Katjas berättelse: Jag vet att jag står med fötterna stadigt på jorden och därifrån är det lämpligt att sikta mot stjärnorna
Jag är Katja Tanski, 36, från Punkalaidun, södra Birkaland. Jag är för tillfället arbetslös arbetssökande. Mitt hem ligger lämpligt vid gränsen till fyra landskap, så jag har hela tiden sökt jobb förutom i Birkaland även i Satakunta, Egentliga Finland och Egentliga Tavastland. Åbo, Tammerfors, Tavastehus och Björneborg ligger alla knappt 1,5 timmes körväg från mitt hem.
Jag har gått gymnasiet i ett par år, bytt till en lantbruksskola där jag avlagt grundexamen inom lantbruk och utexaminerats till landsbygdsföretagare 2008. På somrarna och andra semestertider arbetade jag på min släktings gård. Jag mjölkade kor och gjorde andra arbeten på gården, såsom stängsel, klabbar och foder. En sommar arbetade jag på en torvmark.
Jag hade redan under skoltiden fått idén att bli seminolog. Jag började studera till yrkesexamen för seminolog och utexaminerades 2009. Efter praktiken fick jag jobb på ett andelslag för artificiell insemination som är verksamt i hela Finland. Seminörens arbete börjar hemma och slutar hemma, så i efterhand tänker jag att jag hade tur som bara så där fick möjligheten att jobba hemifrån.
Jag arbetade med artificiell insemination i många år. Jag fick två barn 2014 och 2015. Lantbruksproducenternas situation försämrades hela tiden och jag var orolig för att mitt arbete inte skulle fortsätta och för jordbrukarnas ork. När jag återvände till arbetet efter föräldraledigheten började jag känna symtom på utmattning. Jag funderade länge på vad jag skulle göra tills jag hösten 2018 fick idén att börja studera. Av en slump hittade jag ett utbildningsprogram för hållbar utveckling vid en yrkeshögskola, som är det enda i sitt slag i Finland. Vintern 2018–2019 läste jag till inträdesprovet och räknade matte. På midsommaren 2019 fick jag veta att jag hade blivit antagen till flerformsutbildningen för hållbar utveckling, dit var 11:e sökande blev antagen.
Jag utexaminerades som expert på hållbar utveckling, det vill säga miljöplanerare, i juni 2022. Studierna var intressanta och kändes ganska enkla nu som vuxen då jag redan var van vid arbetslivets ekorrhjul. Mitt mål var att bli färdig på två och ett halvt år, men eftersom jag stannade kvar i den organisation där jag gjorde min praktik sommaren 2021 drog lärdomsprovet ut på tiden. Jag fick min examen efter tre år. Mitt lärdomsprov gällde miljöfostran i grundskolorna.
Efter praktiken fick jag timarbete i en organisation inom den offentliga sektorn som producerar miljöinformation. Jag arbetade i Europeiska socialfondens utvecklingsprojekt med titeln expert på cirkulär ekonomi och hoppade in för projektchefen som blev föräldraledig. Jag deltog i evenemang, utbildningar, idékläckning, förankring av ny praxis, rapportering och kommunikation. Projekt har ändå alltid ett slut och mitt anställningsförhållande avbröts i slutet av augusti 2023.
Ett splittrat arbetsliv erbjuder möjligheter att pröva på olika sätt att arbeta
Jag tänkte att det var lättare att söka jobb, även om jag hade läst om det. Min arbetshistoria är väldigt lineär: yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen och tio års karriär hos samma arbetsgivare. Sedan gjorde jag ett hopp ut i det okända när jag som småbarnsförälder med bostadslån började studera för högskoleexamen. Jag är stolt över mig själv eftersom jag jobbade hårt för att få möjligheten studera för en högskoleexamen. Jag lärde mig enormt mycket nytt och avlade studierna snabbt. Jag tänker att jag är en nyutexaminerad veteran.
Utöver cirkulär ekonomi och hållbar utveckling har jag arbetat mycket med att utveckla ansvarsfullhet, ett hållbart arbetsliv och kompetens. Jag har accepterat att arbetslivet hela tiden förändras och att det inte längre är en självklarhet att få ett fast anställningsförhållande. Å andra sidan erbjuder ett splittrat arbetsliv möjligheter att pröva olika sätt att arbeta. Detta kan förstås vara en mer tröstande tanke på expertsidan än till exempel i vårdarbetet. Jag uppskattar dock fortfarande engagemang och stabilitet.
