Hur går det för Kajanaland-Nordostlandets sysselsättningsområde?
- Nyheter
Ansvaret för arbets- och näringstjänsterna överfördes från staten till sysselsättningsområden bildade av kommunerna den 1.1.2025. I samband med reformen bildades 45 sysselsättningsområden i Finland. I denna nyhet berättar vi hur reformen har påverkat Kajanaland-Nordostlandets sysselsättningsområde.

Bild: Milla Tikkanen och Kirsi Paavola
Verksamheten i Kajanaland-Nordostlandets sysselsättningsområde har inletts livligt och effektivt. De anställdas befattningsbeskrivningar blev klara redan under de första veckorna och kunderna tilldelades egna tjänstemän. Kunderna i området har tagit emot reformen väl. I början ringdes en del samtal till den centraliserade telefonrådgivningen, men situationen lugnade sig snabbt.
- Största delen av kunderna är redan vana vid att uträtta ärenden i kommunen. Nu träffar vi allt fler kunder ansikte mot ansikte, berättar Milla Tikkanen, chef för sysselsättning och internationalisering i Kajana stad.
Största delen av kommunerna i området deltog i kommunförsöket, vilket förde med sig många lärdomar. Kommunerna hade en god aktivitetsanda och det syntes också i resultaten.
- Vi kunde pilottesta tjänsterna redan före den egentliga reformen. Vi är stolta över våra prestationer under förra året, berättar Tikkanen.
Reformen har också medfört utmaningar och spartryck
Reformen har ändå inte varit helt problemfri. Finansieringsmodellen för statsandelsfinansieringen har medfört utmaningar och spartryck för kommunerna. Den allmänna sysselsättningssituationen är också svår.
- Spartrycket har riktats till köpta tjänster och frivilliga funktioner, såsom understöd från tredje sektorn, förklarar Tikkanen.
I och med reformen överfördes rejält med obehandlade utbetalningsansökningar till området, men endast en utbetalningsexpert. Minskningen av serviceskulden är ändå redan på god väg.
- Vår utbetalningsexpert gav introduktion åt en effektiv grupp på fem personer. Nu är utbetalningarna av lönesubventioner och startpeng i realtid, berättar Kirsi Paavola, servicechef för sysselsättningstjänsterna i Kajana stad.
Jobbmarknaden och tjänsten RekryAreena hjälper i jobbsökningen
Jobbmarknaden fungerar som en central servicekanal för området, där kunderna får information om till exempel arbetsplatser, utbildningar och coachningar samt aktuella evenemang.
- Våra kunder har gett positiv respons om att man på Jobbmarknaden kan uträtta ärenden oberoende av tid och plats samt även mobilt, berättar Paavola.
- Utvecklingen av Jobbmarknaden bör göras i samarbete. En del av kunderna upplever till exempel att det är svårt att logga in på webbplatsen, tillägger Tikkanen.
I Kajanaland-Nordostlandets sysselsättningsområde har en ny RekryAreena-tjänst inletts i TE-lives fotspår. RekryAreena har som mål att stöda möten mellan arbetsgivare och experter i regionen.
- I och med RekryAreena kan vi erbjuda kommunerna och företagen i vårt sysselsättningsområde allt mer omfattande tjänster och mångsidigt innehåll från livesändningar till poddar, berättar Aino Salmensalo, kommunikationsexpert vid Kajana stad.
Webbplatsen RekryAreena samlar innehåll om regionens arbets- och utbildningsmöjligheter, företagande, liv och arbetsliv under samma tak. Innehållet kan också bläddras i ortsvis, vilket gör det lättare att bekanta sig med orterna i Kajanaland och Nordostlandet och de möjligheter de erbjuder.
Denna intervju är en del av artikelserien Hur går det för sysselsättningsområdet? I intervjuerna berättar experter från olika sysselsättningsområden hur det har gått med reformen av sysselsättningstjänsterna i kommunerna.