Konservarbetare
I konservfabriken tillverkas olika fisk-, grönsaks-, bär och fruktkonserver samt sylter. Konservarbetaren behandlar konservernas råvaror och burkar på så sätt att konserverna inte förstörs.
Konservarbetaren placerar burkarna i en steriliseringsapparat och övervakar uppvärmningen och nerkylningen. Konservarbetaren kan också använda fogmaskiner för plåtburkar eller lockmaskiner för glasburkar. Vid maskinlinjerna krävs uppmärksamhet och noggrannhet för det är alltid stora partier produkter som hanteras.
Arbetet är i huvudsak skiftarbete. Negativa sidor i arbetsmiljön är köld och fuktighet samt hetta, ånga och buller.
Man kan utbilda sig till yrket genom läroavtal eller genom att avlägga grundexamen för livsmedelsbranschen vid utbildningslinjen för livsmedelsteknologi.
Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset sekä elintarvikealan pienemmät yritykset.
Huolellisuus, kiinnostus prosessitekniikkaan ja koneisiin edesauttaa alalla menestymistä. Työ edellyttää sopeutumista rutiininomaiseen työhön. Työ saattaa sisältää raskaita työvaiheita, kuten juureksien ja kasvisten alkukäsittely.
Työympäristön haittoina ovat toisaalta kylmyys, viileys ja kosteus ja toisaalta kuumuus, höyry ja melu. Kala- ja kasvissäilykkeitä valmistavissa tuotantolaitoksissa on voimakkaita mausteiden ja etikan tuoksuja.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa muun muassa elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, elintarviketeollisuuden ammattitutkinto ja elintarvikealan erikoisammattitutkinto. Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Työntekijöiltä edellytetään suoritettua hygieniaosaamistodistusta.
Medianlön
2937 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.