Jag har aldrig drömt om att bli veterinär eller sångerska. Jag är annars också dålig på att drömma. Jag minns hur jag i de tidiga tonåren ville bli patolog, men det har jag sedan aldrig heller velat sträva efter. När jag studerade vid lantbruksskolan fick jag för mig att jag skulle bli seminolog. Allt började egentligen från ett skämt, men så gick det att jag blev seminolog. Jag trodde att jag skulle arbeta som seminolog fram till pensionsåldern, men jag var tvungen att acceptera att världen förändras och samtidigt förändras också jag. Jag tyckte väldigt mycket om att arbeta med människor och djur. Jag gillade också att jag visste väldigt mycket om en sak, även om det var förökning av nötkreatur och den kompetensen är svår att tillämpa någon annanstans.
Jag har varit tvungen att lära mig vara barmhärtig mot mig själv
Senast har jag arbetat som expert inom cirkulär ekonomi. Då led jag av bedragarsyndromet. Cirkulär ekonomi och hållbar utveckling är som helhet så omfattande, så jag var förargad över att jag ännu inte hade djupgående kunskaper om allting. Jag har varit tvungen att lära mig vara barmhärtig mot mig själv. Jag har också lärt mig förstå att andra experter inte heller känner till allt om allting. Var och en har sina egna intressen och synvinklar som styr tänkandet.
Jag har märkt att jag är bra på att lära mig och ta reda på. Även om jag ser mig själv som en initiativrik och självständig arbetstagare märker jag att jag behöver mycket stöd och uppmuntran av arbetsgemenskapen. I arbetslivet är det ibland utmanande att ge och ta emot respons. Jag anser att det är väldigt viktigt, men det är ibland fruktansvärt svårt. Jag vill få respons på mitt arbete så att jag antingen kan få beröm eller alternativt göra bättre ifrån mig.
Jag kan när som helst använda min tid som seminolog som isbrytare. Dessa år utgör grunden för alla mina arbetslivsfärdigheter och arbetslivskunskaper, eftersom arbetet alltid lärde mig enormt mycket från att köra bil till att hantera sperma, men absolut mest interaktionsfärdigheter, problemlösning och serviceattityd. Det är svårt för utomstående att uppfatta seminörens arbete. Att jag valde just det jobbet berättar om min humor och färgstarka personlighet.
Arbetet ska vara betydelsefullt för mig
För tillfället är jag absolut övertygad om att jag vill arbeta med expertarbete. Jag gillar att sätta mig in i stora helheter, smutsa ner händerna, arbeta på distans och träffa människor. Jag vill alltså ha ett mångsidigt arbete. Jag kan lite om väldigt många saker och med en bra introduktion kan jag göra nästan vad som helst. I arbetslivet har jag ändå lärt mig att arbetet måste vara betydelsefullt för mig.
På fritiden är det stickning som gäller, jag har hela tiden något stickprojekt på gång. Dessutom är jag storkonsument av streamingtjänster. Jag lyssnar på ljudböcker och tittar på serier. Jag går också i mån av möjlighet på spelningar, på teater, spelar rymningsspel och går på restaurang med vänner och familj. Här på landet är hobbyerna förmånliga och jag har gått på medborgarinstitutets keramik- och yogakurser. Jag har även annars koncentrerat mig på lugna skogspromenader med hunden och kroppsvård i stället för målinriktad träning. Jag har sett arbetslöshetsperioden som en möjlighet att ta det lugnt och stanna upp. När jag börjar arbeta börjar ändå igen en mer schemalagd vardag med högre tempo, som jag redan ivrigt ser fram emot.
Jag har ingen ålderskris och upplever att jag är i den bästa arbetsåldern. Jag har lång erfarenhet av en bransch och dessutom har jag upplevt många olika skeden i min karriär. Jag vet att jag står med fötterna stadigt på jorden och därifrån är det lämpligt att sikta mot stjärnorna.
Katja Tanski