"More is more" när man söker sommarjobb – den bästa tiden att söka sommarjobb är nu

Nyheter

Det lönar sig att börja söka sommarjobb genast i början av året, när det finns flest arbetsplatser. Du hittar lediga sommarjobb på olika jobbsökningssidor, men det är också en bra idé att ta reda på till exempel dolda arbetsplatser och den hjälp kommunerna erbjuder för att söka sommarjobb. Ett sommarjobb är ett sätt att tjäna pengar, men också ett sätt att få värdefull erfarenhet av arbetslivet.

Om du vill hitta ett sommarjobb för sommaren 2023 lönar det sig att börja söka jobb senast nu. Under de senaste åren har säsongen för sommarjobbssökning tidigarelagts. Tidigare var mars den livligaste ansökningsmånaden, men nu är den aktivaste tiden då lediga arbetsplatser anmäls och sommarjobb söks januari-februari. Ge inte upp om du inte hittar ett jobb genast i början av året. Lediga sommarjobb anmäls även senare på våren.

Den bransch du studerar i eller dina intressen påverkar säkert vilka sommarjobb som du vill söka, men när man söker ett sommarjobb lönar det sig att vara öppen för alla möjliga uppgifter och skicka många ansökningar.

– More is more! Ju mer du försöker, desto bättre möjligheter har du att få sommarjobb. Bli inte nedslagen om du får nekande svar, det är i allmänhet inget personligt. Den bransch inom vilken du söker sommarjobb behöver inte nödvändigtvis vara en passion för dig, eftersom det troligen inte är fråga om ett jobb du kommer att göra resten av ditt liv. Syftet med ett sommarjobb är att du får erfarenhet av arbetslivet och tjänar pengar till exempel för det kommande läsåret, påminner Eemeli Tammero som arbetar som karriärhandledare vid Navigatorn som erbjuder hjälp för personer under 30 år med arbete, utbildning och vardagen.

Alla medel ska tas i bruk

Det finns många jobbsökningssidor på nätet där du kan söka bland lediga sommarjobb. Vilka andra metoder finns det för att söka sommarjobb?

– Till exempel är det bra att komma ihåg dolda arbetsplatser. Du kan kartlägga de företag som finns nära dig, kontakta dem per e-post och fråga om de behöver sommarjobbare. Om du är en arbetssökande kund hos AN-tjänsterna kan du också ha rätt till lönesubvention, vilket är bra att nämna för arbetsgivaren. Dessutom lönar det sig att utnyttja personliga relationer, säger Eemeli Tammero.

Om det känns utmanande att söka sommarjobb ensam kan du till exempel på din hemkommuns webbplats ta reda på hurdan hjälp kommunen erbjuder för att hitta sommarjobb. Du får hjälp med att skriva en arbetsansökan och ett CV till exempel vid Navigatorn i ditt område. Dessutom finns det sysselsättningsmodeller som är skräddarsydda för sommarjobb, såsom modellen Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna (TTT).

Jobbsökningsdokument och att förbereda sig för en intervju

Många arbetsgivare ber sommarjobbssökande att skicka en arbetsansökan och ett CV. Unga arbetssökande har dock ofta inte mycket utbildning och knappt någon arbetserfarenhet. Vad kan man i detta fall skriva i jobbsökningsdokumenten?

– Skriv en kort beskrivning över dig själv och varför du söker just det ifrågavarande arbetet i ansökan. Därefter kan du i ditt CV räkna upp dina utbildningar och olika färdigheter, till exempel kunskaper i datateknik, körkort, hygienpass och språkkunskaper. Det lönar sig också att nämna de färdigheter och prestationer som skaffats genom hobbyer om du upplever att de kan vara till nytta i det arbete du söker, råder karriärhandledaren.

Men om en sommarjobbssökande hellre skulle vilja ringa arbetsgivaren eller besöka företaget och fråga om jobbmöjligheter – lönar det sig?

– Det beror oftast på hur stor arbetsgivaren är. Större företag sköter vanligtvis sin rekrytering enbart genom officiella ansökningsblanketter. Man kanske kan ringa små och medelstora företag, men oftast lönar det sig ändå att skicka en arbetsansökan och ett CV till arbetsgivaren innan man ringer.

Efter att jobbsökningsdokumenten har skickats in kallas du eventuellt till en arbetsintervju. Enligt Eemeli Tammero lönar det sig att alltid förbereda sig på att berätta varför du har sökt just denna arbetsplats. På Jobbmarknaden hittar du fler tips för att förbereda dig inför en intervju, lediga sommarjobb och information om arbetsavtalet.

Läs mer

Mer information

Suoma (toimistot.te-palvelut.fi, på finska)