Digitalisering - hot eller möjlighet?

Nyheter

Digitaliseringen hänför sig till en samhällelig förändring där informationsteknik införlivas som en allt väsentligare del av vårt arbets- och vardagsliv. Vi lägger märke till förändringen på många olika sätt. Som passagerare kan du se på din telefon hur kollektivtrafiken rör sig samt tidtabeller i realtid, och när du är hungrig kan du beställa mat direkt till din dörr och betala inköpen på nätet.

Jobbmarknaden är en del av digitaliseringen av vårt samhälle. Jobbmarknaden koncentrerar den offentliga och privata arbetsförmedlingen samt arbetslivs- och kompetensutvecklingstjänster till en nättjänst och är på så sätt ett svar på förändringen i arbetslivet. Med hjälp av artificiell intelligens presenteras arbetsplatser som motsvarar den arbetssökandes kompetens och erfarenhet, och arbetsgivarna får automatiskt potentiella arbetstagares arbetssökningsprofiler på sin rekommendationslista.

Den förändring som digitaliseringen medför är ändå inte enbart positiv. På senare tid har det uppkommit frågor speciellt med anknytning till den artificiella intelligensens tillförlitlighet och säkerhet. Den snabba utvecklingen och ibruktagandet av artificiell intelligens har påvisat att såväl nationell som internationell lagstiftning inte har anpassats tillräckligt snabbt med tanke på de hot som förknippas med artificiell intelligens. För tillfället känner vi inte tillräckligt bra till vilka samhälleliga konsekvenser de effektiva systemen för artificiell intelligens ger upphov till.

På G7-ländernas toppmöte som arrangerades i maj i år efterlyste ländernas ledare internationell reglering för utvecklingen av artificiell intelligens. Även många teknologiföretags ledare samt akademiker har uttryckt sin oro med tanke på den oreglerade utvecklingen av artificiell intelligens.

Artificiell intelligens underlättar arbetssökningen på Jobbmarknaden

Trots att effektiva artificiella system kräver reglering är artificiell intelligens inte synonym med hot. På Jobbmarknaden effektiviserar artificiell intelligens till exempel kopplingen av den arbetssökandes arbetssökningsprofil med lämplig arbetsannons. Metoderna inom Naturlig språkbehandling (Natural Language Processing, NLP) analyserar den text som den arbetssökande har skrivit i sin profil och hittar ofta effektivare en lämplig arbetsplats än om den arbetssökande manuellt skulle bläddra bland arbetsplatsannonser. På det här sättet underlättar artificiell intelligens arbetssökningen.

Digitaliseringen innebär alltså inte endast hot eller möjlighet. Det finns många olika nyanser av grått mellan svart och vitt och färgskalan är inte statisk. Ett hot kan plötsligt förvandlas till en möjlighet och vice versa. Det är därför viktigt att främja den offentliga debatten kring digitalisering och öppet dela med sig kunskap så att var och en har möjlighet och kunskap att utnyttja den ökande mångfalden av nättjänster på ett säkert sätt.

Läs mera

Mer information