Med ett video-cv kan du presentera dig på ett mångsidigt sätt för arbetsgivaren

Nyheter

Ett video-cv, som blivit vanligare under de senaste åren, är ett mångsidigare sätt att presentera dig och din kompetens för arbetsgivaren än ett traditionellt cv. I processen gör du ett manuskript, spelar in en video och efterbehandlar den. Ta tillvara tipsen för ett lyckat video-cv.

Ett video-cv är en kort presentationsvideo om dig och din kompetens. I video-cv:t kan du lyfta fram din personlighet, kompetens och motivation på ett mångsidigare sätt och bättre etsa dig fast i arbetsgivarens minne än med ett pappers-cv. Du kan också bifoga ett video-cv till de traditionella jobbsökningspapperen när du söker ett jobb.

– Det har blivit vanligare att använda sig av ett video-cv. Arbetssökande skickar i synnerhet video-cv:n som bilaga till öppna ansökningar. En öppen ansökan skickas till en arbetsgivare som inte nödvändigtvis har meddelat att det finns en ledig arbetsplats, men hos vilken den arbetssökande är intresserad av att arbeta och vill uttrycka sitt intresse för detta, berättar Arto Lindholm, som fungerar som karriärvägledare i projektet Väylä som främjar sysselsättningen av personer i svag ställning på arbetsmarknaden.

Vi har samlat tips på hur du gör ett lyckat video-cv.

Manuskript

Det lönar sig att börja med att skriva ett manuskript för video-cv:t.

– Ett bra video-cv är ungefär en minut långt. Du behöver inte skriva allt rent i manuskriptet, utan det räcker att lista saker med franska streck. Om du skriver upp tre punkter, det vill säga en presentation av dig själv, din kompetens och dina mål, får du enkelt ihop material för en minut, räknar Arto Lindholm upp.

Om du söker en arbetsplats som kräver en presentationsvideo ska du på förhand ta reda på hur din kompetens motsvarar den uppgift du söker.

– I ett video-cv lönar det sig inte att spela en roll, utan att vara sig själv. Det lönar sig dock att öva på presentationen på förhand till exempel genom att uppträda för en kompis. Med hjälp av responsen från din kompis kan du ännu finslipa ditt video-cv.

Inspelning och förhållanden

Efter att du skrivit manuskriptet och övat är det dags att filma ditt video-cv.

– För att filma ett video-cv används ofta telefonens kamera. Det är viktigt att bilden är horisontell eftersom det ser behagligare ut på datorskärmen. Se till att kameran hålls stilla. Du kan också be en annan person att filma dig. Det är bäst att låta bli att använda filter. Om du filmar ditt video-cv hemma ska du fästa uppmärksamhet vid hur bakgrunden ser ut. Se också till att ha tillräcklig belysning, påminner Arto Lindholm.

Det är bra att se till att det inte finns några extra ljud i omgivningen där du filmar. Om du filmar ditt video-cv utomhus, kom ihåg att vinden lätt orsakar brus i mikrofonen. Om du har husdjur lönar det sig att överväga om du verkligen vill visa upp dem för arbetsgivaren.

– Till exempel mina egna katter är sådana att de alltid snurrar i bakgrunden när jag gör något. Det kan alltså vara bra att placera husdjur i ett annat utrymme under inspelningen. Husdjur är dock inte nödvändigtvis en dålig sak: de kan göra videon mer levande, vilket kan göra att arbetsgivaren kommer ihåg dig bättre, påpekar Marjut Laaksonen, projektchef för projektet Väylä.

Före inspelningen lönar det sig att ta en titt i spegeln eftersom ett vårdat utseende ger ett gott intryck av dig.

Efterbehandling

Efter inspelningen måste du redigera, det vill säga efterbehandla din video.

– Det lönar sig att fästa särskild uppmärksamhet vid redigeringen om du söker arbete med en öppen ansökan. Numera finns gratisprogram på internet som är lätta att använda. Med hjälp av dem kan du liva upp din video med bilder och text. Du kan också bifoga till exempel bilder av arbetsprov och med voice over-funktionen kan du tala samtidigt som bilderna visas. Det går också att lägga till ett cv i pappersformat som bild, berättar Arto Lindholm. 

När ditt video-cv är klart kan du skicka det till arbetsgivaren som en länk.

– Det lönar sig att modigt prova på att göra ett video-cv. Kom ihåg att du alltid kan försöka på nytt om du inte lyckas första gången. Om du bara orkar öva börjar det nog gå bra, uppmuntrar Marjut Laaksonen.

Marjut Laaksonen och Arto Lindholm berättade om hur man gör video-cv på mässan RekryExpo i Åbo Mässcentrum den 15 mars. Laaksonen och Lindholm representerade på mässan projektet Väylä, som är ett sysselsättningsprojekt som koordineras av Salo stad och delvis finansieras av Europeiska unionen.

Läs mer

Tips för jobbsökning