En ny metod för samarbete mellan arbetsgivare och företagshälsovård för att stödja arbetsförmågan. anställbarhet

Nyheter

Arbetshälsoinstitutet har publicerat anvisningar och blanketter med vilka arbetsgivaren och företagshälsovården kan hitta de arbetstagare som behöver konkret stöd för att sysselsättas på nytt.

Arbetsgivaren ska ordna lagstadgade företagshälsovårdstjänster för sina arbetstagare för att stödja deras arbetsförmåga. Hälsoundersökningar bör göras vid behov, även i situationer där anställningsförhållandet närmar sig sitt slut och arbetstagaren riskerar bli arbetslös.

Denna möjlighet utnyttjas emellertid endast i liten utsträckning. Situationen kan vara bättre i organisationer med mer än 30 anställda, som omfattas av omställningsskyddet. I dem fortsätter skyldigheten att ordna företagshälsovård under sex månader efter det att arbetsskyldigheten upphört, om uppsägningen har skett av produktions-ekonomiska skäl och anställningsförhållandet har varat i mer än fem år. Behovet av stöd för sysselsättningsförmågan borde också kartläggas för de arbetstagare vars anställningsförhållande är kortare eller tidsbegränsat.

Arbetshälsoinstitutet har publicerat kortfattade anvisningar och blanketter som underlättar identifiering och stödjande av personer som riskerar att bli arbetslösa. I den nya metoden skickar företagshälsovården en blankett om yrkeskompetens till arbetstagaren. Personen kan använda blanketten som stöd för sina egna funderingar och skicka in den till arbetskraftstjänsterna om hen vill.  Om särskilda behov av stöd av arbetsförmågan identifieras utifrån blanketten, kan man komma överens om ett mottagnings- eller distansbesök till företagshälsovården. Under besöket kan man sedan kartlägga och närmare beskriva tidigare genomförda stödåtgärder för arbetsförmågan, den aktuella situationen och behovet av ytterligare åtgärder.

Arbetsgivaren fattar beslut om hur arbetsförmågan ska stödjas när anställningsförhållandet upphör. I praktiken kan man komma överens om ny samarbetspraxis med den egna företagshälsovårdens serviceproducent, och denna praxis registreras i företagshälsovårdens verksamhetsplan.

Läs mer

Mer information

Ny metod för att stödja sysselsättningsförmågan när anställningsförhållandet upphör (ttl.fi)