TNO Pohjois-Karjala – Esihenkilöiden valmennuksella kohti uudenlaista työllisyydenhoitoa
Itä-Suomen yliopisto aloittaa uuden, esihenkilöille suunnatun valmennuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa työllisyydenhoidon ohjausosaamista ja ohjauksellista työotetta. Valmennus tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vertaistukea esihenkilöille, jotka luotsaavat työllisyydenhoitoa uudenlaisella otteella.
Työllisyydenhoidon ekosysteemi on enemmän kuin osiensa summa
Työllisyyttä hoidetaan erilaisissa ympäristöissä: työllisyyspalvelut ohjaavat ja neuvovat, hyvinvointialue tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa ja työkyvyn tukea, Kela mahdollistaa erilaisia ammatillisen kuntoutuksen polkuja ja kolmas sektori tukee asiakkaiden työllistymistä tarjoamalla rinnalla kulkevaa palvelua. Työllisyydenhoito muodostaa ekosysteemin, jossa jokainen toimija tarvitsee toistaan. Esihenkilöt eri ympäristöissä toimivat laadukkaan ohjaustyön mahdollistajina ja tukevat koko tulevan Pohjois-Karjalan työllisyysalueen tavoitteita.
Itä-Suomen yliopistossa käynnistyy syyskuussa esihenkilöille suunnattu valmennus, jonka keskiössä on ohjausosaamisen kehittäminen ja johtaminen. Valmennukseen osallistuu 20 esihenkilöä julkiselta ja kolmannelta sektorilta sekä hyvinvointialueelta. Tavoitteena on tasalaatuinen ohjausosaaminen koko tulevalla työllisyysalueella.
Valmennuksella vastataan esihenkilöiden tarpeisiin
Valmennus on suunniteltu yhteistyössä kohderyhmän kanssa. Esihenkilöiden kokemukset ohjausosaamisen kehittämisen ja johtamisen haasteista olivat varsin yhteneväiset; jatkuvassa muutoksessa työntekijöiden tasalaatuinen osaaminen, asiakaslähtöisen työotteen vaaliminen sekä työssä jaksaminen vaatii esihenkilöltä paljon.
Kun uusi työllisyysalue astuu voimaan 2025 vuoden alusta, tavoitteena on tehdä asiat uudenlaisella otteella: Valmennuksen suunnitteluun liittyvään haastatteluun osallistunut esihenkilö kertoo:
Johtajina meidän tulee olla rohkeita ja innovatiivisia, ja innostaa työntekijöitämme uusiin palveluihin ja toimintatapoihin.
Muutos haastaa myös esihenkilöitä. Valmennukseen osallistuminen vahvistaa esihenkilöiden osaamista ja keskinäistä yhteistyötä: Haastattelussa nousi esille tarve vertaistuelle ja yhteiselle oppimiselle:
Toivomme vertaistukea ja kokemusten jakamista, konkreettisia työkaluja muutoksen johtamiseen sekä hyviä käytänteitä. On tärkeää, että voimme oppia toisiltamme ja saada vahvistusta omaan työhömme jatkuvassa muutoksessa.
Esihenkilövalmennuksen vastuukouluttajana toimiva Itä-Suomen yliopiston opinto- ja uraohjauksen professori Sanna Vehviläinen näkee valmennuksen tärkeänä keinona vakiinnuttaa maakuntaan tasalaatuista ohjausosaamista ja yhteistä ohjausnäkemystä sekä verkottaa alueen ohjausosaajia. Esihenkilöiden valmennus tukee viime kädessä koko työyhteisöä sekä työyhteisöjen välistä rajoja ylittävää yhteistyötä. Ohjausala on jatkuvasti kasvava ja monipuolistuva ala, ja tutkimustenkin nojalla johtamisen tiedetään olevan yksi sen laatutekijöistä.
Ohjausosaamisesta on hyötyä laajalti erilaisissa tehtävissä. Jatkossa esihenkilöille suunnattua ohjausosaamisen kehittämiseen ja johtamiseen painottuvaa valmennusta on tarkoitus tarjota myös muille kohderyhmille ja organisaatioille. Valmennus on osa TNO Pohjois-Karjala – tietoa, neuvontaa ja ohjausta pohjoiskarjalaisten menestykseksi -ryhmähanketta, jonka rahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto (ESR+).
Aiheesta muualla
- TNO Pohjois-Karjala - tietoa, neuvontaa ja ohjausta pohjoiskarjalaisten menestykseksi -projekti (uef.fi)
- Pohjois-Karjalassa valmistaudutaan yhdessä kuntavetoiseen työllisyydenhoitoon. Itä-Suomen yliopisto vahvistaa koko maakunnan ohjausosaamista blogikirjoitus (uef.fi)
- Seuraa TNO-Pohjois-Karjala Instagram-tiliä (instagram.com)