Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Bageriarbetare

Yrke Publicerad

Bageriarbetaren sköter bageriets maskiner och använder olika utrustning och redskap för delning av degen, kavling, fyllning, portionering och förpackning. Vid automationslinjerna övervakar bageriarbetaren maskinernas arbete och sköter underhållet av dem. Bageriarbetaren kan vara specialiserad på vissa arbetsmoment eller maskiner.

Arbetsskiftet inleds vanligen på morgonnatten. Vid en del storbagerier förekommer treskiftsarbete. Arbetet utförs stående på platsen. Lyftande och bärande hör till arbetet. Mjöldammsallergi kan vara ett hinder för yrket.

Bageriarbetaryrket förutsätter händighet och noggrannhet. Bageriarbetaren skall vara väl förtrogen med arbetsredskap och maskiner samt deras skötsel och användning. Lämplig utbildning för yrket är grundexamen i livsmedelsbranschen på bagerilinjen. Yrkesexamen för bagare och specialyrkesexamen för bagarmästare kan avläggas som fristående examen. Man kan också utbilda sig för yrket genom läroavtalsutbildning.

Leipomotyöntekijän on tunnettava leipomotuotteet ja hallittava niiden tuotantoprosessi. Ammatissa on hallittava koneiden ja laitteiden toiminta sekä osattava puhdistaa ja huoltaa ne turvallisuusseikat huomioiden.  

Ammatti edellyttää kädentaitoja, tarkkuutta ja huolellisuutta. Hygieeninen työskentelytapa on edellytys ammatissa toimiselle. Hyvä näkö ja herkkä haju- ja makuaisti ovat eduksi ammatissa. Työssä täytyy sopeutua aikaisiin herätyksiin. 

Ammatissa on osattava kiinnittää huomiota työnsä ergonomiaan, sillä leipomotyö on seisomatyötä, johon sisältyy paikallaan tai osittain kumarassa asennossa työskentelyä, kantamista ja nostamista.  

Pienemmissä leipomoissa työnkuvassa saattaa korostua asiakaspalvelutehtävät. Leipomot voivat olla lämpimiä, jopa kuumia ja koneet aiheuttavat melua. Ruoka-aineallergiat tai jauhopölyallergia voivat olla este ammatissa toimiselle. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua leipomoalaan, jolloin tutkintonimike on leipuri-kondiittori. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös leipomoalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.  

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Hygieniapassi vaaditaan leipomossa, jossa käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita. Poikkeuksena ovat leipomot, joissa käsiteltävät raaka-aineet tai lopputuotteet eivät ole helposti pilaantuvia elintarvikkeita, esimerkiksi leipomo, jossa valmistetaan ainoastaan taikinajuurella tehtyä ruisleipää.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Medianlön

2937 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken