Anttonis berättelse: Karriären hittas genom aktivt sökande

I gymnasiet hade jag liksom många andra unga ingen aning om vad jag skulle göra när jag blir ”stor”. Egentligen inte ännu på universitetet heller. Jag uppmuntrar ändå dem som befinner sig i samma situation att modigt prova på något bara. I stället för att älta sina karriärplaner är det lättare att hitta rätt riktning när man aktivt söker den.

Jag kommer ihåg diskussionen jag hade under abiåret med min studiehandledare. Då hade jag inte den minsta aning om vad jag ville börja studera och vad jag skulle börja arbeta med i framtiden. Efter några intervjuer rekommenderade min studiehandledare mig de tekniska branscherna, så jag beslöt mig för att söka till Aalto-universitetet och Tammerfors tekniska universitet (stora tack till studiehandledaren Olli om du läser det här).

Jag har aldrig haft ett drömyrke. Mitt intresse för studierna väcktes också först under det sista året i gymnasiet. Det här syntes i mina vitsord. Jag förstod att senast nu är det dags att rycka upp mig så att jag ens har någon möjlighet att komma in på universitetet. Efter ett års arbete lyckades jag slutligen höja vitsorden på studentbetyget från nivån ”nätt-och-jämnt-godkänd” till medeltalet M. Med hjälp av de sammanlagda poängen från betyget och inträdesproven kom jag på sista reservplats till Tammerfors tekniska universitet och kunde börja studera automationsteknik.

Att byta lönar sig

Efter att jag börjat studera i Tammerfors kom det mycket snabbt fram att automationsteknik inte är något för mig. Kodning som jag från första början inte gillade började kännas helt trevligt, så jag beslöt mig för att byta ämnesområde till datateknik. Efter kandidatexamen kändes det ändå som om något mindre tekniskt område skulle passa mig bättre. I början av magisterstudierna bytte jag ämne ännu en gång, den här gången till informationsledning.

Trots att jag bytte ämnesområde två gånger under studietiden upplever jag inte att något var slöseri – tvärtom. Jag tycker att det är bättre att pröva något och konstatera att det inte är min grej än att helt och hållet hoppa över något på grund av förväntningarna. Det är mycket enkelt att byta ämnesområde mellan de tekniska områdena eftersom grundstudierna är mycket likadana för alla. Om du är intresserad av teknik men du liksom jag inte riktigt vet vilken studieinriktning du vill ha, uppmuntrar jag dig att prova på något och byta om du inte träffar rätt på första försöket. Det är relativt enkelt att byta och samtidigt lär man sig vad man åtminstone inte vill arbeta med.

Konsultarbete på Solita

Om jag skulle gå tio år bakåt i tiden med en tidsmaskin och säga till mitt 15-åriga jag att "du kommer att bli en data management-konsult", skulle den yngre jag troligen svimma eller gråta. Och jag skulle inte anklaga honom för det: det där hör egentligen inte till kategorin "drömyrken i barndomen".

När jag var yngre skulle jag troligen inte ha förstått att man också kan njuta av det här arbetet. Jag har tidigare arbetat till exempel som byggarbetare, yrkeschaufför, kodare, företagare och försäljare. Av alla mina arbetsuppgifter har konsultarbetet och Solita som arbetsgivare känts bäst. Jag har själv fått påverka innehållet i mitt arbete och får ta precis så mycket ansvar som jag har önskat. Det här har passat bra ihop med min ambitiösa karaktär.

Välbefinnande

Ambitionen för karriären och studierna som väcktes under det sista året i gymnasiet har varit både en välsignelse och förbannelse. Välsignelse i den meningen att jag åstadkommer mycket, och förbannelse i den meningen att jag inte alltid kan sluta i tid. Under de senaste fem åren har jag redan varit på gränsen till en burnout två gånger och det rekommenderar jag inte till någon. För att ni inte ska göra samma misstag som jag ger jag några tips för att upprätthålla välbefinnandet.

  1. Ta hand om de grundläggande sakerna: sov tillräckligt, motionera och ät hälsosamt. När kroppen mår bra mår också själen bra.
  2. Om du är en vanlig dödlig som jag kan du bara koncentrera dig på en sak i taget. Även den tid när man kan arbeta riktigt koncentrerat är begränsad. Undvik alltså multitasking och alltför långa arbetsdagar.

Anttoni Tukia