Hennas berättelse: Från kadettrader till kulisser och revisionsnoggrannhet

Under gymnasiets sista år satt jag i min studiehandledares arbetsrum och var ganska vilse gällande frågan om fortsatta studier. När studiehandledaren frågade om mina styrkor berättade jag att jag njöt av att uppträda och vara högljudd. Han föreslog kommunikationsbranschen, något som inte sa mig särskilt mycket i det skedet. I brist på en bättre idé beslöt jag mig för att söka till kommunikationsstudier vid Vasa universitet och jag kom in.

I mina magisterstudier inriktade jag mig på organisationskommunikation. Jag utexaminerades 2015, varefter jag har fått dyka ner i de mest varierande kommunikationsutmaningar för organisationer. Den karriärväg som jag hittat genom slumpen visade sig vara ett perfekt val.

Första kontakten med statsförvaltningens kommunikationsenhet

Jag höll ännu på att arbeta med min pro gradu-avhandling när jag fick min första praktik inom den egna branschen vid utrikesministeriets kommunikationsenhet. Jag minns hur entusiastisk jag var då jag tänkte att jag skulle få utföra mycket viktiga kommunikationsarbeten. Först senare under min karriär förstod jag att dessa dagar under den första praktiken fylldes av copy-paste-uppgifter som var, om än viktiga, tydligt avsedda för praktikanter. 

Praktiken var dock värdefull. Jag fick bekanta mig med kommunikation inom en stor organisation, lära mig noggrannhet och viktiga grundläggande färdigheter samt få se hur mångsidig kommunikation kan vara. Dessutom gav praktiken en bra språngbräda för min framtida karriär.

Fartfylld karriärutveckling – från praktikant till branschchef

Efter utrikesministeriet fick jag en praktikplats vid Försvarshögskolan. Jag hade inte tidigare tänkt på mig själv som särskilt försvarsinriktad, men efter att ha börjat med arbetet märkte jag snabbt att den här världen skulle dra in mig. Gemenskapens exakta ”honor, honor”-mentalitet satte sina spår. Till exempel kom man alltid hellre till mötena ett par minuter innan, nästan aldrig för sent. Evenemang och fester som ordnades ganska ofta inleddes alltid elegant när högskolans flagga togs in i takt med marschen.

När min praktik på sex månader höll på att avslutas fick jag glädjande nog höra att jag anställs som projektarbetare för en webbplatsreform. Där började min karriärutveckling vid Försvarshögskolan som pågick i ett par år och som snabbt gick uppåt. Jag övergick från att vara projektarbetare till att arbeta som informationssekreterare.

En av mina största prestationer i min karriär var dock att min dåvarande chef skulle bli studieledig, och han föreslog mig som vikarie för uppgiften som informatör och branschchef. Jag hade visserligen redan kännedom om organisationen och viss erfarenhet av kommunikationsuppgifter, men dessa uppgifter var helt nya. Valet innebar att jag ansågs vara en pålitlig och orubblig arbetstagare som med ära klarar sig med sina färdigheter och inte stannar upp och blir handlingsförlamad även om man är ute på djupt vatten.

Min karriär vid Försvarshögskolan varade endast två och ett halvt år, men jag hann lära mig enormt mycket under den tiden. Utvecklingen var enorm och min karriär fortsatte uppåt. Av mina arbetsplatser har Försvarshögskolan varit en av de bästa, och då och då saknar jag Försvarsmaktens raka rader.

Teaterns magi och verkligheten bakom kulisserna 

När mitt senaste vikariat vid Försvarshögskolan upphörde var det dags att söka nya utmaningar. Något överraskande ledde efterspaningarna mig till en helt ny miljö både i fråga om arbetsteman och bostadsort. Jag flyttade 600 kilometer norrut när jag fick jobb som kommunikationsplanerare vid Uleåborgs teater.

Teatern tog mig genast med storm. Den första större produktionen jag fick var My Fair Lady. Jag minns fortfarande tydligt musikalens fantastiska dans- och sångscener, men även mindre produktioner och rörande drama påverkade mig djupt. 

Premiärernas cykliska karaktär gav mig en ny verksamhetsmodell. Vid Försvarshögskolan låg tyngdpunkten på planering som omfattade hela året, medan teaterarbetet var snabbare och bundet till tidtabellerna för de varierande projekten. En betydande skillnad jämfört med tidigare var att jag på teatern ensam ansvarade för all kommunikation. Jag fick utarbeta kommunikationsplaner och planer för sociala medier samt utveckla den externa kommunikationen som en helhet. Detta medförde ansvar och självständighet samt utvecklade min förmåga att fatta beslut och planera kreativt. 

