Kätevien käyttöliittymien ja kauniiden muotokuvien mestari

Blogg

Töissä ohjelmistokehittäjä, vapaa-ajalla taiteilija. Näin viisi vuotta Oulussa asunut Anastasiia Borodulina kuvailee itseään. Kaikenlainen luova tekeminen saa hänet aina innostumaan niin töissä kuin vapaa-ajallakin.

Anastasiia logolla

Vain parhaita puolia etusivulle

Sattumat johdattivat Anastasiian Ouluun. Kotimaassaan Ukrainassa hän opiskeli tietoturvan kandidaatti- ja maisteriohjelmassa Kiovan kansallisessa ilmailualan yliopistossa. Valmistuttuaan hän halusi jatkaa opintojaan tietotekniikan parissa, eikä ulkomaille muuttaminenkaan tuntunut mahdottomalta ajatukselta. Hän törmäsi sattumalta tietoon mielenkiintoisesta maisteriohjelmasta Oulun yliopistossa ja tapasi ystävän, joka opiskeli juuri tässä samaisessa maisteriohjelmassa. Ystävä kutsui hänet käymään Oulussa, ja jo parin päivän vierailun jälkeen Anastasiia oli myyty. Pian hän muutti Ouluun opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä tietojenkäsittelyä ja tietokonetekniikkaa.

Saatuaan opintonsa pakettiin Anastasiia työskenteli puolisen vuotta tutkimusassistenttina yliopistolla. Sinä aikana hän totesi kaipaavansa vähän luovempaan työhön, jossa voisi hyödyntää myös taiteellisia kykyjään.

”Halusin päästä yhdistämään luovan suunnittelun ja ohjelmoinnin, joten käyttöliittymäkehitys alkoi nopeasti kuulostaa minulle täydelliseltä ratkaisulta”, hän kertoo.

Näillä mietteillä Anastasiia suuntasi vuosittain Oulun yliopistolla järjestettäville Pesti-päiville tutustumaan alan työnantajiin sekä heidän tarjoamiinsa työmahdollisuuksiin. Päivä alkoi olla jo pulkassa, ja suurin osa paikalla olleista esittelijöistä oli jo purkamassa pisteitään. Esineiden internetiin eli IoT-palveluihin ja mobiiliratkaisuihin erikoistuneen teknologiayhtiö Uroksen edustajat olivat vielä paikalla, joten Anastasiia piipahti juttelemassa heidän kanssaan. Selvisi, että yritys haki juuri hänenlaistaan osaajaa. Täydellistä! Jo samana iltana hän lähetti firmaan sähköpostia, pääsi pian haastatteluun ja sai työpaikan.

Aidosti tilaa kehittää itseään

Ohjelmistokehittäjänä Anastasiia suunnittelee, ohjelmoi ja ylläpitää verkkosivuja ja niiden elementtejä. Työssä tarvitaan hyvää visuaalista hahmotuskykyä ja ymmärrystä verkkokehittämisestä, mutta tärkeintä on hänen mielestään halu oppia uutta ja kehittää omia taitojaan.

”Työni on todella mielenkiintoista ja tykkään siitä kovasti. Jos kaipaan lisää haasteita tai vaihtelua, voin aina kertoa siitä pomolleni, ja sitten keksimme tilanteeseen yhdessä ratkaisun. On ollut hienoa löytää tällainen työpaikka, jossa pääsen aidosti kehittämään itseäni.”

Työnsä parhaana puolena Anastasiia pitää ehdottomasti hyvää tiimihenkeä. Työkaverit tukevat ja tsemppaavat toisiaan, ja kaveria autetaan aina, olipa ongelma mikä tahansa. Lämpimässä ja avoimessa ilmapiirissä mielenkiintoisten töiden tekeminen on myös todella hauskaa.

Oulun maine Suomen keskeisenä teknologiakaupunkina on Anastasiian mielestä erittäin ansaittu. Alalle on helppo työllistyä alueella niin pieniin start up -yrityksiin kuin suuriin teknologiajätteihinkin. Tekemistä riittää sekä kokeneille konkareille että uraansa aloitteleville tulevaisuuden huippuammattilaisille.

Luonto ja taiteilu lähellä sydäntä

Muutettuaan Ouluun Anastasiia ei ole haikaillut muualle päin Suomea, vaikka monet opiskelukaverit suuntasivatkin valmistumisensa jälkeen Helsinkiin.

”Tässä vaiheessa elämääni Oulu tarjoaa minulle juuri sitä, mitä tarvitsen – rauhallisuutta. Rakastan luontoa ja lunta, ja niitähän Oulussa riittää. Meneepä täällä minne tahansa, tuntuu kuin olisi keskellä metsää. Yllätyn joka vuosi, miten vauhdikkaasti kevät ja syksy kuluvat. Silloin tuntuu kuin kaikki ympärillä muuttuisi vain muutamassa tunnissa!”

Oulu on Anastasiian mielestä mukava ja järkevästi suunniteltu kaupunki. Kaikkialla, myös uudemmilla alueilla on hyvin kehittynyt infrastruktuuri ja palvelut pelaavat. 

”Tykkään käydä kävelyillä ja pyöräilen paljon. Täällä voi harrastaa kaikenlaista, ja kiinnostavia tapahtumia ja festareita riittää ympäri vuoden. Jääkiekko-ottelussa en ole muuten vielä käynyt!”

Yksi Anastasiian rakkaimmista harrastuksista on piirtäminen. Aiemmin hän oli perinteinen taiteilija ja teki paljon lyijykynämuotokuvia, mutta tämän syksyn uusi aluevaltaus on ollut maalaaminen. Vapaa-aika on kulunut viime aikoina mukavasti myös digitaalisen taiteen ja sen harjoittelemisen parissa.

Suosikkipaikoikseen Oulussa Anastasiia listaa Nallikarin, Tuiran uimarannan sekä Ainolanpuiston. 

”Puisto on ihana varsinkin loppukeväästä ja kesällä, kun liikkeellä on paljon ihmisiä, luonto kukkii ja ympärillä kuuluu veden kohinaa ja lasten naurua. Tykkään myös Kesän saunasta, joka on joessa kelluva sauna Tuirassa. On uskomaton kokemus lämmitellä ensin oikein kunnolla löylyissä ja hypätä sitten viileään veteen. Se rentouttaa mahtavasti rankan päivän jälkeen!”

Takaisin teemasivuille