Digitalisaatio – uhka vai mahdollisuus?
Digitalisaatio viittaa yhteiskunnalliseen muutokseen, jossa tietotekniikka sulautuu yhä oleellisemmaksi osaksi työ- ja arkielämäämme. Muutos näyttäytyy meille erilaisilla tavoilla. Esimerkiksi matkustajana näet puhelimestasi julkisen liikenteen reaaliaikaiset sijainnit ja aikataulut, ja nälkäisenä voit tilata ruokaa suoraan kotiovellesi ja maksaa ostoksesi verkossa.
Työmarkkinatori on osa yhteiskuntamme digitalisoitumista. Työmarkkinatori keskittää julkisen ja yksityisen työnvälityksen sekä työelämän ja osaamisen kehittämisen palvelut yhteen verkkopalveluun ja vastaa näin työelämän muutokseen. Työnhakijalle näytetään tekoälyn avulla hänen osaamiseensa ja kokemukseensa sopivia työpaikkoja, ja työnantajat saavat potentiaalisten työntekijöiden työnhakuprofiileja suosituslistalleen automaattisesti.
Digitalisaation aiheuttama muutos ei ole kuitenkaan pelkästään positiivinen. Viime aikoina esiin on noussut kysymyksiä erityisesti tekoälyteknologian luotettavuuteen ja turvallisuuteen liittyen. Tekoälyn kehityksen ja sen käyttöönoton hurja vauhti on osoittanut, että niin kansallinen kuin kansainvälinenkään lainsäädäntö ei ole mukautunut tarpeeksi nopeasti tekoälyyn liittyviin uhkiin. Emme tällä hetkellä ymmärrä riittävän hyvin tehokkaiden tekoälyjärjestelmien yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Tämän vuoden toukokuussa järjestetyssä huippukokouksessa G7-maiden johtajat peräänkuuluttivat kansainvälistä sääntelyä tekoälyjärjestelmien kehittämiselle. Myös useat teknologiayritysten johtajat ja akateemikot ovat esittäneet huolensa liittyen tekoälyn sääntelemättömään kehitykseen.
Tekoäly sujuvoittaa työnhakua Työmarkkinatorilla
Vaikka tehokkaat tekoälyjärjestelmät vaativatkin sääntelyä, tekoäly ei ole synonyymi uhalle. Työmarkkinatorilla tekoäly tehostaa esimerkiksi työnhakijan työnhakuprofiilin sekä hänelle sopivan työpaikkailmoituksen kohtaamista. Luonnollisen kielen käsittelyn (Natural Language Processing, NLP) menetelmät analysoivat työnhakijan profiiliinsa kirjoittamaa tekstiä ja löytävät hänelle sopivan työpaikan usein tehokkaammin kuin jos työnhakija manuaalisesti selailisi työpaikkailmoituksia. Tällä tavoin tekoäly sujuvoittaa työnhakua.
Digitalisaatio ei siis ole mustavalkoisesti vain uhka tai mahdollisuus. Harmaan sävyjä on mustan ja valkoisen välillä useita, eikä sävyskaala ole staattinen. Jokin uhka voi muuttua yllättäen mahdollisuudeksi ja toisin päin. Onkin tärkeää edistää digitalisaatioon liittyvää julkista keskustelua ja avointa ymmärryksen jakamista, jotta jokainen voi – ja osaa – hyödyntää lisääntyvää verkkopalveluiden kirjoa turvallisesti.
Lue lisää
- Näin kohtaanto toimii
- Vieraskynä: Tekoälyn hyödyntäminen kielitaitovaatimusten tunnistamisessa
- Vieraskynä: Hyvä tekoäly