Haluan opiskella

Jos olet opiskelija tai haluat hakea koulutukseen, löydät Työmarkkinatorilta neuvoja toimeentulon järjestämiseksi sekä tietoa eri tavoista opiskella joko täyspäiväisesti tai työn ohella.

Mitä haluaisit tehdä työksesi? Ammatinvalinta on ajankohtaista, kun siirryt opiskelujen jälkeen työelämään tai haluat vaihtaa alaa.

Ammatinvalinta on merkittävä päätös, mutta se ei määritä koko loppuelämääsi. Nykyisin ammattia vaihdetaan elämän aikana useaankin kertaan joko omasta halusta tai olosuhteiden pakottamana. Ammattia voi joutua vaihtamaan esimerkiksi silloin, kun oman alan työllisyystilanne tai työolosuhteet muuttuvat. Jotkut taas opiskelevat uuden ammatin, koska haluavat vaihtelua arkeen, oppia uutta tai kehittää itseään. Terveyteen liittyvät muutokset ovat myös yleisiä syitä ammatin vaihtamiseen.

Ammatin valinnassa on ennen kaikkea kysymys siitä, mitä haluat oppia tekemään. Kun teet valintaa, kannattaa pohtia omia arvoja ja toiveita. On olennaista tunnistaa sekä omat vahvuudet että rajoitukset ja pohtia, millaisten aiheiden parissa haluaa työskennellä. Sen jälkeen kannattaa selvittää, millä alalla ja millaisissa työtehtävissä voi päästä työskentelemään omien kiinnostuksen kohteiden parissa sekä parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

Kun valitset tulevaa ammattiasi, pohdi ja selvitä ennakkoluulottomasti, millaisia mahdollisuuksia on tarjolla, mitä haluaisit työksesi tehdä ja mikä olisi sinulle mahdollista. Kouluttautumisen avulla voit lisätä osaamistasi ja taitojasi niin, että voit työllistyä sinua kiinnostaviin tehtäviin.

Teet itse omat ratkaisusi alan ja ammatin valinnassa. Jos haluat ammattilaisen apua ja näkemyksiä pohdintojesi tueksi, voit hyödyntää TE-palveluiden tarjoamaa ammatinvalinnan ja uraohjauksen psykologipalvelua. Voit myös osallistua uravalmennukseen, jossa pohdit urapolkuasi yhdessä valmentajan ja muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Jos taas etsit tietoa koulutuksista, ota yhteyttä koulutusneuvontaan.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Uusi ammatti työn ohella

Jos olet jo työssä ja haluat hankkia uuden ammatin, pohdi, millaisiin opintoihin sinulla on aikaa ja energiaa ja miten mahdollinen tulotason muuttuminen vaikuttaa. Jos et halua luopua nykyisestä työpaikastasi opiskelun takia, voit etsiä koulutusohjelman, jonka pystyt suorittamaan työsi ohella. 

Ammatinvaihto ei välttämättä tarkoita, että sinun pitäisi vaihtaa alaa tai edes työpaikkaa. Voit kysyä työnantajaltasi opintovapaasta tai koulutusohjelmista, joita on mahdollista suorittaa työn ohella. Kun kehität omaa osaamistasi, voit päästä uusiin työtehtäviin omassa työpaikassasi. 

Lue lisää
Aiheesta muualla

Työkaluja ammatinvalinnan tueksi

Työmarkkinatorin Ammattitieto-palvelu

Kun harkitset tulevaisuuden uravaihtoehtoja, voit tutustua eri aloihin ja ammatteihin Työmarkkinatorin Ammattitieto-palvelussa. Voit saada vinkkejä omaan tilanteeseesi osiosta löytyvistä haastatteluista ja uratarinoista.

ForeAmmatti

ForeAmmatti on kattava digitaalinen palvelu, joka tarjoaa tietoa työnhaun ja urasuunnittelun tueksi. ForeAmmatista löydät tietoa eri ammatteihin liittyen. Saat selville esimerkiksi

  • millaisia ovat eri ammattien työtehtävät ja keskipalkka, 
  • kuinka paljon työpaikkoja on tarjolla ja missä päin Suomea,
  • kuinka moni muu hakee samoja työtehtäviä ja
  • millaisia osaamistoiveita työnantajat ovat listanneet työpaikkailmoituksissaan.

AVO-ammatinvalintaohjelma

AVO-ammatinvalintaohjelma on ammatinvalinnassa auttava itsearviointitehtävien kokonaisuus. Tehtävien tekeminen auttaa sinua pohtimaan ammattiin, kouluttautumiseen ja työntekoon liittyviä tavoitteitasi. Kun käyt läpi ohjelman kysymyksiä, saat vastauksiisi perustuvia ehdotuksia sinulle sopivista ammateista.

AVO-ammatinvalintaohjelman avulla voit 

  • pohtia, millaista työtä haluat tehdä, 
  • arvioida omia vahvuuksiasi ja mahdollisia rajoitteitasi, 
  • selvittää kiinnostustestillä, millaisista tehtävistä olet kiinnostunut,
  • testata, mitkä ammatit vastaavat toiveitasi ja millä perusteella,
  • tarkastella toiveisiisi sopivia ammatteja sekä
  • tallentaa omat tuloksesi ja tutkia ajatuksella eri koulutusten ja ammattien vaihtoehtoja.

Töissä.fi

Töissä.fi-sivustolta löydät tietoa siitä, millaisissa tehtävissä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelleet työskentelevät. Palvelu on korkeakoulujen tuottama.

Eri alojen työllisyystilanteeseen tutustuminen

Kun olet löytänyt sinulle sopivan alan, kannattaa ottaa selvää sen työllisyystilanteesta.

Työmarkkinatorilla voit selata avoimia työpaikkoja ja tarkastella, millaisia työtehtäviä on tarjolla tällä hetkellä.

Ammattibarometri

Ammattibarometrin avulla voit tutkia, millaiset työllistymismahdollisuudet valitsemallasi alalla on eri alueilla. Löydät ammattibarometrista tietoa 200 eri ammatin työmarkkinatilanteesta, työllisyystilanteesta ja kehitysnäkymistä. Voit tarkastella, onko alallasi tai ammatissasi työvoimapulaa tai työvoiman ylitarjontaa sekä kuinka paljon ammatissa olevia työttömiä ja avoimia paikkoja on ollut viime aikoina.

Ammattiin kouluttautuminen

Kun olet löytänyt kiinnostavan ammatin ja pohtinut alan työllisyystilannetta, on seuraavaksi aika selvittää, millaista koulutusta alalle työllistyminen vaatii. Ammatin vaatima koulutus voi olla lyhyt kurssi, korkeakoulututkinto tai mitä vain siltä väliltä. 

Jos sinulla ei ole vielä ammatillista koulutusta, vaihtoehtoina on esimerkiksi toisen asteen ammatillisen koulutuksen suorittaminen, oppisopimuskoulutus tai tutkinnon hankkiminen ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Myös joissakin kansanopistoissa voi suorittaa ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia. Lisätietoja opiskelupaikoista ja niihin hakeutumisesta löydät Opintopolusta.

Yrittäjyys uravaihtoehtona 

Mikäli harkitset yrittäjyyttä uravaihtoehtona, voit osallistua yrittäjyyskoulutukseen tai uravalmennukseen. Testaa soveltuvuuttasi yrittäjäksi Oma Yritys-Suomen maksuttomalla testillä. 

Lue lisää
Aiheesta muualla

Vaihtoehtoja on paljon, joten voit opiskella monilla eri tavoilla erilaisissa oppilaitoksissa.

Sinun on mahdollista hankkia osaamista ja kehittää ammattitaitoasi monenlaisissa oppilaitoksissa. Nykyään opiskelutapoja on paljon erilaisia. Voit opiskella lähi- tai etäopetuksessa, osallistua monimuoto-opetukseen tai suorittaa tutkinnon täysin itsenäisesti. Elämäntilanteeseesi mukaan voit opiskella kokoaikaisesti, työn ohessa tai työttömänä.

Jos olet kotoutuja, sairauslomalla, eläkkeellä tai vanhempainvapailla, elämäntilanteesi voi vaikuttaa mahdollisuuksiisi opiskella, mutta kaikissa tilanteissa on kuitenkin mahdollista opiskella jotakin.

Kun suunnittelet opiskelua, mieti vastauksia seuraaviin kysymyksiin.

  • Millaisia tietoja ja taitoja haluat oppia? Missä se on mahdollista?
  • Kuinka pitkään olet valmis opiskelemaan?
  • Mitä opiskelupaikan saaminen vaatii?
  • Miten rahoitat opintosi ja toimeentulosi opintojen aikana?
  • Mitä valmiuksia opinnot tarjoavat sinulle? Vaaditaanko tutkinnon jälkeen vielä lisäkoulutusta, jotta saavutat päämääräsi?

Opintopolku-verkkopalvelusta löydät tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Koulutusvaihtoehtoihin tutustumisen lisäksi voit hakea koulutuksiin sen kautta.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Koulutustakuu osana nuorisotakuuta

Nuorisotakuuseen liittyvä koulutustakuu varmistaa jokaiselle peruskoulun päättäneelle koulutuspaikan

  • lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa,
  • oppisopimuskoulutuksessa,
  • työpajassa tai kuntoutuksessa tai
  • muulla tavoin.

Samalla ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinta uudistuu. Yhteisvalinnan toisen asteen opiskelijavalinnassa saavat etusijan ne nuoret, joilla ei ole mitään tutkintoa tai muuta koulutuspaikkaa peruskoulun jälkeen. Tämä varmistaa, että ensimmäistä koulutuspaikkaansa hakevat pääsevät koulutukseen.

Täydennyshaku

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa varsinaisessa haussa, hyödynnä täydennyshakua. Voit hakea ammatilliseen koulutukseen myös jatkuvan haun kautta.

Kesken jääneet opinnot

Jos opintosi ovat jääneet kesken, voit useimmiten jatkaa siitä, mihin opinnoissasi aiemmin jäit. Jos opinto-oikeutesi ei ole enää voimassa, sinun on kuitenkin haettava opiskelupaikkaa uudelleen. Aiemmat suorituksesi on mahdollista sisällyttää tutkintoon, kun olet saanut opiskeluoikeuden. Kysy oppilaitoksestasi, millaisia mahdollisuuksia sinulla on suorittaa opintosi loppuun.

Opiskelu työn ohessa

Jos olet töissä, voit suorittaa työn ohessa monimuoto-opintoja tai voit kysyä työnantajaltasi mahdollisuutta pitää vuorottelu- tai opintovapaata.

Monimuoto-opinnot on suunniteltu käytäväksi työn ohessa, joten lähiopetusta on vähemmän ja se painottuu iltoihin ja viikonloppuihin. Monimuoto-opinnoissa yhdistetään eri opiskelumuotoja, joten se voi sisältää esimerkiksi lähiopetusta, verkko-opiskelua, opintoryhmätyöskentelyä ja itsenäistä opiskelua. 

Vuorotteluvapaa on pidempi vapaa, josta sovit yhdessä työnantajasi kanssa. Voit käyttää vapaan esimerkiksi opiskeluun.

Opintovapaakäytännöt vaihtelevat työpaikoittain, joten niistä kannattaa keskustella oman työnantajan kanssa.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Voit hankkia toimeentulosi opintojen aikana monella eri tavalla. Tutustu eri vaihtoehtoihin, jotta löydät oman tapasi turvata toimeentulosi.

Kun opiskelet, erilaisia mahdollisuuksiasi toimeentulon hankkimiseen ovat Kelan opintotuki, työstäsi saamasi palkka sekä työttömyysturva. Pidemmän uran tehneille mahdollisia ovat myös aikuiskoulutustuki ja vuorottelukorvaus. Muita mahdollisuuksia ovat esimerkiksi oppisopimus ja erilaiset apurahat.

Palkan lisäksi voit saada samaan aikaan vain yhtä etuutta kerrallaan. Huomaathan, että palkka vaikuttaa saamasi tuen määrään. Opintotuella on tulorajat, aikuiskoulutustuella on sivutuloraja ja työttömyysturva sovitellaan palkkatulojesi kanssa. Myös vuorottelukorvausta vähentävät muut tulot, joita saat vapaan aikana.

Sinun pitää ilmoittautua työnhakijasi, jotta sinulla on oikeus työttömyysturvaan. Työnhakijana sinun pitää ilmoittaa kaikista opinnoistasi TE-toimistoosi tai kotikuntaasi,  jossa niiden mahdollinen vaikutus työttömyysturvan saamiseen selvitetään. Huomaathan, että jos vähennät työtunteja tai irtisanoudut työstä opintojen takia, menetät samalla oikeuden työttömyysturvaan.

Lue lisää

Opintojen rahoittaminen eri tilanteissa

Opiskelu työttömänä 

Työttömänä voit rahoittaa opintosi joko työttömyysturvalla tai Kelan opintotuella, jos opinnot kestävät vähintään kaksi kuukautta. Opiskelu ei estä työttömyysturvan saamista, jos olet sopinut opiskelusta yhdessä TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa. Työvoimakoulutus on maksutonta ja sen aikana voit saada myös kulukorvausta.

Palvelut

Opiskelu kokoaikatyön ohessa 

Jos käyt kokoaikatyössä, voit rahoittaa opintojasi palkalla, opintotuella, aikuiskoulutustuella tai vuorottelukorvauksella. Palkan lisäksi voit saada samaan aikaan vain yhtä etuutta kerrallaan. Huomaathan, että palkka vaikuttaa saamasi tuen määrään. Yli kahden kuukauden opintoihin voit saada opintotukea tai aikuiskoulutustukea.

Opiskelu osa-aikatyön ohessa 

Osa-aikatyön ohessa voit rahoittaa opintojasi palkkatuloilla tai palkkatulojen kanssa sovitellulla työttömyysturvalla. Yli kahden kuukauden opintoihin voit saada myös opintotukea tai aikuiskoulutustukea. 

Opiskelu lomautettuna 

Jos sinut lomautetaan, opintojesi rahoitusmahdollisuudet ovat samat kuin työttömällä. Sinun tulee ilmoittautua työnhakijaksi ja ilmoittaa opinnoistasi TE-toimistoosi tai kotikuntaasi.

Opiskelu yrittäjänä 

Päätoimisena yrittäjänä voit rahoittaa opintojasi yritystoiminnasta saatavilla tuloilla tai yli kaksi kuukautta kestävät opinnot opintotuella tai yrittäjän aikuiskoulutustuella. Sivutoimisena yrittäjänä sinulla on samat  rahoitusvaihtoehdot kuin työttömällä.

Lue lisää

Aiheesta muualla

Eri tukimuodot

Opintotuki

Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulosi opiskelun aikana. Opintotuen myöntämisehdot ovat erilaiset korkeakouluopinnoissa ja toisen asteen opinnoissa.

Aikuiskoulutustuki

Jos sinulla on yhteensä vähintään kahdeksan vuoden työkokemus miltä alalta tahansa sekä vähintään vuoden ajan kestänyt työsuhde nykyisessä työpaikassasi, Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki voi olla ratkaisu toimeentulosi turvaamiseen opintojen aikana. 

Tukiaikana sinun pitää olla opintovapaalla tai muulla palkattomalla vapaalla. Jos haluat työskennellä opintojesi aikana tai sinulla on muita tuloja, voit saada soviteltua aikuiskoulutustukea.

Myös yrittäjänä sinulla on mahdollisuus aikuiskoulutustukeen.

Aiheesta muualla

Vuorottelukorvaus

Jos olet kokoaikatyössä, voit sopia työnantajasi kanssa vuorotteluvapaasta. Saat sen aikana vuorottelukorvausta. Jos kuulut työttömyyskassaan, hae vuorottelukorvausta työttömyyskassastasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae sitä Kelasta.

Toimeentulotuki

Opiskelijana voit olla oikeutettu toimeentulotukeen esimerkiksi silloin, kun opintotuki on katkaistu tai se on loppunut. Voit olla oikeutettu toimentulotukeen myös kesällä, jos opiskelu ei ole silloin mahdollista, etkä ole saanut työpaikkaa. Huomioithan, että elämäntilanteesi ja varallisuutesi vaikuttavat toimeentulotuen saamiseen. Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto.

Työttömänä sinulla on paljon erilaisia mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistasi tai kokeilla jotain täysin uutta. Jos olet työtön työnhakija, on tärkeää, että sovit opintojen aloittamisesta TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa ennen opintojen aloittamista.

Voit olla oikeutettu työttömyysturvaan opiskelujen aikana tietyillä ehdoilla. Ennen opiskelun aloittamista TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntija arvioi, täyttyvätkö työttömyysturvan saamisen edellytykset, joten ota yhteyttä asiantuntijaasi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos olet työtön työnhakija, muistathan ilmoittaa kaikista alkavista opinnoistasi asiantuntijallesi. Ilmoita opiskeluista myös silloin, kun et saa opintotukea.

Työvoimakoulutus

Ammatillisessa työvoimakoulutuksessa voit suorittaa perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai osan näistä tutkinnoista. Monilla aloilla järjestetään lisäksi jatko- tai täydennyskoulutusta. Maksutonta ammatillista työvoimakoulutusta järjestetään ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa, korkeakouluissa ja yksityisissä oppilaitoksissa.

Jos harkitset yrittäjyyttä tai aiot aloittaa yritystoiminnan, voit osallistua työvoimakoulutuksena järjestettävään yrittäjäkoulutukseen. Yritystoiminnan aloittamisen voi yhdistää joustavasti yrittäjäkoulutuksen suorittamiseen.

Palvelut
Aiheesta muualla

Omaehtoinen opiskelu 

Jos haluat kehittää osaamistasi työttömyyden aikana ja olet vähintään 25-vuotias, tutustu omaehtoiseen opiskeluun. Omaehtoinen opiskelu tarkoittaa koulutusta, jonka tuottaa ja jonka opiskelijavalinnasta päättää oppilaitos, ei TE-palvelut. Sinun tulee sopia opinnoista oman asiantuntijasi kanssa.

Lyhytkestoiset opinnot ja työttömyysturva

Jos olet yli 25-vuotias, opiskellut aiemmin ja sinulta puuttuu tutkinnosta vain pieni osa tai haluat suorittaa jonkin lyhyen täydentävän kurssin, sinulla voi olla mahdollisuus tehdä lyhytkestoisia opintoja ja saada tältä ajalta työttömyysturvaa. Opiskelu voi kestää enintään kuusi kuukautta.

Kotoutujan omaehtoinen opiskelu

Omaehtoinen opiskelu on vaihtoehto TE-palveluiden kotoutumiskoulutuksille. Omaehtoinen opiskelu on hyödyksi silloin, jos TE-toimisto tai kuntakokeilu ei voi tarjota sinulle opiskelupaikkaa kotoutumiskoulutuksesta tai löydät jonkin muun tarpeisiisi paremmin sopivan koulutuksen. Joskus omaehtoinen opiskelu voi nopeuttaa työllistymistäsi ja kotoutumistasi.

Sivutoiminen opiskelu

Sivutoiminen opiskelu on opiskelua, joka ei estä sinua tekemästä ja hakemasta kokoaikatyötä. Opinnot voivat olla esimerkiksi uuden taidon opettelua, perusopintojen tekemistä avoimessa oppilaitoksessa tai aiemmin keskeytyneen tutkinnon tekemistä loppuun.

Päätoimisena opiskelijana saat yleensä toimeentulosi opintotuesta. Joissakin tapauksissa voit saada opiskelun aikana työttömyysturvaa.

Opintotuki ja työttömyysturva 

Päätoimisena opiskelijana saat ensisijainen toimeentulosi opintotuesta. Opintotuesta vastaa Kela. 
Et voi saada opintotukea ja työttömyysturvaa samaan aikaan.

Opiskelu työttömyysturvalla

Jos olet työtön ja haluat aloittaa opinnot, sinun kannattaa tutustua työvoimakoulutuksiin, lyhytkestoisten tai sivutoimisten opintojen mahdollisuuteen sekä omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella (ei alle 25-vuotiaille). Kun opiskelet näillä tavoilla, sinun voi olla mahdollista saada työttömyysturvaa opiskelusi aikana.

Palvelut

Päätoimiset opinnot  

Päätoimisena opiskelijana et yleensä ole oikeutettu työttömyysturvaan. Tämä koskee myös opiskelun loma-aikoja.    

Päätoimisia ovat opinnot, joiden tavoitteena on suorittaa

  • ammattikorkeakoulututkinto,
  • ylempi ammattikorkeakoulututkinto,  
  • alempi tai ylempi korkeakoulututkinto yliopistossa tai 
  • lukio-opinnot, joiden oppimäärän mukainen laajuus on vähintään 150 opintopistettä eli käytännössä nuorille suunnatut lukio-opinnot sekä sisäoppilaitoksessa järjestetyt lukio-opinnot.

Päätoimisia ovat ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaiset opinnot, joiden tavoitteena on suorittaa

  • ammatillinen perustutkinto tai tutkinnon osa,
  • ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus tai  
  • työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus.  

Päätoimisia ovat myös muut opinnot silloin, kun

  • opintosuunnitelmassa opintojen laajuus on keskimäärin vähintään viisi opintopistettä tai kolme opintoviikkoa tai 4,5 osaamispistettä opiskelukuukaudessa tai
  • opetusohjelmassa opintojen laajuus on keskimäärin vähintään 25 viikkotuntia, jollei sitä ole määritelty opintopisteinä tai -viikkoina tai osaamispisteinä.

TE-toimisto tai kuntakokeilu selvittää opintojesi pää- tai sivutoimisuuden.

Opintojen päättyminen  

Opiskeluasi pidetään päätoimisena, kunnes osoitat sen päättyneen. Jos suoritat perusopetuksen tai lukion koko oppimäärää, pidetään sinua aina päätoimisena opiskelijana lukukauden loppuun asti.  

Voit tarvittaessa osoittaa, että opintosi ovat päättyneet esimerkiksi  

  • tutkintotodistuksella,
  • erotodistuksella tai
  • selvityksellä siitä, että näyttökokeeseen valmistava koulutus on päättynyt.  

Opintojesi päättymisen osoittaa myös se, että opintosi ovat olleet keskeytyneenä vähintään vuoden. Opintojen keskeytyneenä olo tarkoittaa sitä, ettet ole tehnyt opintosuorituksia, osallistunut opetukseen tai valmistellut ohjatusti esimerkiksi lopputyötäsi.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Kun opiskelet ulkomailla, kehität kielitaitoasi ja saat arvokasta kokemusta, josta on varmasti hyötyä jatkossa.

Opiskelu ulkomailla

Voit opiskella ulkomailla eri elämänvaiheissa. Opiskelusi voi kestää muutamasta viikosta useaan vuoteen.

Jos opiskelet Suomessa, voit hakea opiskelijavaihtoon ulkomaille. Vaihdossa voit suorittaa osan suomalaisen tutkinnon opinnoista. Tietoa vaihto-opiskelusta saat omalta oppilaitokseltasi.

Voit suorittaa ulkomailla myös kokonaisen tutkinnon. Tällöin opiskelu kestää tutkinnon laajuudesta riippuen useamman vuoden.

Harjoittelu ulkomailla

Voit tehdä opintoihisi kuuluvan harjoittelun ulkomailla. Se on mahdollista ensisijaisesti opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Harjoittelu tukee

  • ammatillista kehittymistäsi,
  • kielitaitoasi sekä
  • sinun ja työnantajasi kansainvälistymistä.

Jos opiskelet ammatillisessa oppilaitoksessa, voit hakea työssäoppimispaikkaa ulkomailta oman oppilaitoksesi kautta.

Jos olet korkeakouluopiskelija, työharjoittelupaikkoja ulkomailta voit löytää esimerkiksi

  • oman korkeakoulusi kontaktien kautta,
  • opetushallituksen kautta (EDUFI-harjoittelu),
  • kansainvälisten opiskelijajärjestöjen kautta tai
  • voit ottaa itsenäisesti yhteyttä suoraan työnantajiin.

Tarkista omasta korkeakoulustasi, voitko hakea harjoittelutukea. Voit saada Erasmus+-tukea, kun teet  harjoittelusi EU-maissa, Islannissa, Norjassa, Liechtensteinissa, Makedoniassa tai Turkissa. Voit etsiä harjoittelupaikkoja esimerkiksi EURES-portaalin kautta.

Jos olet vastavalmistunut tai työtön nuori, voit hakea

  • työharjoittelupaikkaa ulkomailta erilaisten ohjelmien tai hankkeiden kautta tai
  • työelämävalmennukseen ulkomaille.

Jos olet 18–35-vuotias ja juuri valmistunut toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta, voit hakea ulkomaille Erasmus+-tuettuun harjoitteluun Allianssin nuorisovaihdon Ready for Life -hankkeen kautta.

