Grillaus historiaan rekrytoinneissa – miltä näyttää työnhaku vuonna 2024?

Nyheter

Rekrytoinnin ammattilainen Anna-Maija Västilä puhuu vuoden 2024 MegaMatchmaking-tapahtumassa inhimillisemmästä työnhausta sekä siitä, miten jokainen meistä voi valjastaa potentiaalimme työnhaussa. Haastattelussamme Västilä raottaa rekrytointimaailman verhoa entisestään.

Anna-Maija Västilä

– Haluaisin nähdä, että kaikissa kohtaamisissa lähdettäisiin toisen osapuolen arvostamisesta ja ystävällisyydestä. Haluttaisiin positiivisen uteliaina nähdä toisesta parhaat puolet ja potentiaali, vastaa Notarecin osakas ja konsultti Anna-Maija Västilä kysyttäessä, millaisena alan ammattilainen näkee työnhaun ja erityisesti työhaastattelut.

Sana vuorovaikutus korostuu useaan otteeseen, kun keskustellaan siitä, mitä rekrytointitilanteessa kannattaa ottaa huomioon – olipa kyse työnhakijasta tai rekrytoivasta työnantajasta, suorittavamman tason tehtävästä tai haastavammasta johtajapositiosta.
Sen sijaan, että rekrytointitilanne nähtäisiin pakollisena pahana, painottaa Västilä tilanteen olevan eritoten vuorovaikutustilanne, jossa molemmat osapuolet pääsevät tutustumaan toisiinsa ja antamaan toisilleen mahdollisuuden näyttää parhaat puolensa.

Grillaamista ja haastateltavan asettamista vaikeaan paikkaan Västilä nimittää vanhanaikaisiksi tavoiksi, joista toivottavasti ollaan luopumassa.

– Totta kai varmasti vastuullisemmissa työtehtävissä, esimerkiksi johtajapositioissa, täytyy haastattelussa tietyllä tavalla kartoittaa asioita hieman erilaisilla painotuksilla, Västilä toteaa.

– Mutta lähden kyllä siitä, että kaikissa rekrytointitilanteissa päästään parhaimpaan lopputulokseen aidosti hakijalähtöisellä lähestymistavalla.

Alan rautainen ammattilainen

Oulun yliopistosta valmistunut kauppatieteiden maisteri hyppäsi alkuun suuremman kokoluokan teollisuusyritykseen ja teki monipuolisesti HR-kentän tehtäviä, HR-raportoinnista rekrytointiin. Nyt hän on työskennellyt oululaislähtöisellä Notarecillä reilut kolme vuotta.

– Meillä pidetään asiakasyritystemme lisäksi tosi hyvää huolta omasta henkilöstöstämme. Meillä on aivan mahtava asiantuntijaporukka, jossa kaikki pääsevät kehittymään ja loistamaan, toinen toistaan tukien, hymyilee Västilä.

Notarecin missiona on rakentaa onnellisempaa ja paremmin voivaa työarkea juuri siellä, missä sille on tarvetta. Tämä iski Västilän sydämeen, vaikka alkuun hän ajatteli, ettei lähde konsultiksi. Västilä kollegoineen työskenteleekin aktiivisesti esimerkiksi grillauskulttuurin, sekä muiden ummehtuneiden ja vanhanaikaisten rekrytointitottumusten kääntämiseksi inhimilliseen ja hakijalähtöiseen tapaan rekrytoida. Hän kokee työnsä HR- ja rekryasiakkaiden parissa erityisen antoisaksi.

– Parasta työssäni on auttaa niin yritysasiakkaita kuin ehdokkaita oivaltamaan omia vahvuuksiaan, antaa työkaluja ratkaista ongelmakohtia sekä nähdä miten asiakkaat pääsevät kukoistamaan eteenpäin. Rohkaisemme, haastamme, ja kuljemme tyypillisesti rinnalla niissä työelämän haastavimmissa hetkissä. On hurjan palkitsevaa onnistua yhdessä, kertoo Västilä.

Mahdollisuuksien MegaMatchmaking

Oulun Tullisalin 25. syyskuuta valtaava MegaMatchmaking on yksi Suomen suurimmista rekrytointitapahtumista. Västilä on innoissaan saadessaan kunnian puhua aiheesta, joka on erityisen lähellä sydäntä – ja vieläpä kotikentällä Oulussa. MegaMatchmakingissä Västilä nousee lavalle kahteen otteeseen, puhuessaan aiheestaan niin suomeksi kuin englanniksi. Suomalaisen ja kansainvälisen yleisön huomioimisen lisäksi hän haluaa puhujana tarjoilla mahdollisimman paljon konkretiaa kuulijoille, sekä inspiroida ja luoda toivoa työnhakemisen suhteen.

