säkerställa att personen har rätt att arbeta i Finland. Du kan till exempel kontrollera arbetstagarens medborgarskap i hens pass. I vissa yrken, liksom i vissa uppgifter inom hälso- och sjukvården och småbarnspedagogiken, kan kravet vara en examen som avlagts i Finland eller rätt att utöva yrket.

Som stöd för arbetsgivarna vid anställning av nya arbetstagare från EU- eller EES-länder eller Schweiz finns EURES-nätverket, där du avgiftsfritt får stöd för att hitta, förhandsvälja och anställa experter. EURES erbjuder också mer information om stödet EURES Targeted Mobility Scheme, som är ett ekonomiskt stöd avsett för att flytta arbetstagare.

En person som inte är medborgare i ett EU- eller EES-land eller Schweiz behöver i allmänhet antingen uppehållstillstånd för arbetstagare eller något annat uppehållstillstånd som berättigar till förvärvsarbete.

Inom Europeiska unionens arbetsmarknadsområde måste arbetsgivarna i första hand rekrytera arbetskraft från Finland, EU- och EES-länderna samt Schweiz. Ansökningsprocessen för det vanligaste uppehållstillståndet, dvs. uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL), är förknippad med prövning av tillgången. När arbetstagaren ansöker om uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL) ska du som arbetsgivare göra en utredning om tillgången på arbetskraft. I tillgångsutredningen måste du visa att du har försökt söka arbetskraft i EU- och EES-länderna samt i Schweiz, men ingen lämplig arbetstagare hittades. Du kan visa detta med att du har lediganslagit en arbetsplats på Jobbmarknaden i minst två veckor. I tillgångsutredningen ska du ge en utredning om din platsannons och varför de personer som ansökt om uppgiften inte lämpar sig för uppgiften.

Om branschen ingår i närings-, trafik- och miljöcentralens (NTM-centralens) gällande riktlinjer för arbetstillstånd behöver du inte göra en utredning om tillgången och du kan anställa en arbetstagare direkt utanför EU:s arbetsmarknadsområde med uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL).

Bedömningen av tillgången och de regionala riktlinjerna för arbetstillstånd gäller endast uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL). Utredningen om tillgången ska göras innan arbetstagaren kan inleda processen för ansökan om uppehållstillstånd.

Anvisningar om olika skeden i ansökan om uppehållstillstånd för arbetstagare och om prövning av tillgången finns i anvisningspaketet Att komma till Finland för att arbeta – arbetstagarens uppehållstillståndsprocess och inflyttning till Finland ur arbetsgivarens perspektiv.

  • Anställning av en internationell expert är förknippad med särskilda skyldigheter som du måste beakta som arbetsgivare. Läs mer om skyldigheterna på sidan Arbetsgivarens skyldigheter vid internationell rekrytering.

    Work in Finland internationell rekryteringsrådgivning för arbetsgivare

    Work in Finland internationell rekryteringsrådgivning för arbetsgivare hjälper arbetsgivare i frågor som gäller rekrytering av utländsk arbetskraft.

    Läs mer

    Uppdaterad: