Gästskribent: I innovationstävlingen glöms de stela rollerna och alla gynnas

  • Blogg

Det har ställts upp mycket ambitiösa mål för Arbetsmarknadstorgets utvecklingsarbete: att hjälpa människor att på ett täckande sätt känna igen sina kunskaper och brister i kunskaperna, att erbjuda arbets- och utbildningsmöjligheter samt att stödja, motivera och sporra människor i deras karriärplanering. Håhhå.

Vi kan tveklöst hålla med om att målen är både stora och viktiga, oberoende av om vi betraktar dem med våra egna glasögon eller med tanke på riktlinjerna för den nationella politiken. Och även ett ambitiöst slutresultat ska nås, steg för steg. En viktig förutsättning för att Arbetsmarknadstorgets utveckling ska lyckas är rätt matchning, eller med andra ord förmågan att förena en person och de arbets- och utbildningsmöjligheter personen personligen erbjuds så att de träffar så rätt som möjligt. 

I februari 2018 tog vi oss därför modigt an en utmaning. Vi startade innovationstävlingen AI Goes to Work för att hitta en artificiell intelligent lösning som ser till att Arbetsmarknadstorget matchar rätt. Lösningen konkurrensutsattes genom ett sådant innovationspartnerskapsförfarande som den nya upphandlingslagen möjliggör och som fungerar som en studieresa i världen av artificiell intelligens och innovativ upphandling. 

Gamla recept ger inget nytt 

Det första steget mot en ny lösning var att komma loss från det för upphandlingar traditionella sättet att definiera slutresultatet så noggrant som möjligt. Tävlingen AI Goes to Work utgick alltså från att så detaljerat som möjligt specificera det behov för vilket en lösning söktes, i stället för att fokusera på slutresultatet. 

Detta blev grunden och målen för hela upphandlingen, och det förväntades att lösningarna skulle besvara följande frågor: 

  • Hur samlar man ihop information om arbete och utbildning från källor av mycket blandat slag? 
  • Hur identifierar man sådan kompetens som inte framgår tydligt hos arbetssökanden, till exempel kunskaper som personen fått genom hobbyer eller intresseobjekt?  
  • Hur kan man väcka också de användare som för närvarande inte aktivt söker arbete att kartlägga de egna kunskaperna och möjligheterna? 
  • Hur kan en digital tjänst bäst motivera användarna? 

En djupdykning i samarbetet 

Då samarbetet med de valda leverantörerna inleddes var det igen dags att skaka av sig de traditionella upphandlingssätten. Deltagarna bjöds in tillsammans med experter på ämnet och representanter för intressegrupper och tillsammans fokuserade man på det väsentliga: hur kan man svara mot de ovan listade målen på ett intressant och realistiskt sätt?  

Arbetet förutsatte att experterna och de leverantörer som deltog i tävlingen samarbetade intensivt. I samarbetet glömdes de stela rollerna som beställare och leverantör. Teamarbete, engagemang och modigt ifrågasättande spelar en ovärderlig roll i samutveckling – inte bara för leverantörerna. Tillvägagångssättet är också ett utmärkt test av hur samarbetet fungerar med tanke på det framtida partnerskapet. Är det här ett team där man hittar en lösning även på svåra saker? Är beställaren modig nog att stå vid teamets sida även i svåra beslut?  

Genom försök 

Den tredje och allra viktigaste lärdom som tävlingen gav är – nå, lärandet i sig. Då man söker nya lösningar tillsammans med nya partner och genom nya metoder måste man tillåta sig att samtidigt vara både kritisk och förbarmande mot sig själv och utvecklingsarbetet.  

Då lösningar utvecklas ökar också förståelsen för behovet. Om man inte är redo att uppdatera de mål som fastställdes i början av processen i takt med aha-upplevelserna, hör de slutresultat man får redan till det förgångna. Så här gick vi till väga då vi sökte en artificiell intelligent lösning för Arbetsmarknadstorget. Genom att testa, ha tålamod och aktivt utveckla målen.  

AI Goes to Work hör till de första innovationspartnerskapsupphandlingarna i Finland och kommer med säkerhet att vara en vägvisare för många framtida samarbeten mellan beställare och leverantörer. Efter ett år med uppkavlade ärmar är det en glädje att konstatera att det lönade sig att vara modig: KEHA-centret har kunnat pilottesta två olika artificiella intelligenta lösningar för Arbetsmarknadstorget och dessa utvecklingsprojekt har förts i mål under våren. 

Jag ser fram emot att se vart samarbetet ännu kommer att leda. 

Anna Korpela 
Service Manager, Industryhack 

AI Goes to Work genomfördes som en innovationstävling av Industryhack. Industryhack är en finländsk studio som är specialiserad på öppen innovation och som utvecklar och leder sina kunders samarbetsprogram för att arbeta med utomstående partner och genomföra innovativa upphandlingar.