Gästskribent: En god artificiell intelligens

Blogg

På vägen hem log jag, trots att det var en regnig och mörk decemberkväll och dagen hade varit lång. Jag tänkte på dagens händelser. Vi hade nyss testat en ny användargränssnittsdemo med sex kunder. Reaktionerna och responsen var allmänt positiv, en av deltagarna beskrev lösningen som ”imponerande”. Men en respons lämnade ändå kvar med mig. En av deltagarna sa att lösningen ”var något som kunde vara till och med terapeutiskt för en person som länge varit arbetslös.” Lösningen som han pratade om är en algoritm. En bra sådan.

Alltid är det inte lätt att beskriva ens egna kompetenser

När du letar efter en ny arbetsplats är det inte alltid lätt att beskriva vad du vet, vad du kan och vilka färdigheter du samlat på dig – saker som kan göra dig till en värdefull och god arbetstagare.

Att beskriva kompetenser kan vara svårt om du nyss fått din examen och du ännu inte har praktiska erfarenheter inom branschen där du vill arbeta.

Att beskriva kompetenser kan vara svårt om du har varit länge borta från arbetsmarknaden, till exempel anställd inom samma företag i över 20 år. Du kanske inte har hållit ditt CV uppdaterat. Du kanske misstänker att dina färdigheter är föråldrade men ändå vill du ha en förändring och en ny karriär.

Att beskriva kompetenser kan vara särskilt svårt och till och med tungt om du länge har varit arbetslös, har sökt hundratals jobb, men inte lyckats och det här fortsätter hända om och om igen. Hur kan du i den situationen beskriva dina kompetenser, färdigheter och vad som gör dig värdefull för en arbetsgivare?

Lösningen är artificiell intelligens – planerad för att hjälpa dig

Vi bygger bäst nästa generations tjänster för den finländska arbetsmarknaden. Situationer, som de jag beskrev tidigare, är sådana som kunder kan uppleva när de kommer till Jobbmarknad-tjänsten. Målet med Jobbmarknad är att förbättra sättet som arbete och arbetstagare hittar varandra. Jobbmarknad är en tjänst för hela folket. Oberoende om du är i skolan, i arbetslivet, är arbetslös eller ledig, så betjänar Jobbmarknad alla. Startpunkten är alltid personens situation och vi pratar även om situationsbaserade tjänster.

Vårt team för artificiell intelligens har jobbat hårt tillsammans med utvecklingsteamet och med de som jobbar med UX- och tjänsteutformning, så att Jobbmarknads kunder enkelt kan beskriva sina förmågor och kompetenser. Om man vill hitta ett nytt jobb, ska personen först ge relevant information om sig själv för själva arbetssökningen och sedan börja bygga en arbetssökningsprofil. Redan lite information räcker och med de här uppgifterna kan vi hjälpa kunden att öka sina kompetenser med beskrivande nyckelord som hen lägger till i profilen. Nyckelorden gör profilen starkare, hjälper en beskriva sina kompetenser bättre, noggrannare och mer detaljerat. Ju bättre personen har beskrivit sina kompetenser, sin arbetslivshistoria och sina förhoppningar, desto bättre och mer relevanta är de arbetsplatser som tjänsten ger utifrån informationen.

Om du vill veta mer om hur lösningen byggdes, läs Heikkis blogg.

Minna Vänskä
Senior Service Designer
Gofore