WiNK - Töihin Pohjois-Karjalaan -hanke yhdistää maakunnan toimijat

Nyheter

WiNK – Töihin Pohjois-Karjalaan -hanke yhdistää toimijoita edistämään kansainvälisten osaajien rekrytointia ja kotoutumista Pohjois-Karjalassa. Euroopan sosiaalirahaston osarahoittama hanke tarjoaa yrityksille tukea monikulttuuristen työyhteisöjen kehittämisessä ja toteuttaa palvelukokeiluja rekrytoinnin helpottamiseksi. Mukana ovat myös maakunnan oppilaitokset, jotka kehittävät kotoutumista tukevia palveluita ja koulutuksia.

Kuvassa on WiNK-hankkeessa työssä olevat henkilöt.

WiNK – Töihin Pohjois-Karjalaan hanke kokoaa yhteen kansainvälisten osaajien rekrytoinnin ja kotoutumisen laajaa toimijajoukkoa Pohjois-Karjalassa. Ryhmähankkeen verkostossa toteutetaan uusia palvelukokeiluja, joilla vastataan yritysten rekrytoinnin haasteisiin. Lisäksi rakennetaan yhteistyömalleja kansainvälisten osaajien ja maahanmuuttajien asettautumisen, työllistymisen ja kotoutumisen edistämiseksi.

Yrityksille neuvoja työyhteisön kansainvälistyessä

Hankkeessa kehitetään maakunnan yritysten valmiuksia ottaa kansainväliset osaajat osaksi työyhteisöjä. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen yritysasiantuntijat tarjoavat ohjausta ja neuvontaa monikulttuurisille työyhteisöille tai ulkomaalaisen palkkaamista harkitseville yrityksille. Lisäksi hankkeen aikana toteutetaan erilaisia palvelukokeiluja aiheeseen liittyen. Toimilla madalletaan rekrytoinnin kynnystä erityisesti niissä yrityksissä, joissa ulkomaalaistaustaisten rekrytoinnista ei vielä ole kokemusta.

Maakunnan oppilaitokset kehittävät kotoutumista

Itä-Suomen yliopisto ja Karelia-ammattikorkeakoulu kehittävät Kotoutumistyön asiantuntija –koulutuskokonaisuuden.  Koulutus vastaa kuntien ja muiden asiantuntijoiden osaamistarpeisiin.  Mukana olevien organisaatioiden henkilöstöt osallistuvat yhteiskehittämiseen samoin kuin maakunnan kaupunkien ja kuntien maahanmuuttotyötä tekevä henkilöstö.

Karelia-amk ja Riveria kehittävät kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden asettautumista ja kotoutumista tukevia palveluita ja toimintamallia. Lisäksi kasvatetaan oppilaitoshenkilöstön kv-opiskelijoiden ohjausosaamista.

Kiteen ja Lieksan kansanopistot järjestävät kielikahvilatoiminta, jota järjestetään eripuolilla Pohjois-Karjalaa sekä verkossa. Toiminnalla kehitetään maahanmuuttaneiden kielitaitoa ja tuetaan yhteisöllisyyttä paikkakunnilla.  Kielikahvila toiminnan ohella kansanopistot tekevät pedagogista kehitystyötä kartoittaen ja tehden oppimismateriaaleja tukemaan käytännön kielitaitoa. Heidän kohderyhmänään ovat erityisesti kotiäidit ja työssäkäyvät maahanmuuttajat.

Hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus ESR+ ohjelmasta. Hankkeen kesto on 2,5 vuotta.

Lisätietoja

  • Päivi Vaarala, hankepäällikkö, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
  • Sini Hukka, yritysasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
  • Sari Juka, yritysasiantuntija, Pohjois-Karjala ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi