Rekrytointikoulutus - työnhakijalle

Nyheter

Etsitkö töitä, mutta sinulla ei ole sopivaa koulutusta etkä haluaisi suorittaa vuosien opiskelua vaativaa tutkintoa?

Rekrytointikoulutus työnhakijalle.

Rekrytointikoulutuksella hankit työnantajan tarpeeseen sopivan osaamisen, ja tavoitteena on työllistyä organisaatioon koulutuksen päätteeksi. Rekrytointikoulutuksia toteutetaan useille eri aloille, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä.

Koulutukset toteutetaan työllisyysalueen ja työnantajien yhteistyönä. Niissä yhdistyvät kouluttajan toteuttamat teoriaopinnot ja käytännön työssä oppiminen koulutusta järjestävässä yrityksessä. Rekrytointikoulutuksessa ei voi suorittaa tutkintoa tai tutkinnon osia.

Rekrytointikoulutus on työvoimakoulutusta, joka on sinulle yleensä maksutonta, joten sinun ei tarvitse maksaa osallistumis- tai tutkintomaksuja.

Työvoimakoulutuksen aikana sinulla on mahdollisuus samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä.

Korvaukseksi palvelusta aiheutuvista kustannuksista voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. Jos et saa sitä työttömyysturvan maksajalta, voit hakea harkinnanvaraista kulukorvausta työllisyysalueelta.

Kenelle ja millä ehdoin

Koulutukseen valitaan ensisijaisesti työttömiä ja työttömyysuhan alaisia henkilöitä. Voit kuitenkin tulla valituksi, vaikka olisit työssä tai yrittäjä, jos koulutuksen todetaan edistävän työllistymistäsi nykyisessä työssäsi tai tukevan alan vaihtoa. Koska työvoimakoulutukset ovat aikuiskoulutusta, alle 20-vuotiaat pääsevät niihin harvoin.

Koulutukset on suunnattu työnhakijoille, jotka soveltuvat haussa olevaan työhön ja ovat motivoituneita kouluttautumaan alalle. Osassa rekrytointikoulutuksissa tarvitaan aiempaa osaamista. Suurimmassa osassa koulutuksista opiskelijat kuitenkin koulutetaan uudelle alalle perusteista lähtien, eikä sinulta vaadita aikaisempaa osaamista. Jos olet vastavalmistunut tai palaat työelämään esimerkiksi vanhempainvapaalta, rekrytointikoulutus voi olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitsee valintaryhmä, johon kuuluu työllisyysalueen asiantuntijoita, koulutuksen järjestäjän edustaja sekä työnantajan edustaja. Tarvittaessa voidaan käyttää myös muita asiantuntijoita.

Valinta tehdään hakemusten ja haastattelujen perusteella. Koulutuksen alussa voi olla myös kartoitusjakso, jonka jälkeen vain osa opiskelijoista jatkaa opiskelua.

Valinnassa kannattaa huomioida seuraavat asiat.

  • Työllisyysalueen asiantuntijan täytyy todeta, että sinulla on koulutustarve.
  • Opiskelijoiksi valitaan henkilöitä, jotka soveltuvat koulutukseen ja sen tavoitteena olevaan työhön. Soveltuvuus määritellään kyseisen ammattialan tai ammatin edellyttämien taitojen, ominaisuuksien ja terveydellisten vaatimusten perusteella.
  • Kiinnostuksesi ja motivaatiosi opiskeluun ovat tavoitteiden saavuttamisen kannalta tärkeitä, minkä vuoksi niistä tulee kertoa hakemuksessa.
  • Valinnassa arvioidaan myös aikaisempaa koulutustasi ja työkokemustasi sekä sitä, millainen vaikutus koulutuksella on työllistymiseesi.
  • Osa koulutuksista on suunniteltu etukäteen rajatuille kohderyhmille, kuten pitkään työttömänä olleille, maahanmuuttajille tai tietylle ikäryhmälle.

Valinnasta tiedottaminen

Opiskelijavalinnoista vastaava työllisyysalue ilmoittaa valintapäätöksestä hakijoille kirjeellä yleensä noin kuukauden kuluessa siitä, kun koulutuksen hakuaika on päättynyt. Voit seurata tilanteen etenemistä Asiointi-palvelussa.

Jos sinut valitaan työvoimakoulutukseen, saat koulutuksen järjestäjältä yleensä erillisen kutsun koulutukseen. Kutsussa kerrotaan tarkemmat tiedot koulutuksen alkamisesta ja muista järjestelyistä.

Ota yhteyttä

Pohjois-Karjalan alueen yhteystiedot: palvelut.tyollisyysalue@joensuu.fi

Lue lisää

Katso, millaisiin rekrytointikoulutuksiin tällä hetkellä haetaan opiskelijoita.