Hur går det för Jakobstadsregionens sysselsättningsområde?
- Nyheter
Ansvaret för arbets- och näringstjänsterna överfördes från staten till sysselsättningsområden bildade av kommunerna den 1.1.2025. I samband med reformen bildades 45 sysselsättningsområden i Finland. I denna nyhet berättar vi hur reformen har påverkat Jakobstadsregionens sysselsättningsområde.

Verksamheten i Jakobstads sysselsättningsområde inleddes i liten omfattning på grund av utmaningar i anslutning till områdets system. Kunderna har knappt märkt av någon förändring. Enligt sysselsättningsområdets personal har det grundläggande arbetet, det vill säga mötet med kunderna, inte förändrats.
- Det är fortfarande kärnan i detta arbete, sammanfattar sysselsättnings- och näringslivsdirektör Pia Fraktman.
I området har det tidvis förekommit utmaningar med att nå kunderna per telefon, eftersom människorna svarar dåligt på nummer som de inte känner sedan tidigare. Områdets telefontjänster utvecklas som bäst så att uppringarkoderna blir synliga vid samtal. Förhoppningen är att kunderna ska kunna nås bättre i och med förändringen.
Fördelen med ett litet område är områdeskännedomen
I ett litet område är det lättare att upprätthålla områdeskännedomen och man möter nu fler kunder. Det serviceutbud som är i användning är dock fortfarande begränsat när upphandlingarna först nu konkurrensutsätts och verksamhetssätten förnyas.
- Ett begränsat serviceutbud utmanar kundhandledningen när det nu i början finns färre aktiveringsåtgärder att erbjuda, förmedlar Fraktman det budskap som de anställda framfört.
Experter inom sysselsättningstjänsterna funderar på hur sysselsättningen påverkas av ekvationen där nedskärningar samtidigt riktas till olika tjänster och hushållens allmänna ekonomiska situation redan är dålig. Även om det har funnits utmaningar upplever experterna sitt arbete som meningsfullt och strävar efter att förhålla sig positivt till framtiden.
Jobbmarknaden är en central kommunikationskanal
Experterna inom sysselsättningsområdet upplever att Arbetsmarknaden delvis är svår att förstå sig på och även kunderna kommunicerar i samma riktning. Responsen på användarupplevelsen visar att det skulle vara nödvändigt att utveckla tjänsten så att den blir lättare att använda.
I sysselsättningsområdet är uppbyggnaden av Jobbmarknadens regionala sidor i inledningsskedet, men arbetet pågår aktivt. Jakobstads sysselsättningsområde får inga egna separata webbsidor, utan har tillgång till kommunens webbplats och Jobbmarknadens regionala sidor.
- Arbetsmarknaden är ett verktyg för sysselsättningsområdena och därför har den valts som primär kanal utöver kommunernas egna webbplatser, avslutar Fraktman.
Denna intervju är en del av artikelserien Hur går det för sysselsättningsområdet? I intervjuerna berättar experter från olika sysselsättningsområden hur det har gått med reformen av sysselsättningstjänsterna i kommunerna.