Bredare omställningsskydd och reform av lönesubventionen som stöd för återsysselsättning av över 55-åriga arbetslösa personer

Nyheter

Från och med början av 2023 träder en ny helhet för omställningsskydd i kraft för över 55-åriga personer som har blivit uppsagda på produktionsmässiga eller ekonomiska grunder och som har varit anställda hos samma arbetsgivare i över fem år samt inom 60 dagar efter uppsägningen har registrerat sig som arbetssökande vid TE-byrån.

Omställningsskyddet omfattar omställningspenning samt en snabbt erbjuden rätt till omställningsutbildning

Omställningspenningen motsvarar den uppsagdas lön för en månad och betalas av FPA eller den arbetslöshetskassa vars medlem den uppsagda personen är. Omställningspenningen minskar inte arbetslöshetsdagpenningen och förskjuter inte heller dess begynnelsetidpunkt.  Värdet av omställningsutbildningen motsvarar högst den uppsagda arbetstagarens lön för två månader. Utbildningen arrangeras av TE-byrån.

Reformen medför också skyldigheter för arbetsgivarna

Den mest betydande delen av den kommande reformen är en informationsskyldighet i anslutning till omställningsskyddet, som gäller alla situationer där en arbetstagare som fyllt 55 år sägs upp på produktionsmässiga eller ekonomiska grunder. Från början av året kommer skyldigheterna att gälla också arbetsgivare med ett litet antal anställda. TE-byrån ger vägledning och råd till arbetsgivarna i alla uppsägningssituationer.

Lönesubvention stödjer en arbetslös arbetssökande i att träda in på arbetsmarknaden och hjälper arbetsgivaren att hitta en lämplig arbetstagare

Avsikten är att det nya sysselsättningsstödet för 55 år fyllda ska tas i bruk i början av år 2023.  Arbetsgivaren kunde få stöd för 70 % av de stödberättigande lönekostnaderna under anställningsförhållandets längd och för högst tio månader. Det skulle beviljas utan ändamålsenlighetsprövning, om de lagstadgade förutsättningarna uppfylls. 

Stöd skulle beviljas om

  • personen som sysselsätts har fyllt 55 år och varit arbetslös i minst 24 månader under de senaste 28 månaderna,
  • personen som anställts med stödet enligt anställningsavtalet arbetar hos mottagaren av stödet minst 25 timmar i veckan eller minst 65 procent av branschens maximala arbetstid och
  •  övriga villkor för beviljandet uppfylls.

Om lagen godkänns kommer också stödbelopp som beviljas på andra grunder att genomgå ändringar. Genom reformen skulle samtidigt bestämmelserna förenklas, så att det blir lättare för arbetsgivaren att förutse hur och hur mycket stöd hen kunde få för sysselsättning och snabbare än för närvarande. Samtidigt övergår man heltäckande till e-tjänster.

Lönesubventionsbesluten behandlas både vid TE-byråerna och i kommunförsök med sysselsättning. Målet är att det ska vara möjligt att lämna in elektroniska ansökningar redan i slutet av det här året och att behandlingen av ansökningarna inleds genast i januari 2023.

Digitaliseringen av arbets- och näringstjänsterna framskrider

Projektet för digitalisering av arbets- och näringstjänsterna förnyar och digitaliserar statens arbets- och näringstjänster. Byggarbetet har framskridit så att de nuvarande e-tjänsterna som erbjuds via Mina e-tjänster produceras i en systemmiljö som byggs upp på Jobbmarknaden. I december i år lanseras den första delen för behandling av utlåtanden och utredningar som gäller utkomstskyddet för arbetslösa.

Målet är att både Mina e-tjänster och kundhanteringssystemet huvudsakligen är i bruk före slutet av år 2023.