Jos opiskelet korkeakoulussa tai valmistumisestasi on kulunut enintään vuosi, voit hakea Opetushallituksen kautta EDUFI-harjoittelupaikkoja. EDUFI-harjoittelu tukee opintojasi ja kasvattaa ammattitaitoasi. Saat Opetushallitukselta myös apurahan harjoitteluasi varten.

Lisätietoja erilaisista mahdollisuuksista kansainvälistyä saat Opetushallituksen Maailmalle.net-palvelusta sekä neuvontapalvelusta.

Aiheesta muualla

Työleirille tai vapaaehtoistyöhön

Kansainväliset työleirit ovat hyvä keino tutustua kohdemaan kulttuuriin. Samalla teet vapaaehtoistyötä monikulttuurisessa ryhmässä paikallisen yleishyödyllisen yhteisön hyväksi.

Leirit kestävät yleensä 2–3 viikkoa. Niitä järjestetään eri puolilla maailmaa pääsääntöisesti kesäisin. Osanottajat ovat yleensä 18–30-vuotiaita, mutta yläikärajaa ei ole. Työstä ei makseta palkkaa, vaan korvaukseksi saat ruoan ja majoituksen. Kansainväliselle työleirille voit hakea esimerkiksi Kansainvälisen Vapaaehtoistyö ry:n kautta.

Jos pidät välivuotta, pitkäaikainen vapaaehtoistyö voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Yleensä vapaaehtoistyöjaksosta aiheutuu joitakin kuluja, jotka on hoidettava itse. Eurooppalainen vapaaehtoistyö tarjoaa mahdollisuuden myös EU-tuettuun pitempiaikaiseen vapaaehtoistyöhön 17–30-vuotiaille eurooppalaisille nuorille.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Haluatko opiskella Suomessa lyhtyaikaisesti tai suorittaa kokonaisen tutkinnon? Selvitä, tarvitsetko viisumia tai oleskelulupaa.

Voit opiskella Suomessa alle 90 päivää ilman oleskelulupaa. Alle 90 päivän oleskelua varten saatat tarvita viisumin.

Jos tulet Suomeen opiskelemaan yli 90 päivän ajaksi, tarvitset oleskeluluvan. Oleskelulupa myönnetään yleensä koko opintojen ajaksi. Oleskelulupa voidaan myöntää kuitenkin korkeintaan niin pitkäksi aikaa kuin passisi on voimassa.

Voit saada opiskelijan oleskeluluvan, jos sinut on hyväksytty Suomessa sijaitsevaan korkeakouluun tai muuhun oppilaitokseen ja opiskelu johtaa tutkintoon tai ammattiin tai osallistut oppilaitosten väliseen tai muuhun vaihto-ohjelmaan.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Kun harkitset yrittäjyyttä uravaihtoehtona, aiot yrittäjäksi tai olet perustanut yrityksen, voit osallistua yrittäjäkoulutukseen, uravalmennukseen tai työvoimakoulutukseen.

Yrittäjäkoulutukset tarjoavat sinulle tietoa yrittämisen arjesta ja auttavat liiketoiminnan suunnittelussa.

Uravalmennus tarjoaa mahdollisuuden tutustua yrittäjyyteen palkkatyön vaihtoehtona.

Yrityksen perustamiskoulutuksessa voit syventää tietojasi esimerkiksi markkinoinnista ja yrittämisen riskeistä. Voit myös perehtyä laajemmin yrityksen perustamiseen liittyviin toimenpiteisiin sekä kehittää yritysideaasi ja liiketoimintasuunnitelmaasi.

Lyhytkestoisena työvoimakoulutuksena järjestettävässä yrittäjäkoulutuksessa voit kehittää yritysideaasi ja saat tukea liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Voit myös suorittaa erilaisia yrittäjäkoulutuksia ja yrittäjyyskursseja omaehtoisina opintoina. Lisäksi työvoimakoulutuksena järjestetään koulutusta, joka tähtää yrittäjän ammattitutkinnon tai sen osan suorittamiseen.

Voit käynnistää yritystoiminnan samalla, kun osallistut yrittäjäkoulutukseen.

Palvelut