Restaurangchef
Restaurangchefen ansvarar för att leda restaurangen, kaféet eller nattklubben. Hen följer det ekonomiska resultatet, leder personalen, organiserar evenemang samt sköter kundservice-, planerings- och utvecklingsuppgifter. I yrket behövs gedigen kännedom om restaurangverksamhet, interaktions- och samarbetsförmåga samt förmåga att komma med idéer.
Olika restauranger, kaféer och nattklubbar.
Restaurangchef är en chefsposition där det behövs gedigen erfarenhet av restaurangbranschen samt organisationsförmåga och kundserviceanda. Restaurangarbetet är samarbete, så i yrket behövs samarbets- och interaktionsfärdigheter.
I yrket behövs ekonomisk tankeförmåga samt kännedom om lagstiftningen och bestämmelserna inom branschen. Andra egenskaper som underlättar arbetet är systematiskhet, självständig tankeförmåga och förmåga att uttrycka sig tydligt både skriftligt och muntligt.
Det är viktigt att känna till hygieniska arbetssätt. Färdigheter att använda datateknik behövs i kontorsarbetet. Restaurangchefen måste ständigt följa med vad som händer inom branschen och i råvarusortimentet.
Benägenhet för mat- och tvättmedelsallergier kan störa arbetet.
Restonomexamen (YH), en yrkeshögskoleexamen inom turism och kosthåll, kan avläggas på yrkeshögskola. Man kan även bli restaurangchef genom karriärutveckling. Utgångspunkten kan till exempel vara en grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen. Kompetens och yrkesskicklighet förvärvas genom praktisk arbetserfarenhet och fortbildning.
När kompetensen har utökats kan man också avlägga yrkesexamen i kundservice på restaurang, specialyrkesexamen i chefsarbete inom inkvarterings- och kosthållsbranschen samt specialyrkesexamen i ledarskap och företagsledning.
Personer som i sitt arbete i livsmedelslokaler hanterar oförpackade och lättfördärvliga livsmedel ska ha ett hygienkompetensintyg (hygienpass) som påvisar livsmedelshygienisk kompetens. Självständigt fungerande kompetenstestare som godkänts av Livsmedelssäkerhetsverket ordnar hygienkompetenstest och utfärdar hygienkompetensintyg.
Serveringspasset är ett intyg över att personen har tillräcklig kännedom om alkohollagstiftningen. Detta behövs för att kunna fungera som ansvarig föreståndare (bartender) för serveringsställen med C-rättigheter.
Medianlön
2695 €/m
Privata sektorn
2749 €/m
Offentliga sektorn
2409 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.