Osaaminen on muutakin kuin tutkinto ja työkokemus: tunnista oma osaamisesi näillä työkaluilla

Nyheter

Kun sinua pyydetään kuvailemaan omia vahvuuksiasi ja taitojasi, kerrotko vain, mitä olet oppinut töissä ja opinnoissa? Tämä on hyvä alku, mutta todellisuudessa osaaminen muodostuu paljon muistakin asioista. Oman osaamisen tunnistaminen on työnhaun tärkeimpiä taitoja, joten kasasimme tähän uutiseen kolme työkalua työnhaun tueksi.

Osaaminen kehittyy koko elämämme ajan, mutta osaamisen tunnistaminen voi olla haastavaa.  Monella on myös tapana peitellä tai vähätellä omaa osaamistaan, ja kun omista vahvuuksista tulisikin kertoa, sanoja ei tahdo löytyä. 

Omaa osaamistaan kuvaillaan usein muodollisten pätevyyksien kautta, vaikkapa suoritettujen kurssien tai koulutusten avulla. Työelämässä tärkeää ja arvokasta osaamista kertyy kuitenkin myös aivan muista yhteyksistä, kuten harrastuksista, yhdistystoiminnasta ja arjen kokemuksista. Näiden taitojen tunnistamisessa on fiksua käyttää olemassa olevia työkaluja.

Tunnista oma osaamisesi koko laajuudessaan 

Kaipaatko ajatuksia siihen, miten omaa osaamista voisi kuvata monipuolisesti ja kattavasti eri näkökulmista? Osaamisen käsi -työkalu jakaa osaamisen viiteen osa-alueeseen: tiedot ja opinnot, taidot ja vahvuudet, tahto ja motivaatio, kokemus ja verkostot.  

Täyttäessäsi työkalua voit myös miettiä, millaista näyttöä sinulla on vahvuuksistasi. Esimerkiksi tahtoa ja motivaatiota voit perustella vaikkapa pitkäaikaisella harrastuksella, uuden kielen tai taidon opiskelulla tai henkilökohtaisella elämänkokemuksella. Huomaa, että kaikki elämänkokemus laajentaa osaamista. 

Voit täyttää työkalun lokerot joko digitaalisesti tai kynän ja paperin avulla. Muista tarkastella osaamistasi laaja-alaisesti niin saatat huomata vahvuuksia, joita et ole aiemmin osannut ajatella. 

Lataa työkalu käyttöösi Sitran sivuilta (sitra.fi).

Osaamisen tunnistaminen on helpompaa yhdessä kuin yksin 

Omaa osaamista ei tarvitse pohtia yksin. Monesti on apua, jos aiheesta voi keskustella jonkun muun kanssa. Keskustelu vaikkapa ystävän, puolison tai tutun työnhakijan kanssa voi auttaa hahmottamaan omia vahvuuksia itselle aivan uusista näkökulmista. Parihaastattelu onkin hyvä työkalu, jos tuntuu siltä, että oma ajattelu kiertää kehää.  

Sitran sivuilla on kuvattu valmis haastattelurunko (sitra.fi) ja menetelmä, jota keskustelussa kannattaa hyödyntää.  

Kehu muita ja tunnista omat vahvuutesi 

Jos omaa osaamista on edelleen vaikea hahmottaa, voit kokeilla aloittaa kehumalla muita. Osaamisen peili -työkalun idea on oivaltava: ensiksi kirjoitat paperille kolmen tuntemasi ihmisen vahvuuksia, minkä jälkeen alleviivaat ne asiat, joissa myös itse olet hyvä. Välissä kirjoitat myös asioita, joissa olet auttanut tai neuvonut heitä.  

Katso tarkemmat ohjeet ja lataa Osaamisen peili –pohja Sitran sivuilta (sitra.fi). 

Lopuksi jotain ihan muuta: kymmenen sarjakuvaa osaamisesta 

Pääsitkö vauhtiin näillä työkaluilla? Jos haluat vielä lisää konkretiaa, taiteen avulla voi saada uusia oivalluksia omasta osaamisesta. Tutustu lopuksi kymmeneen oivaltavaan osaamisaiheiseen sarjakuvastrippiin (sitra.fi), jotka ovat laatineet Joonas Lehtimäki (mm. Anonyymit eläimet) ja lasten- ja nuorten kirjoja kuvittava Apila Pepita Miettinen.