Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Kallskänka

Yrke Publicerad

En kallskänkas specialkompetens omfattar planering, tillredning och presentation av kalla maträtter. Arbetsplatsen kan till exempel vara en restaurang på ett fartyg eller ett hotell. I yrket krävs kännedom om råvaror, att kunna arbeta självständigt och presentationsfärdigheter.

En kallskänka är en livsmedelsexpert vars viktigaste uppgift är att planera och tillreda serveringen av kalla matprodukter. En attraktiv presentation av mat förutsätter ett gott visuellt öga. Det är bra om kallskänkan har grundliga kunskaper om hållbarheten för olika livsmedel. Specialdieter förutsätter kunskaper om födoämnesallergier. I arbetet måste man kunna utnyttja produkter enligt olika säsonger och högtider.

I yrket behöver man kunna arbeta självständigt, ha samarbetsförmåga och vara noggrann. Man måste också kunna ta emot respons. För att kunna arbeta i yrket krävs ett hygieniskt arbetssätt.

Mat- och tvättmedelsallergier kan vara ett hinder för att arbeta i yrket.

Man kan avlägga grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (kock) på andra stadiet. För att öka på kompetensen kan man också avlägga en yrkesexamen i matservice. Examen kan också avläggas på läroavtal.

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Personer som i sitt arbete i livsmedelslokaler hanterar oförpackade och lättfördärvliga livsmedel ska ha ett hygienkompetensintyg (hygienpass) som påvisar livsmedelshygienisk kompetens. Självständigt fungerande kompetenstestare som godkänts av Livsmedelsverket ordnar hygienkompetenstest och utfärdar hygienkompetensintyg.

Yrkesområde