Liksom vid Försvarshögskolan fick jag igen arbeta med en webbplatsreform även vid Uleåborgs teater. Webbplatserna verkade följa mig överallt. Utöver de nya arbetsuppgifterna inom kommunikation lärde teatern mig mycket om kreativitet, möten med olika personer och mångsidiga kommunikationsmöjligheter.

Även om teatervärlden var kreativ och givande var arbetet inte bara glamour. Coronapandemin drabbade konstbranschen hårt. Arbetstakten i kombination med andra belastande faktorer ledde slutligen till att jag upplevde utbrändhet. Efter tre och ett halvt år var det alltså dags att byta landskap och arbetsplats.

Statistisk kommunikation – ny karriär inom redovisningsrevision 

Jag återvände söderut och till en helt ny kommunikationsmiljö, nämligen redovisningsrevision. Utan att först veta något om revision lyckades även detta ämne fånga mitt intresse. Även om revisionen och revisorerna för många kan verka tråkiga och gråa, har jag i mitt arbete som kommunikationsexpert strävat efter att göra den mer levande och lockande. Här har jag fått utnyttja den kreativitet som teatervärlden lärt mig.

Jag har nu arbetat vid Finlands Revisorer rf i tre och ett halvt år. Jag har fått utföra ett betydande arbete för att främja kännedomen om branschen och dess attraktivitet särskilt genom högskolesamarbete. Åren har dock varit fulla av upp- och nedförsbackar. Min närmaste kollega har bytts ut flera gånger. Dessutom har jag ibland varit tvungen att arbeta ensam i månader och sköta två personers uppgifter. 

Trots de händelserika åren, eller kanske just tack vare dem, är jag tacksam för allt jag hittills har lärt mig om arbetsuppgifterna och mig själv som anställd. I ett litet men effektivt kommunikationsteam har jag fått omfattande erfarenhet av intern kommunikation, medlemsinformation, evenemangsarrangemang och högskolesamarbete. Alla dessa är värdefulla delområden, och dessutom har jag lärt mig enormt mycket om branschens substans.

Mångsidighet bär framåt 

Genom min karriär har jag fått utveckla olika organisationers kommunikation i sociala medier, särskilt Instagram. Vid Försvarshögskolan lyckades jag fördubbla antalet följare och i min nuvarande uppgift inom redovisningsrevision har jag startat och helt ansvarat för organisationens Instagram-konto. Jag är särskilt stolt över de över 500 följarna, eftersom revision inte är det mest intressanta ämnet i sociala medier.

Dagens arbetsliv är hektiskt och i synnerhet kommunikationsbranschen utvecklas ständigt. Det ger jobbet rikedom men också utmaningar. Hur klyschigt det än låter är varje dag annorlunda inom kommunikation. Arbetet är mångsidigt och nya situationer uppstår dagligen, vilket gör arbetet meningsfullt och givande.

Eftersom jag har upplevt utbrändhet har jag lärt mig hur viktigt det är att sätta egna gränser och lära mig att säga nej. Numera fäster jag stor uppmärksamhet vid min egen ork. Jag återhämtar mig bäst genom att träna på gymmet eller att fokusera på handarbete. Ibland när arbetet blir för mycket är det bästa sättet att lugna ner sig att stänga av smarta enheter, ta tag i en bra bok och koncentrera sig på att läsa.

Även om kommunikationens grundläggande uppgifter, såsom information, innehållsproduktion och utarbetandet av kommunikationsplaner, ofta är likadana oberoende av arbetsplats, är det som skapar meningsfullhet och variation i arbetet de ämnen, målgrupper och ibland även innehållsstilar som förändras med arbetsplatsen. Till exempel inom de dagliga revisionstemana är kommunikationen mycket fokuserad på substans, ibland kanske också stel, medan kommunikationen på teatern fokuserade på kreativitet och förmedling av föreställningarnas stämning. Varje miljö kräver ett eget tillvägagångssätt, vilket håller arbetet färskt och motiverande och medför nya dimensioner för det egna arbetet.

Visdom som fås av erfarenhet

Jag skulle vilja råda alla som stiger in i arbetslivet att fästa uppmärksamhet vid sin egen ork. Dessutom är det viktigt att sträva efter de saker som man själv njuter av. Det lönar sig också att modigt stiga utanför det egna bekvämlighetszonen, eftersom de bästa erfarenheterna och insikterna ofta uppstår just då.

Genom flitigt arbete, inlärningsvilja och en entusiastisk attityd kommer man långt. Ibland tar livet sin egen väg och att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt kan öppna nya överraskande vägar, både i arbetslivet och utanför det.