Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu – kavereiden kesken OMO

Blogg

OMO on yhtä kuin työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu. Työttömyysetuutta voi saada työtön tai työttömyysuhanalainen. Senpä vuoksi myös työttömyysetuus omaehtoisiin päätoimisiin opintoihin voidaan myöntää vain työttömille ja työttömyysuhanalaisille työnhakijoille, joilla on TE-toimiston tai kuntakokeilun toteama koulutustarve. Tuen myöntäminen ei ole kaikille työttömille subjektiivinen oikeus, vaan se perustuu asiakkaan tarpeeseen hankkia uudelleenkoulutusta tai täydennyskoulutusta työllistyäkseen paremmin kuin aikaisemmalla ammattitaidolla.

Tuettu opiskelu on tarkoitettu lyhytkestoiseen ja nopeasti työmarkkinoille valmistavaan päätoimiseen ammatilliseen opiskeluun. Oppilaitos määrittelee opintojen päätoimisuuden koulutusjakson laajuuden ja keston perusteella. Tukea voi maksimissaan saada 24:n kuukauden ajalle ja se ei voi sisältää loma-aikoja, vaan opintojen pitää edetä päätoimisesti koko tukiajan.

Myös opintojen aikana voi olla työnhakuvelvoite

Matti on 25-vuotias, käynyt lukion ja työskennellyt pakkausfirmassa 3 vuotta. Nyt yritys on tullut tiensä päähän, ja Matin työsuhde on päättynyt työnantajan toimesta tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Mattia on aina kiinnostanut rekkakuskin työ ja niinpä hän nyt työttömäksi jouduttuaan hakeutui ja pääsi opiskelemaan Logistiikan perustutkintoon. Hänellä oli selkeästi koulutuksen tarve, koska aikaisempaa ammatillista tutkintoa ei ollut ja työttömyys alkoi. Niinpä Matille myönnettiin liiton päiväraha 24:n kuukauden opiskelun ajaksi. Hänellä on koko opiskelun ajan työnhakuvelvoite eli ilman ammatillista koulutusta olevana hänen on haettava yhtä työpaikkaa kolmen kuukauden välein. Matti on innoissaan siirtymässä opiskelijaksi ja on varma, että saa kuljetusalan työpaikan työssäoppimisten kautta, koska rekkakuskeista on työvoimapula.

Omaehtoinen opiskelu ei aina tarkoita opintoja työttömyysetuudella

Liisa on koulutukseltaan lähihoitaja ja hän on työllistynyt vakituiseen työsuhteeseen vanhustyöhön. Liisan toiveena on kuitenkin lähteä jatkamaan terveydenhoitajan opintoihin, jotta työ olisi jatkossa fyysisesti vähän kevyempää. Liisa saa opiskelupaikan Kajaanin ammattikorkeakoulusta. Hän irtisanoutuu lähihoitajan työstä kaksi kuukautta ennen opintojen alkua ja tulee TE-toimistoon työnhakijaksi. Liisa oli kuullut työttömyysetuudella tuetusta omaehtoisesta opiskelusta ja haluaa hakea sitä, koska nyt hän on työtön. TE-toimisto kuitenkin arvioi, että Liisalla ei ole koulutustarvetta, koska hänellä on ollut ammattiaan vastaava vakituinen kokoaikatyö, mistä hän on itse irtisanoutunut. Todennäköisesti hän tulisi työllistymään lähihoitajana jatkossakin, koska alalla on työvoimapula. Työ menee aina edelle työttömyysetuuden myöntämisen opintoihin. Tukea ei Liisalle myönnetä.

Työkokeilussa näet sopiiko ala sinulle

Tarmo on ollut pitkään työttömänä, koska hän ei voi enää työskennellä rakennusmiehenä selkäkipujen vuoksi. Tarmolle on tehty selän tutkimuksia ja lääkärin suosituksesta hän on hakenut sekä vakuutusyhtiöltä että Kelalta kuntoutustukea uudelleen koulutukseen, mutta molemmat hakemukset on hylätty. Tarmo kävi ammatinvalinnanohjauksessa ja hänelle suositeltiin lastenohjaajan työtä päiväkodissa. Aluksi ajatus tuntui Tarmosta oudolta, mutta käytyään työkokeilussa päiväkodissa, hän huomasikin työn soveltuvan hänelle tosi hyvin, eikä selkääkään särkenyt niin paljon kuin raksan töissä. Tarmo pääsi opiskelemaan Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon ja hänelle myönnettiin työttömyysetuus opintoihin terveydellisistä syistä ja koska päiväkodit kaipaavat ammattitaitoisia työntekijöitä.

Opintojen jatkaminen työttömyyden aikana

Satu on määräaikaisessa työssä 31.10.2024 saakka. Hän on aloittanut työsuhteen aikana konetekniikan insinöörin ammattikorkeakouluopinnot. Opiskelu jatkuu edelleen työsuhteen päätyttyä. Satu on työnhakijana kuntakokeilussa ja hän on jo työssä ollessaan kysynyt työllisyysohjaajaltaan mahdollisuutta OMO:n työn päätyttyä. Opiskeluasia on kirjattu hänen suunnitelmaansa ja Satu on jättänyt OMO-hakemukset käsiteltäväksi. Työllisyysohjaaja toteaa Sadulla olevan koulutustarpeen, koska hän ei voi päästä vakituiseen insinöörin työhön ilman koulutusta, vaikka kokemusta alasta jo onkin. Sadulle myönnetään työttömyysetuus opintoihin työsuhteen päätyttyä 1.11.2024 alkaen, mikäli työ ei jatku, tai hän ei työllisty muualle kokoaikaisesti.

Opiskelujasi voidaan mahdollisesti tukea työttömyysetuudella, jos

  • olet täyttänyt 25 vuotta ennen opintojen alkua
  • olet työnhakijana TE-toimistossa tai kuntokokeilussa
  • sinulla on työttömyysturvaoikeus
  • TE-toimisto/kuntakokeilu on todennut koulutustarpeesi
  • opiskelusi on kirjattu työllistymissuunnitelmaasi
  • olet aloittamassa päätoimiset ammatilliset opinnot
  • haet etuutta ennen opintojen alkua

Kannattaa selvittää myös muita opintojen rahoituksia esimerkiksi työvoimakoulutuksena alkavia opintoja tai oppisopimusmahdollisuuksia.

Kirjoittanut

Suvi Sormunen
Asiantuntija, koulutus- ja valmennuspalvelut Kainuun TE-toimisto

Lue lisää

Haluan opiskella (tyomarkkinatori.fi)

Opiskelu työttömänä (tyomarkkinatori.fi)

Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella (tyomarkkinatori.fi)