Sampolan Opinverstaalta tukea työelämään

Nyheter

Tampereen seudun työväenopiston Opinverstas-palvelu antaa neuvontaa ja ohjausta lukemisen ja oppimisen pulmissa. Epäily lukivaikeudesta voi herätä vasta aikuisena, kun edessä on alanvaihto ja opiskelemaan hakeminen tai kun kuormitus työelämässä käy liian suureksi.

Kaksi henkilöä istuu toimistohuoneen pöydän ääressä. Toinen heistä selaa esitettä. Taustalla on arkistokaappeja.

Tampereen seudun työväenopiston Sampolassa sijaitsevan Opinverstaan suurimmat asiakasryhmät ovat alanvaihtajat, työnhakijat, pääsykokeisiin valmistautujat ja lopputöitä tekevät opiskelijat.

– Kun elämäntilanne muuttuu tai tulee paljon uutta, epäily omasta lukemisen ja kirjoittamisen pulmasta kasvaa ja herää pelko siitä, ettei pärjääkään yksin. Opinverstas on paikka, jossa voi kysyä, pohtia ja ajatella ääneen, erityisopettaja ja Opinverstaan ohjaaja Minna Kymäläinen kertoo.

Henkilökohtaiset tavoitteet

Työväenopiston Opinverstaalta on mahdollista saada maksuttomia ohjaustapaamisia lukipulmissa 1–10 kertaa. Tapaamiset ovat tavallisesti noin 2–6 viikon välein tai tarvittaessa useammin, esimerkiksi pääsykoetilanteissa.
 
– Tutkimme tapaamisissa yhdessä, mistä asioista on apua juuri kyseiselle asiakkaalle. Käymme läpi edistymistä ja keskustelemme, mikä tietyssä työvaiheessa on vaikeaa ja miten siitä pääsee eteenpäin. Myös vahvuuksien ääneen sanominen on tärkeää, Kymäläinen toteaa.

Opiskelun pulmissa alkuun auttaa jo se, että oppii palastelemaan opiskeltavaa materiaalia, aloittaa lukemisen silmäilemällä ja yrittää tehdä lukemisesta rutiinia. Kymäläinen kehottaa myös suosimaan paperilta lukemista.

– Yleensä jo se rauhoittaa, että ihminen saa kuulla lukipulmien olevan yleisiä.

Tapaamiskertojen jälkeen tavoite on se, että asiakas pystyy jatkamaan saamillaan eväillä, on löytänyt omat selviytymiskeinonsa ja tietää, mistä tukea ja apua on mahdollista saada tulevaisuudessa.

Opiskelu kannattaa aina

Opinverstaan asiakkaista moni on alanvaihtaja, jolloin on tärkeää saada kannustusta ja tukea siihen, että oppiminen on mahdollista ja että opiskeleminen kannattaa aina, vaikka se olisi pelottavaa.

– Tällöin käymme läpi lukemisen strategioita eli miten kannattaa lukea ja mitä opiskelussa nykyään vaaditaan. Monella voi olla edellisistä opinnoista pitkä aika, Kymäläinen kertoo.

Opinverstaalla voi myös teettää omakustanteisesti lukitestejä. Jos lukivaikeus selviää, siitä saa virallisen lausunnon, jonka avulla voi saada esimerkiksi lisäaikaa kokeiden tekemiseen tai helpotusta vaikka ajokortin teoriakokeen aikapaineeseen.
 
Joskus voi myös käydä niin, että Opinverstaalla selviää, ettei asiakkaalla ole lukipulmaa.
– Silloin usein kyse on harjoituksen puutteesta ja tarkkaavaisuusvaikeuksista. Myös stressaava elämäntilanne voivat vaikuttaa keskittymiseen.

Helpotusta työssä kuormittumiseen

Lukemisen, kirjoittamisen ja tarkkaavaisuuden pulmat ilmenevät työelämässä monesti kuormittumisena. Opinverstaan ohjauksessa on mahdollista päästä pohtimaan, miten kuormitusta voisi vähentää ja jaksamista parantaa.

– Pohdimme yhdessä, mitkä työt jännittävät ja mitä vaihtoehtoisia tehtäviä voisi tehdä, ja lisäksi sanallistamme yhdessä sitä, miten kuormituksesta voisi kertoa työpaikalla. Pinnistely työelämässä ei useinkaan näy päälle päin, joten asia täytyisi uskaltaa ottaa esiin oman esihenkilön kanssa, Kymäläinen kertoo.

Kymäläisen mukaan Opinverstaan asiakkaiden taustat ovat kirjavia, ja myös vaativaa asiantuntijatyötä tekeviä hakeutuu ohjaukseen.

– Useat työtehtävät ovat samankaltaisia kuin opiskelussa: pitää hankkia tietoa ja lukea, tehdä tiivistelmiä ja muistaa asioita. Jos ne tuntuvat haastavilta jo opiskellessa, ovat ne sitä myös työelämässä, mutta niiden kanssa ei tarvitse selvitä yksin.

Lisätiedot:
Työväenopiston Opinverstas-palvelu (Tampere.fi)
 

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuva: Anna-Katariina Maksimoff