Barmästare

Intervjuer Publicerad

"Barmästare är personligheter och det finns alltid jobb för bra typer. Det finns arbetsmöjligheter runt om i världen om man kan ens lite engelska."

Baarimestari Ortjo Nieminen
  • Ortjo Nieminen
  • Barmästare i restaurangen Another Doggy, som ägs av The Other Company Oy.
  • Utexaminerad som restaurangkock och senare servitör från Pohjois-Karjalan ammattiopisto. Har avlagt specialyrkesexamen för barmästare vid Savonian ammattiopisto.
  • 13 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med. 

Jag är barmästare och jobbar på Another Doggy-restaurangen i Joensuu. Min arbetsdag består av att planera och blanda drinkar, kundservice och planering av evenemang. Jag är restaurangchef på samma restaurang.

Hur har du hamnat i det yrke du valt? 

Först tänkte jag att jag skulle bli kock. Jag gjorde den sista praktiken som hör till utbildningen för restaurangkockar i en bar och stannade kvar för att arbeta där efter praktiken. Kort därefter började jag jobba bakom disken på en nattklubb. När jag hade arbetat fem år bakom bardisken, kände jag att det skulle vara bra att veta mer om drinkar. Jag började själv studera cocktails och senare sökte jag mig till specialyrkesutbildningen för barmästare.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka. 

För en barmästare blir tempot snabbare ju längre arbetsveckan går. I början av veckan görs förberedelser inför veckoslutet, såsom lossning av laster och mise en place, dvs. förhandsförberedelser. I barmästarens arbete innebär mise en place att koka olika slags lag, såsom sirap, cordial-mixers, dvs. smakbottnar och dryckesvinäger (shrub). Saften pressas också på förhand.

På fredagar och lördagar är arbetet hektisk servering och blandning av drinkar. Barmästaren skakar i bästa fall hundratals drinkar per kväll och arbetar oavbrutet inför människor. På söndagar är det lugnare och då samlas man ofta för att tillbringa tid med andra som jobbar inom restaurangbranschen.

I hurdan arbetsmiljö eller vilka arbetstider arbetar du? 

Jag arbetar i en bar, som är en mycket bullrig arbetsmiljö. Tinnitus är ett bekant problem för barmästare. Barmästare jobbar på kvällar, nätter och veckoslut.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket? 

Grunden för barmästarens kompetens är god kännedom om alkoholfria och alkoholhaltiga produkter. Dessutom behövs kreativitet, färdigheter i kundservice och tålamod. Det kräver påhittighet att kombinera olika smakpar och prova nya saker. Det räcker dock inte att behärska det experimentella köket, utan man måste också vara en passionerad kundbetjänt. När man jobbar i en miljö där musiken skränar och människorna ofta är berusade krävs det tålamod.

Vad är det bästa med ditt yrke? 

Det bästa är när man kan överraska kunden med en bra cocktail, det vill säga erbjuda en upplevelse.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande? 

Att barmästaren har en annan veckorytm än vänner eller familj. Ofta går det så att vännerna med tiden byts ut mot andra anställda inom restaurangbranschen, eftersom det är svårt att upprätthålla vänskapsrelationer eller parrelationer med personer som arbetar dagtid.

Alkoholism är en fallgrop inom branschen. Även om man själv kan undvika det, kan man bli tvungen att följa andra anställdas kamp med alkoholkonsumtionen.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli en barmästare? 

Barmästaryrket är ett kall, eftersom man inte hamnar i detta yrke på grund av lön eller arbetstider. Detta är hur som helst ett roligt arbete om man verkligen tycker om kundservice och vill experimentera med olika smakpar.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke? 

Barmästare är personligheter och det finns alltid jobb för bra typer. Det finns arbetsmöjligheter runt om i världen om man kan ens lite engelska. I framtiden görs troligtvis fler alkoholfria cocktails och low abv-cocktails, dvs. drycker med låg alkoholhalt.

Dela artikeln