Annis berättelse: Mentorskapet gav en modell för min karriär inom IT-branschen

Jag har studerat datavetenskap som huvudämne vid Tammerfors universitet och matematik, psykologi och ekonomi som biämnen. Jag inledde min karriär som praktikant vid Utbildningsstyrelsens dataadministrationsenhet, där jag fick göra ad-hoc SQL-enkäter om operativa databaser och bygga upp rapportering för olika interna behov. Under praktiken fick jag bekanta mig med kunskapsbaserad ledning och fick en första kontakt med arbetet inom min egen bransch.

Min första arbetsplats inom branschen var vid ett konsulthus där jag började som juniorkonsult i kundprojekt. Ett enormt team stödde mig i mina arbetsuppgifter och jag fick värdefullt mentorskap av erfarna konsulter. Erfarenheten gav en bra start på karriären och väckte en vilja att hjälpa andra nya i branschen att anpassa sig och lysa i sitt eget arbete.

År 2018 fick jag ett arbetserbjudande av min nuvarande arbetsgivare och beslöt att byta arbetsplats till ett större företag. I mitt nya arbete fick jag delta i större projekt och mina kunder blev internationella företag, så mitt arbetsspråk ändrades till engelska. Med min nuvarande arbetsgivare har jag arbetat i flera olika roller: som seniorutvecklare, projektchef och teamledare. För närvarande arbetar jag som affärschef för underhållspraktiken vid Data & AI-enheten.

Min nuvarande arbetsgivare litar på och uppskattar min kompetens

Mina framsteg vittnar om att andra har litat på och uppskattat min kompetens. Därför har arbetet varit meningsfullt och motiverande. Jag tycker om vår företagarinriktade och självstyrande arbetskultur, där arbetstagarna har frihet att arbeta på sitt eget sätt, så länge de producerar det bästa slutresultatet för kunden.

De största framgångarna anser jag vara situationer där jag har fått vara mentor åt mina yngre kollegor och teammedlemmar. Det är fint att se hur andra växer och uppnår sina egna mål.

I arbetslivet har jag upplevt det som utmanande att hitta sin egen riktning. Det finns många möjligheter och uppgifter av många olika slag. Mina styrkor i arbetslivet är samarbetsförmåga samt förmåga att gestalta stora helheter och dela upp dem i delar som går att handskas med. Jag har också velat upprätthålla mina tekniska färdigheter, så ibland har det samlats mer arbete på skrivbordet än vad jag hinner göra. Då måste man kunna prioritera det egna och projektteamets arbete så att saker och ting framskrider, men så att ingens arbetsbörda blir oskälig.

Frivilligarbetet hjälpte mig att få min första arbetsplats

Den som inleder sin karriär inom IT-branschen bör bekanta sig med olika företag och arbetsuppgifter med öppet sinne. Under studietiden upplevde jag att olika företagsbesök var till nytta, eftersom de gav konkret information om hurdana arbetsgivare det finns. Dessutom var nätverksevenemang, såsom mässor och välgörenhetsprojekt, till nytta. Jag arbetade som frivillig till exempel i kodskolan för barn i lågstadieåldern samt i Rails Girls-kodningsevenemanget för kvinnor och arbetade som tutor vid universitetet i slutet av mina studier. De nätverk jag skaffat på dessa evenemang har varit till nytta senare och när jag sökte min första arbetsplats uppskattade arbetsgivaren min aktivitet under studietiden. Numera nätverkar jag aktivt i Mothers In Business-organisationen och under familjeledigheterna är jag också frivillig arrangör av evenemang i organisationen.

Jag anser att kvinnor behövs inom IT-branschen

Min mamma var hemmamamma hela min barndom och ungdom, så jag hade ingen modell för hur man bygger en karriär som kvinna. Som barn drömde jag egentligen inte om något yrke, men jag var redan då intresserad av att undervisa. Intresset lever vidare och jag utnyttjar det när jag introducerar nya arbetstagare. Ibland håller jag utbildningar även för våra kunder och för användarna av deras datasystem och förbereder utbildningsmaterial.

Jag tycker om dynamiken i IT-branschen och att man värdesätter självstyrning och undviker onödig byråkrati. Jag upplever också att arbetet inom IT-branschen är viktigt med tanke på jämställdheten. Enligt olika källor är cirka 20–25 procent av dem som arbetar inom IT-branschen kvinnor, men i digitala miljöer används system, applikationer och plattformar ändå i praktiken var och en av oss dagligen. I utvecklingen av tjänsterna behövs många slags människor för att de ska passa alla användare och för att man ska kunna beakta olika behov så bra som möjligt.

I arbetslivet har jag lärt mig att med egen aktivitet och äkthet få tillgång till uppgifter som motiverar och inspirerar. Under min karriär har jag ofta först utfört mer krävande uppgifter, men först senare har min titel ändrats så att den motsvarar det jag gör. Det lönar sig alltså inte att vänta på att någon ska styra din karriär, utan klargör dina egna mål och sträv aktivt mot dem. IT-branschen förändras ständigt och nya titlar och beteckningar skapas hela tiden. För närvarande finns det inte nödvändigtvis ens den beteckning som du kommer att arbeta med om några år.

Det är viktigt att skilja mellan arbete och fritid

Man måste anstränga sig för att upprätthålla koncentrationsförmågan. Man kan inte skriva snabbmeddelanden och multitaska under mötena, eftersom ingen har nytta av det. För att sköta den egna arbetsprestationen krävs aktiva åtgärder och därför ser jag till att ta tillräckliga pauser och deep focus-tid under arbetsdagarna. På så sätt kan jag göra saker klara. Att ständigt hoppa mellan möten belastar hjärnan och minskar kreativiteten, så man måste aktivt administrera sin egen kalender. Små hopp utomhus för att få syre, till exempel under lunchpauserna, skärper tankarna under eftermiddagen.

Jag försöker sköta arbetsuppgifterna under arbetsdagen och hålla appar i anslutning till arbetet på arbetsdatorn och arbetstelefonen avstängd efter arbetsdagen. Detta är inte alltid möjligt i virrvarret som är småbarnsvardagen, men det är vad jag strävar efter.

Det är viktigt att kunna skilja mellan fritid och arbetstid, eftersom hjärnan behöver rutiner. Därför börjar eller avslutar jag ofta arbetsdagen med en promenad, där jag liksom psykiskt flyttar till och från arbetsplatsen, även om jag huvudsakligen arbetar hemma. På kontorsdagarna gör bilresan samma sak.

På fritiden tillbringar jag mycket tid med min familj och sysslar med allt som lösgör tankarna från arbetet.  Jag har ett litet barn som med sin egen starka närvaro får mig att tänka på annat än arbetet. Dessutom tränar och mediterar jag, samt går långa promenader. På sommaren njuter jag av att simma i naturliga vatten och på vintern av att vinterbada. I vinterbastun är det fantastiskt att lyssna på de mammor som upplevt livet, eftersom de ofta sätter mina egna saker i perspektiv och återställer det som är grundläggande för mig.

Anni Moilanen