– Meissä jokaisessa on jotain erityistä, jolla voi erottua, Västilä rohkaisee.

Västilä uskoo MegaMatchmakingin tarjoavan tapahtumana jokaiselle jotakin. Tapahtuma sisältää useamman ammattilaispuheenvuoron, urakahvilan, mahdollisuuden napata uudet CV-kuvat, sekä kierrellä työnantajien messuständejä. Tapahtuma on oiva paikka verkostoitua työnantajien edustajien, mutta myös rekrytointialan ammattilaisten sekä muiden työnhakijoiden kanssa.

Kun puhutaan rekrytoinnista, sekä vinkeistä työnhakuun, pitää Västilä yhtenä tärkeimmistä asioista verkostoitumista, olipa kyseessä natiivi suomalainen tai kansainvälinen osaaja. Jos ständeillä jutteleminen ei kuitenkaan tunnu luonnolliselta, Västilä vinkkaa verkostoitumispalvelu LinkedInistä, jossa profiilin perustamisen lisäksi kannattaa rohkeasti lähettää verkostoitumispyyntöjä.

– LinkedIn ei ole tarkoitettu vain asiantuntija- tai johtajapositioissa työskenteleville, hän toteaa.

Alusta mahdollistaa oman osaamisen esilletuomisen tavalla, jota Västilä vertaa puhelinluetteloon:

– Jos ennen vanhaan yhteystietoja ei löytynyt puhelinluettelosta, oli ihmistä paljon vaikeampi yrittää tavoittaa. LinkedIniin, tai tutummin Linkkariin, liittyäkseen ei tarvitse olla aktiivinen postailija, mutta tili palvelussa voi mahdollistaa kiinnostavia työmahdollisuuksia.

Loppuun Västilä haluaa lähettää vielä terveiset MegaMatchamakingin yleisölle:

– Usko itseesi, innostu itsestäsi ja auta myös tulevaa työnantajaasi ymmärtämään kokonaisvaltaisesti, miten mahtava tyyppi olet. Nähdään ja inspiroidutaan yhdessä MegamatchMakingissä syyskuussa!

Anna-Maijan vinkit työnhakuun:

  • Ensimmäistä kertaa työelämään sukeltava: Jos työkokemusta ei ole vielä kovin paljoa, tuo rohkeasti esille se, miten olet tutustunut työssä tarvittaviin taitoihin esimerkiksi harrastuneisuuden tai omatoimisen perehtymisen kautta.
  • Työpaikkaa vaihtava: Jos työkokemusta on jo enemmän, tuo työnhaussa esille erityisesti miten olet päivittänyt osaamistasi ja miten aiot kehittyä edelleen lähitulevaisuudessa – vankka substanssiosaaminen ja into kehittyä ovat voittamaton kombo. Hyödynnä rohkeasti myös kertyneitä työelämän kontaktejasi ja nosta CV:hen pari kollegan, esihenkilön tai asiakkaan suositusta sinusta (nämä voi laittaa myös anonyymina).
  • Täysin toisesta alasta kiinnostunut: Pyri verkostoitumaan ja sparrailemaan rohkeasti sinua kiinnostavan alan potentiaalisten kollegoiden ja yritysten kanssa. Näin saat varmistusta sille, että olet hakeutumassa oikeaan suuntaan, ja vinkkejä juuri kyseiselle alalle hakeutumiseen.
  • Kansainvälinen osaaja: Hyödynnä verkostoitumistapahtumat, harrastukset ja LinkedIn ja verkostoidu mahdollisimman laajasti alasi ihmisten ja yritysten kanssa. Jos et osaa kieltä, pyri pääsemään kontaktiin paikallisten kanssa ja saamaan sitä kautta arvokasta tietoa suomalaisesta työntekokulttuurista ja tavoista sekä vinkkejä työnhakuun.
  • Yleisesti: Ota kaikki hyöty irti rekrytointiprosessista, ja pyri pyytämään palautetta/vinkkejä rekrytoijalta, mistä voit saada hyötyä tulevaan työnhakuun. Muista myös uravalmennuksen mahdollisuus.

Anna-Maija Västilä MegaMatchmakingin lavalla

  • 10.00–10.30: Humane job search of 2024: Nobody’s perfect — enable your full potential as a job seeker!
  • 12.15–12.45: Inhimillinen työnhaku 2024: kukaan ei ole täydellinen — valjasta käyttöön täysi potentiaalisi työnhakijana!

Katso MegaMatchmakingin koko ohjelma (oulu.com/megamatchmaking)